Grupul Wagner, organizație paramilitară ce luptă pentru Rusia, ar avea misiunea în Ucraina să-l asasineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Grupul Wagner este aprovizionat cu echipament al armatei rusestiFoto: Diana Ninov / Alamy / Profimedia Images

Forțele Armate ale Ucrainei susține că organizația paramilitară rusă Wagnera înființat o bază în orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, de unde a început să recruteze mercenari pentru a lupta împotriva Ucrainei, relatează publicația The Kyiv Independent.

Grupul Wagner este o armată de mercenari, supranumită și armata privată a lui Vladimir Putin. În Ucraina membrii acestui grup ar fi desfășurați în Ucraina cu misiunea de a-l elimina pe președintele Volodimir Zelenski și a pregăti terenul ca Moscova să preia controlul.

Preşedintele Volodimir Zelenski ar fi fost deja ameninţat direct de trupele cecene şi de mercenarii din gruparea Wagner și a reușit să scape după trei tentative de asasinat săptămâna trecută, a scris cotidianul britanic The Times.

Rusia este gata să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, așa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care susține că Moscova ar putea „bombarda orașele pentru a le supune”, o escaladare care ar putea duce la pierderi civile semnificative, potrivit CNN.

Ce este Grupul Wagner

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale, scrie Rador.

Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înfiinţarea unei forţe militare private, datează din anul 2012. În acel an, în aprilie preşedintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forţă „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”. La acea vreme se lua în calcul legalizarea societăţilor comerciale militare, însă acest proiect a eşuat din cauza opoziţiei armatei şi a serviciilor secrete, care se temeau să-şi piardă poziţiile sale de monopol. În aceste condiţii s-a decis ca Grupul Wagner să acţioneze clandestin, în felul acesta neputând fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totuşi entitatea nu poate deveni independentă de deciziile de la Kremlin.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Dmitri Utkin este fost locotenent colonel, de 51 de ani, decorat cândva de Putin și ar fi responsabil pentru operațiunile din Ucraina. Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată, potrivit RFI care citează The Moscow Times.

Alexander Kuzentsov, 44 de ani, despre care se spune că ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”.

Colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat de președintelui rus Vladimir Putin, mai notează RFI.

10.000 de mercenari ar fi luptat alături de separatiștii pro-ruși din Ucraina

Oficial, grupul Wagner nu există, a scris într-o anchetă BBC, dar se crede că până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puţin un contract cu Wagner de când grupul a început să lupte alături de separatiştii proruşi în estul Ucrainei în 2014.

În jur de 1.000 de combatanţi ai Wagner se estimează că au luptat alături de generalul Khalifa Haftar în 2019 şi 2020. Canalul BBC în Rusia a cerut unui fost combatant al Wagner să descrie grupul. „Este o structură menită să promoveze interesele statului în afara graniţelor ţării noastre”, a spus el.

În ceea ce priveşte combatanţii, el a spus că sunt „profesionişti ai războiului”, oameni care caută de lucru sau romantici care vor să-şi servească ţara.

Anul trecut în decembrie, ministrii de externe ai UE au adoptat în unanimitate sancțiuni împotriva grupării de mercenari ruși Wagner.

De asemenea, au fost vizate trei companii legate de Grupul Wagner: Evro Polis, Mercury și Velada.