De 10 zile deja Rusia duce un Război în Ucraina, iar după primele zile de avans fără prea mult succes, forțele rusești par să-și fi schimbat strategia și au început să bombardeze orașele pentru a le cuceri. Mariupol, port strategic la Marea Azov, este complet încercuit și se află sub atacul forțelor rusești. Rusia a anunțat sâmbătă că a convenit cu Ucraina o oprire temporară a focului în zona Donbas pentru evacuarea civililor, în schimb bormbardamentele nu s-au oprit, ceea ce a făcut imposibilă evacuarea civililor care au rămas fără apă, căldură sau mâncare. În același timp, premierul israelian Naftali Bennett a pornit într-un turneu diplomatic începând cu Moscova, pentru a încerca să medieze relațiile dintre Rusia și Ucraina pentru a încheia conflictul.

Razboiul din Ucraina și evacuarea civililorFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de sâmbătă din Ucraina:

06:46Rămâi pe HotNews.ro pentru continuarea relatărilor despre Războiul din Ucraina. Am deschis un nou articol LIVE-TEXT aici.

06:39PayPal și-a închis serviciile din Rusia

06:15După vizita la Putin, premierul israelian a discutat 90 de minute cu Olaf Scholz

04:24Rusia este pe cale ''să realizeze costul real al războiului'' (negociator ucrainean)

04:11VIDEO Kuleba: Mitul măreței armate ruse a picat / Ucraina sângerează, dar nu a căzut

03:30Mariupol, imaginea unui oraș devastat de război și din care oamenii nu pot ieși: Nu putem nici să recuperăm morții din cauza bombardamentelor continue

03:00"Planul de acţiune" al lui Boris Johnson pentru a-l face pe Putin "să eşueze"

02:38Zelenski a vorbit cu Elon Musk, care a promis antene Starlink suplimentare / Președintele ucrainean l-ar fi invitat pe CEO-ul SpaceX în Ucraina, după război

02:20Preşedintele Joe Biden a vorbit din nou cu Volodimir Zelenski, discuția a durat aproximativ 30 de minute.

01:45După ce Mastercard a anunțat că suspendă operațiunile rusești, și Visa a transmis că va lucra pentru a opri toate tranzacţiile din Rusia.

01:25Câte avioane și elicoptere ruse au doborât ucrainenii în cele 10 zile de război

01:01Canada le spune cetățenilor săi din Rusia să plece ”cât mai pot”

00:40VISA și Mastercard au anunțat că se retrag de pe piața din Rusia: băncile ruseşti nu vor mai fi susţinute în cele două reţeele şi orice card emis de cele două companii în afara ţării nu va funcţiona la comercianţii sau bancomatele ruseşti.

23:44Un oraş situat în apropiere de Kiev a fost "distrus aproape complet": ”Borodeanka nu mai există”

23:14Ce sumă va primi familia unui soldat rus care a murit în războiul din Ucraina / Cât a scăzut rubla de la începutul războiului

22:48Grupul Wagner, armata privată a lui Putin, recrutează noi mercenari să lupte în Ucraina

22:28Hackerii Anonymous susțin că au spart site-ul serviciului secret rus FSB

22:10Zelenski face apel la ucrainenii din orașele ocupate să continue rezistența: „Umilirea ocupanților e un pas spre victorie”

21:47Rusia ar fi plănuit să creeze o republică federală în vestul Ucrainei - Serviciul ucrainean de Securitate (SBU)

21:17Kuleba spune că Ucraina ”va câștiga” războiul, dar îi cere lui Blinken avioane și sisteme de apărare aeriană

Descinderea premierului israelian la Putin / Rusia și Ucraina, o nouă rundă de negocieri luni

21:00Premierul israelian, Naftali Bennett poartă discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce a discutat cu Putin

De asemenea, Naftali Bennett pleacă sâmbătă la Berlin pentru a discuta cu cancelarul Olaf Scholz despre conflictul din Ucraina, după ce a discutat cu președintele Vladimir Putin la Moscova, relatează AFP.

„Prim-ministrul Naftali Bennett se află în prezent pe drum de la Moscova la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz”, a spus purtătorul său de cuvânt de cuvânt.

20:53Misteriosul avion rusesc care se îndrepta spre Washington și a atras atenția internauților

20:40MotoGP: Piloții din Rusia și Belarus au fost suspendați / Sancțiunile aprobate de Federaţia Internaţională de Motociclism

20:24Premierul israelian s-a dus la Moscova să discute cu Putin despre războiul din Ucraina

20:18Rusia susține că a doborât patru avioane de vânătoare ucrainene Su-27 și că a capturat o bază plină cu tancuri, blindate și muniții - VIDEO

20:08Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut sâmbătă o vizită la granița Ucrainei cu Polonia, pe unde sute de mii de oameni trec zilnic în țara vecină pentru a fugi din calea atacurilor Rusiei.

19:33Manifestaţii de susţinere a Ucrainei la Paris, Londra, Zurich şi Roma - VIDEO

19:20Rusia și Ucraina vor avea luni a treia rundă de discuții cu privire la încetarea ostilităților, a anunțat sâmbătă negociatorul ucrainean David Arakhamiya într-o postare pe contul său de Facebook, fără a oferi alte detalii.

19:05O escaladare a conflictului din Ucraina va avea un impact "devastator" asupra economiei globale, avertizează Fondul Monetar Internațional, care spune că războiul din Ucraina a dus deja la creșterea prețurilor la energie și cereale și a generat un val de peste un milion de refugiați care au ajuns în țările vecine.

18:41Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit sâmbătă, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre criza din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, citat de Reuters, fără a face deocamdată alte precizări. Israelul s-a oferit să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina.

18:32Site-urile celor mai importante instituții din Ucraina - Președinție, Parlament, Guvern, Ministerul Apărării sau cel de Interne - sunt atacate "non-stop" de hackeri ruși de când Kremlinul a lansat invazia din țara vecină, a anunțat sâmbătă agenția de supraveghere cibernetică de la Kiev.

18:25Zelenski le cere americanilor avioane de vânătoare, un embargo asupra petrolului rusesc și suspendarea cardurilor Visa și Mastercard în Rusia.

18:10Forțele ruse au preluat controlul spitalui de psihiatrie din orașul Borodyanka, din zona Kievului. 670 de persoane sunt blocate înăuntru, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Oleksiy Kuleba.

18:05Zi proastă pentru Rusia în războiul aerian din Ucraina: Avioane, elicoptere, drone doborâte una după alta

17:48Cel puțin 350 de civili au fost uciși până acum de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse, iar alți 707 au fost răniți, arată cifrele oficiale, însă cifrele reale sunt, foarte probabil, "considerabil mai mari", arată reprezentanții ONU.

Putin: Sancțiunile impuse Rusiei „seamănă cu o declarație de război”

17:27Cele cinci scenarii care apar cel mai des în previziunile legate de războiul din Ucraina. O analiză AFP care poate fi citită AICI

17:18Mii de femei și copii, mulți plângând și amorțiți de epuizare, au ajuns sâmbătă la Lviv, în vestul Ucrainei. Compania de căi ferate din Ucraina a suplimentat numărul de trenuri, în încercarea de a salva cât mai mulți civili de atacurile susținute ale Rusiei asupra orașelor din estul țării.

17:01​​Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că nu crede că se va extinde conflictul din Ucraina, nefiind „indicii că un alt scenariu este necesar” în acest moment. Întrebat ce mesaj le transmite românilor care au intrat în panică din cauza războiului, șeful statului a răspuns că „noi nu calculăm un scenariu care România să fie implicată în conflict sau amenințată”.

16:35Vladimir Putin a declarat, sâmbătă, că sancțiunile masive care au fost impuse de Occident Rusiei „seamănă cu o declarație de război”, dar nu s-a ajuns însă până acolo.

16:30Harta războiului din Ucraina - ziua 10 - potrivit Ministerului Britanic al Apărării care monitorizează situația.

În sud armata Rusiei a avut cel mai mare progres, a reușit să captureze singurul său mare oraș de până acum (Herson) și a încercuit și blocat total portul Mariupol. În Nord, trupele rusești au depășit „blocajul” Sumy și au început să se miște spre Vest în direcția Kiev.

  • Orașele încercuite: Mariupol, Knotop, Harkiv, Sumy și Cernihiv sunt orașele unde forțele rusești ar fi reușit să le încercuiască, însă nu ar fi fost ocupate încă de către armata rusă.
  • Orașe ocupate: Herson, Melitopol, Bedyansk, Donețsk (ocupat din 2014), Luhansk (ocupat din 2014).
  • Lupte se duc în nordul Luhanskului și lângă Donețsk,d e sâmbătă se duc luptele și în Mariupolul blocat / în zona Zaporojie (unde există și centrala nucleară de pe Nipru), în Dnipro, Odesa, Herson, Mykolaiv, Poltava, Kiev, la sud de Kiev și Stanomyr.
  • Liniile pe care avansează armata Rusiei: Dinspre Rusia și dinspre Crimeea spre Mariupol / Dinspre Crimeea spre Herson/Mykolaiv, dar și spre Zaporojie / Dinspre Rusia spre Sumy, Cernihiv și mai departe spre Kiev (est) / Dinspre Belarus spre Kiev și Stanomyr (vest)

16:23Evacuarea civililor din zona localităților Mariupol și Volnovakha din Donbas nu va începe sâmbătă, au anunțat reprezentanții Crucii Roșii, care au descris scenele din Mariupol ca fiind "sfâșietoare".

15:57​​​​Vladimir Putin a susținut sâmbătă că „aproape toată infrastructura militară” a Ucrainei a fost distrusă și a calificat decizia de a nu limita „operațiunea specială” la Donbas drept una „corectă”. El a spus că militarii ruși vor îndeplini „cu suscces” misiunea care le-a fost dată.

El a avertizat că instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar face Federația Rusă să considere țările care se alătură acestui demers ca parte la conflict.

15:55Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îi va cere omologului său rus, Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice ce va avea loc duminică, să oprească invazia Ucrainei.

Rusia acuză „naționaliștii ucraineni” pentru încălcarea acordului de încetare parțială a focului

15:18Lavrov acuză Kievul că vrea să provoace un război NATO-Rusia: „Frenezia militaristă a lui Zelenski arată că nu vrea negocieri Moscova”

15:12Aeroflot, compania aeriană națională a Rusiei, a anunțat că nu va mai efectua curse internaționale, cu excepția zborurilor către Belaurs, începând cu data de 8 martie, relatează Associated Press.

14:41Rușii dau vina pe ”naționaliștii” ucraineni pentru blocarea evacuării civililor

14:37Un membru al delegației ucrainene la prima negociere cu rușii de la Gomel ar fi fost ucis de Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), fiind suspectat de trădare, susține un deputat ucrainean din partidul lui Zelenski, precum și presa ucraineană, citind surse oficiale.

14:19Noi imagini cu protestatarii din Herson care se urcă pe tancurile rusești, purtând steagul Ucrainei.

13:57Zara a anunțat că își închide de duminică toate cele 502 magazine din Rusia, potrivit BBC.

Compania renumită la nivel global deține nu mai puțin de 8 branduri: Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home și Uterqüe.

13:51Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat în favoarea medierii Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

13:28Un avion rusesc a fost doborât lângă Cernihiv. Primele imagini cu pilotul care a supraviețuit, dar a fost prins de ucraineni

13:22Imagini impresionante cu mame și bebelușii de la o maternitate din Odesa, adăpostindu-se din calea bombardamentelor.

Rusia rupe acordul de încetare a focului în Mariupol. evacuarea civililor e blocată

13:12Kremlinul acuză Occidentul că se comportă ca bandiții.

12:44Viceprimarului din Mariupol spune că rușii au încălcat acordul de încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor, relatează BBC.

Orașul este în continuare bombardat de către ruși. ”Rușii continuă să ne bombardeze și să folosească artileria. E o nebunie”, a declarat viceprimarul Serhiy Orlov pentru BBC.

12:25VIDEO Rusia publică și ea imagini cu elicopterele sale în acțiune împotriva „naționaliștilor ucraineni”

12:17România va lua măsuri pentru punerea la punct a unuiculoar verde cu Rep. Moldova pentru a-i ajuta în problema refugiaților.

12:00Pilotul rus Nikita Mazepin a fost dat afară din Formula 1.

11:50Un elicopter rusesc este lovit în plin de o rachetă trasă de ucraineni. Imagini surprinse din dronă

11:39Noi imagini ale rezistenței civile față de ocupația rusă în orașul Herson.

11:25Incursiune între militarii ucraineni care contraatacă avansul rusesc: Cum au loc focurile de artilerie împotriva rușilor - VIDEO

11:03Polonia a primit 106.000 de refugiaţi de război din Ucraina în ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră de la începerea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei.

11:00Actrița Mila Kunis, născută la Cernăuți, a strâns aproape 7 milioane de dolari pentru refugiații ucraineni

Proteste ale ucrainenilor în orașele ocupate de ruși

10:54Cum se opun ucrainenii într-un oraș ocupat de ruși: Ignoră focurile de avertisment și îi înfruntă direct pe soldații înarmați care dau înapoi - VIDEO

10:42Oamenii au ieșit pe străzile din centrul orașului Herson pentru a protesta față de ocuparea de către trupele lui Putin.

10:35Peste 66.000 de ucraineni s-au întors în țară pentru a lupta împotriva rușilor

10:27Trupele rusești ar fi suferit pierderi importante în doar cele zece zile ale războiului, susțin forțele ucrainene. Peste 10.000 de soldați ar fi fost uciși, răniți sau capturați. Ucraina a prezentat și câte tancuri, blindate, avioane și elicoptere ar fi reușit să distrugă.

10:03Președintele Klaus Iohannis va vizita sâmbătă, la ora 16.00, tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret, a anunțat Administrația Prezidențială.

09:51Autoritățile din Mariupol au anunțat deschiderea primului coridor umanitar pentru evacuarea civililor, începând cu ora 11.00.

09:45Cristian Bobicescu se întreabă: Și dacă rapoartele erau corecte?

  • „Specialiștii ne atrag atenția că planurile inițiale ale agresorului au dat greș, că rapoartele făcute de serviciile secrete rusești au fost greșite. Se presupunea în ele că aproximativ 40 % din armata și o parte din populația Ucrainei urmau să treacă de partea rușilor în cazul declanșării unui război. Faptul că acest lucru nu s-a petrecut ar arăta că cei care le-au alcătuit, din cauza militarizării instituțiilor lor, au raportat greșit. (...) Și dacă lucrurile nu stau așa? Dacă rapoartele și analizele lor au fost corecte și cursul evenimentelor a fost deturnat de un eveniment neprevăzut?”

Rusia anunță prima încetare parțială a focului de la izbucnirea războiului

09:10Îndemnul la pace de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, cenzurat de televiziunea chineză de stat

08:43Rusia anunță o oprire temporară a focului în zone din Donbas pentru evacuarea civililor.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a precizat că aceste coridoare umanitare și rutele de evacuare ar fi fost convenite cu partea ucraineană.

08:31Premierul britanic Boris Johnson a avertizat sâmbătă asupra riscului unui dezastru nuclear în Europa din cauza bombardamentelor rușilor asupra centralei atomice din Ucraina, relatează PA Media citând un interviu acordat de liderul conservator pentru cotidianele La Repubblica, Die Welt și El Pais.

08:21Trupele Rusiei încearcă încercuirea Kievului și Harkivului / Europa trebuie să se pregătească pentru 10 milioane de refugiați

08:07Recorder: Reportaj într-un oraș pe care rușii încearcă să-l cucerească - VIDEO

07:54Washington Post a decis să elimine numele corespondenților săi din relatările despre războiul din Ucraina ca urmare a noii legislații adoptate de Moscova privind pedeapsa cu închisoare pentru răspândirea de ”informații false” despre acțiunile armatei ruse. Pedeapsa maximă este de 15 ani. Decizia redacției este menită să-i protejeze pe jurnaliștii care relatează din Rusia.

07:42Un jurnalist britanic al postului Sky News a fost rănit după ce trupele ruse au deschis focul asupra mașinii echipei sale de filmare, la unul dintre punctele de control din apropiere de capitala Kiev.

07:15Sirenele antiaeriene ar fi sunat sâmbătă dimineața în mai multe orașe din Ucraina: Sumy, Jitomir, Lebedyn, suburbiile Kievului.

06:59Alarmele sună în Kiev și în Cernihiv. Sunt așteptate raiduri aeriene.

06:16Rusia este gata să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, așa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale

Trupele rusești se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei

05:09Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat pe 4 martie la ONU că forțele ruse se află acum la 30 de km și se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei - Centrala nucleară Iujnoukrainsk din regiunea Mikolaiv din sudul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

05:00Sondaj: Aproximativ 74% dintre americani - inclusiv republicani și democrați - au spus că Statele Unite și aliații săi din NATO ar trebui să impună o zonă de excludere aeriană în Ucraina, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos finalizat pe 4 martie. De asemenea, 80% dintre americani au spus că Statele Unite ar trebui să nu mai cumpere petrol rusesc.

04:29Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, este supus unei „blocade” din partea armatei ruse și unor atacuri „nemiloase”, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înființarea unui coridor umanitar, potrivit AFP.

03:41Yuval Noah Harari: Este războiul lui Putin. Nu e războiul Rusiei, nici al ruşilor, nici al istoriei lor

”Și dacă cei apropiați nu îl vor putea contrazice niciodată, pentru că așa se întâmplă deobicei în jurul dictatorilor, cel care va reacționa s-ar putea să fie poporul rus, care va realiza că nu are nimic de câștigat din distrugerea unei nații, ba chiar are totul de pierdut.”, spune Harari.

Cele mai importante evenimente de pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă:

03:14SUA au zburat vineri cu bombardiere B-52 peste România și flancul estic al NATO / Exerciții comune

Statele Unite au zburat vineri cu bombardiere B-52 Stratofortress deasupra flancului estic al NATO, făcând exerciții comune cu armatele germane și române în semn de unitate, în timp ce invazia rusă a Ucrainei intră în al doilea weekend, potrivit CNN.

02:46Oficialii SUA și NATO cred că Rusia pare acum pregătită să „bombardeze orașele pentru a le cuceri”

02:15Centrala nucleară Zaporojie: Un videoclip arată apelurile disperate ale angajațilorcătre soldații ruși

01:58Rusia/Ucraina: O nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU luni

01:32Ucraina are încă o „majoritate semnificativă” a aeronavelor sale militare disponibile la nouă zile după ce forțele ruse au început invazia pe scară largă a țării, a raportat Reuters, citând un oficial american al apărării.

00:59Principalii factori care determină multinaționalele să se retragă din Rusia

00:28VIDEO Jamie Hyneman de la MythBusters, mesaj în ucraineană pentru Rusia: „Navă de război, du-te-n p***” / „Soldați ruși, plecați acasă”

00:24Rușii au ocupat orașul Trosteaneț din regiunea Sumî

00:07Zelenski denunță refuzul NATO pentru o zonă de excludere a zborurilor în Ucraina: E ca și cum ai da undă verde pentru bombardamente

00:03Sute de rachete ”Strela” pe care Germania vrea să le trimită Ucrainei ar fi inutile / Ar fi mucegăit în cutii - presă

23:40VIDEO Serbia: Manifestație modestă de susținere pentru Putin: ”Gata să luptăm pentru Rusia dacă ne-o cere”

23:17Politicianul ucrainean prorus bătut pe un platou TV acum câteva săptămâni, arestat pentru că i-ar fi ajutat pe ruși / Arsenalul de arme care i-a fost confiscat

23:15VIDEO Zeci de mii de oameni în stradă la Praga și Tbilisi în semn de solidaritate cu Ucraina

22:54VIDEO Coloane de zeci de kilometri de maşini se îndreaptă spre vestul Ucrainei/ Imagini virale cu oameni care ar fi luat cu asalt gara Dnipro

22:38Zelenski, un nou apel către Europa să sprijine Ucraina: "Astăzi sunteți cu toții ucraineni"

O a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene ar putea avea loc în weekend

​Ucraina se așteaptă ca a treia rundă de negocieri cu Rusia să aibă loc în acest weekend, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mikhaïl Podoliak.

„A treia rundă ar putea avea loc mâine sau poimâine, suntem în contact permanent”, a spus el într-o conferință de presă la Liov, citat de AFP.

A doua întâlnire a delegațiilor Ucrainei și Rusiei a avut loc joi, când s-a convenit asupra unor cordoane umanitare.

Putin ”speră” că Ucraina va avea o poziție „rezonabilă și constructivă” la următoarele negocieri

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri cancelarului german Olaf Scholz că speră că Ucraina va adopta o poziție „rezonabilă și constructivă” în următoarea rundă de discuții, a declarat Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters.

Putin i-a mai spus la telefon lui Scholz că Rusia este deschisă pentru dialog cu Ucraina, cu condiția ca toate cererile acesteia să fie îndeplinite.

Comunicatul Kremlinului vine după ce, potrivit unui comunicat de presă al cancelariei germane, Olaf Scholz l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin "să pună capăt imediat" războiului din Ucraina.

Uniunea Europeană este pregătită de noi sancţiuni dure împotriva Rusiei dacă Putin nu opreşte războiul

Uniunea Europeană este pregătită să ia "noi sancţiuni dure" împotriva Rusiei dacă preşedintele Vladimir Putin "nu opreşte războiul pe care l-a declanşat" în Ucraina, a avertizat vineri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de AFP.

  • Conflictul e departe de se încheia, iar noi suntem gata să luăm și alte măsuri dure împotriva Rusiei, dacă Putin nu se oprește aici", a declarat Ursula von der Leyen.

Potrivit acesteia, Uniunea Europeană este hotărâtă să îl facă pe preşedintele rus Vladimir Putin "să plătească un preţ".

Proteste cu zeci de mii de oameni în stradă la Praga și Tbilisi în semn de solidaritate / Manifestare pro-Putin la Belgrad

Manifestații de amploare au loc în Praga, capitala Cehiei, și în Tbilisi, capitala Georgiei, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean și pentru a condamna invazia rusă.

O manifestație în sprijinul Rusiei a avut loc și la Belgrad, capitala Serbiei. Adunarea a fost organizată de grupări de extremă dreapta, printre care și Patrula Poporului, sub sloganul „Rusia și Serbia sunt frați pentru totdeauna”, potrivit ziarului sârb Danas.

HARTA Războiului

Cel puțin cinci mari orașe din Ucraina sunt în continuare în acest moment înconjurate de trupe rusești, însă potrivit Ministerului Britanic al Apărării care monitorizează situația,singurul mare centru care ar fi fost capturat de către ruși de la începutul invaziei și până acum este orașul Herson, la nord-vest de Crimeea.

  • Orașele încercuite: Mariupol, Knotop, Harkiv, Sumy și Cernihiv sunt orașele unde forțele rusești ar fi reușit să le încercuiască, însă nu ar fi fost ocupate încă de către armata rusă.
  • Orașe ocupate: Herson, Melitopol, Bedyansk, Donețsk (ocupat din 2014), Luhansk (ocupat din 2014).
  • Lupte se duc în nordul Luhanskului și lângă Donețsk, în zona Zaporojie (unde există și centrala nucleară de pe Nipru), în Dnipro, Odesa, Herson, Mykolaiv, Poltava, Kiev, la sud de Kiev și Stanomyr.
  • Liniile pe care avansează armata Rusiei: Dinspre Rusia și dinspre Crimeea spre Mariupol / Dinspre Crimeea spre Herson/Mykolaiv, dar și spre Zaporojie/ Dinspre Rusia spre Sumy, Cernihiv și mai departe spre Kiev (est) / Dinspre Belarus spre Kiev și Stanomyr (vest)