Oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord luni pentru a redacta o listă de posibile sancțiuni împotriva mercenarilor ruși care ar putea fi trimiși în regiunea Sahel din vestul Africii, potrivit unui anunț făcut de ministrul de externe al Franței, citat de Reuters.

Grupul Wagner este aprovizionat cu echipament al armatei rusestiFoto: Diana Ninov / Alamy / Profimedia Images

O investigație publicată de agenția Reuters în luna septembrie arăta că junta militară care a preluat puterea în Mali în urma unei lovituri de stat din toamna anului trecut poartă discuții cu notoriul grup de mercenari ruși Wagner, un lucru pe care Franța l-a criticat dur întrucât are propriile trupe în regiune.

Junta a confirmat la sfârșitul lunii septembrie a acestui an că a contactat o „companie militară rusească privată” după ce Franța și-a retras forța Barkhane din Mali după ce a devenit evident că noua conducere militară nu intenționează să predea puterea unei administrații civile.

„Există o voință comună de a decide asupra unui cadru legal de sancțiuni care vor fi plasate asupra Grupului Wagner”, a declarat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian după o reuniunea a miniștrilor de externe ai blocului comunitar în care s-a discutat situația din Mali.

Cel mai probabil sancțiunile vor fi adoptate în concordanță cu legislația europeană existentă privind aceste tipuri de penalități pentru a evita un proces de legiferare îndelungat.

Îngrijorări legate de mercenarii Grupului Wagner

Mai mulți diplomați care susțin măsura au declarat pentru Reuters că strângerea de dovezi suficiente pentru a garanta că înghețarea de active și interdicțiile de călătorie sunt menținute de instanțe va dura ceva timp.

Le Drian a precizat de asemenea că sancțiunile vor viza și companiile ce colaborează cu Grupul Wagner.

Oficialii francezi susțin că junta militară din Mali, o fostă colonie franceză, a apelat la mercenarii ruși pentru a-și consolida puterea și rămâne la conducerea țării și după alegerile legislative și prezidențiale ce ar urma să aibă loc în luna februarie a anului viitor.

Investigații anterioare au arătat că Grupul Wagner a desfășurat misiuni de luptă clandestine la comanda Kremlinului în Ucraina, Libia și Siria.

Autoritățile ruse neagă însă că mercenarii acestui grup acționează la ordinele lor.

Luna trecută Franța a acuzat Grupul Wagner și de faptul că se substituie autorității statului în Republica Centrafricană, o altă fostă colonie a sa.

Pe același subiect: