Rusia este gata să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, așa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care susține că Moscova ar putea „bombarda orașele pentru a le supune”, o escaladare care ar putea duce la pierderi civile semnificative, potrivit CNN.

Armament al grupului de mercenari WagnerFoto: defense.gov

SUA au văzut deja „unele indicii” că mercenarii ruși ar putea fi implicați în invazia Ucrainei de către Moscova „în unele locuri”, a declarat un oficial înalt al apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu a fost clar exact unde sau în ce număr.

„Am văzut câteva indicii că sunt angajați”, a spus oficialul.

Acum, un oficial american spune pentru CNN că Rusia intenționează să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în viitorul apropiat.

Trupele ruse s-au blocat sau și-au încetinit înaintarea

Unele forțe ruse s-au luptat cu probleme de moral și eșecuri pe câmpul de luptă, inclusiv un convoi masiv la nord de Kiev, care a rămas în mare parte blocat în ultimele câteva zile.

Forțele mercenare vor întări unitățile aflate în dificultate, a spus oficialul, pe măsură ce invazia Rusiei asupra Ucrainei intră în al doilea weekend.

Oficialul a adăugat că SUA consideră că mercenarii care se aflau deja în Ucraina au „performat slab atunci când s-au confruntat cu rezistența mai aspră decât se așteptau din partea ucrainenilor” și că până la 200 de astfel de mercenari au fost deja uciși în război la sfârșitul lunii februarie.

Între timp, oficialii americani și occidentali se așteaptă ca Rusia să crească ritmul și puterea atacurilor sale asupra centrelor cheie ale populației ucrainene, inclusiv în capitala Kiev.

---