Ucraina are încă o „majoritate semnificativă” a aeronavelor sale militare disponibile la nouă zile după ce forțele ruse au început invazia pe scară largă a țării, a raportat Reuters, citând un oficial american al apărării care și-a păstrat anonimatul.

Un avion MiG-29 al Ucrainei, zboară deasupra Kievului pe 26 februarieFoto: Aleksandr Gusev / SOPA Images / Profimedia Images

Oficialul a mai spus că aeronavele ucrainene au suferit unele pierderi, inclusiv au fost distruse de forțele ruse, dar nu a oferit detalii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a regretat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu înființa o zonă de excludere aeriană în Ucraina, în mijlocul unei invazii ruse, potrivit AFP.

„Astăzi, conducerea Alianței a dat undă verde pentru a se continua să se bombardeze orașele și satele ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere a zborului”, a spus el într-un videoclip publicat de Președinția ucraineană.

Membrii NATO au respins vineri cererea Kievului de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

„Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană - n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări'”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO.

El a spus că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei „întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit din nou comunității internaționale, vineri seară, făcând din nou apel către Europa să „iasă în stradă” și să-i sprijine țara: "Dacă Ucraina nu va rezista, nici Europa nu va rezista", scrie BBC.

Săptămâna trecută, un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale declara că Rusia are „superioritate aeriană completă” în Ucraina și dorește să adune „o forță copleșitoare” în jurul capitalei Kiev, potrivit AFP.

"Apărarea antiaeriană a Ucrainei este acum eliminată și nu mai au nicio forță aeriană care să îi protejeze. Rușii vor căuta în următoarele ore să grupeze o forță copleșitoare în jurul capitalei, iar apărarea cade acum în sarcina forțelor terestre și rezistenței populare", a explicat oficialul

---