Curtea Constituţională din Mali l-a declarat vineri pe colonelul Assimi Goita şef al statului şi preşedinte al tranziţiei însărcinat cu readucerea civililor la putere, decizie ce completează a doua lovitură de stat condusă de militari în ultimele nouă luni, transmite Reuters citată de Agerpres.

Assimi Goita (twitter)Foto: Hotnews

Decizia Curţii prevede că vicepreşedintele tranziţiei, colonelul Goita, "exercită funcţiile, atributele şi prerogativele preşedintelui tranziţiei pentru a duce la capăt procesul tranziţiei" şi că acesta va purta "titulatura de preşedinte al tranziţiei, şef al statului".

Curtea Constituţională a ajuns la această concluzie după ce a constatat "vacantarea postului de preşedinte" în urma demisiei celui care a fost până atunci preşedintele tranziţiei, Bah Ndaw.

"Ca urmare a vacantării postului de preşedinte al tranziţiei, există motive pentru a spune că vicepreşedintele tranziţiei îşi asumă prerogativele, atributele şi funcţiile de preşedinte al tranziţiei, şef al statului", conform Curţii.

Colonelul Goita, figură proeminentă în Mali după lovitura de stat pe care a condus-o pe 18 august 2020 împreună cu un grup de ofiţeri, l-a arestat luni pe preşedintele Bah Ndaw şi pe prim-ministrul Moctar Ouane, garanţii civili ai tranziţiei începute după puci. Colonelul Assimi Goita a anunţat marţi că i-a demis din funcţii pe Bah Ndaw şi pe Moctar Ouane.

Demiterea lor a fost apoi prezentată ca o demisie, fără a exista informaţii dacă aceasta a fost una voluntară.