Evacuarea civililor din zona localităților Mariupol și Volnovakha din Donbas nu va începe sâmbătă, au anunțat reprezentanții Crucii Roșii, care au descris scenele din Mariupol ca fiind "sfâșietoare", potrivit Reuters.

Zonă rezidențială bombardată în MariupolFoto: Vojtech Darvik Maca / Česká editoriální fotografie / Profimedia

"Rămânem în dialog cu părțile cu privire la evacuarea în siguranță a civililor din diferite orașe afectate de conflict", au arătat reprezentanții Crucii Roșii, într-un comunicat.

"Scenele de astăzi din Mariupol și din alte orașe sunt sfâșietoare. Orice inițiativă care oferă civililor un răgaz în urma violenței și le permite să plece voluntar în zone mai sigure este binevenită", adaugă reprezentanții Crucii Roșii.

Viceprimarul din Mariupol declarase, sâmbătă, că rușii au încălcat acordul de încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor, potrivit BBC. Orașul este în continuare bombardat de către ruși. "Rușii continuă să ne bombardeze și să folosească artileria. E o nebunie", a declarat viceprimarul Serhiy Orlov pentru BBC.

"Nu e nicio încetare a focului în Mariupol și nici de-a lungul rutei (culoarul pentru evacuarea civililor- n.red) Civilii noștri sunt gata să plece dar nu pot pleca în timp ce sunt bombardați", a mai spus oficialul.

Guvernul ucrainean declarase anterior că planul este de a evacua aproximativ 200.000 de oameni din Mariupol și 15.000 din Volnovakha, iar Crucea Roșie este garantul încetării focului.