Forțele rusești au anunțat o încetare temporară a focului pentru a deschide coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

Evacuarea civililor din UcrainaFoto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit agenției de presă de stat rusă Tass, încetarea temporară a focului va avea loc de la ora 10.00 (ora Moscovei) și va acoperi zonele localităților Mariupol și Volnovakha din Donbas.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a precizat că aceste coridoare umanitare și rutele de evacuare ar fi fost convenite cu partea ucraineană.

Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, este supus unei „blocade” din partea armatei ruse și unor atacuri „nemiloase”, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înființarea unui coridor umanitar, potrivit AFP.

„Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului, astfel încât să putem restabili infrastructura vitală și să stabilim un coridor umanitar pentru a aduce alimente și medicamente în oraș”, spunea primarul localității.

Rusia și Ucraina au purtat joi o nouă rundă de negocieri și au convenit asupra unor cordoane umanitare.

Aceste coridoare umanitare vor asigura - conform unuia dintre negociatorii ucraineni - evacuarea civililor și livrarea de mâncare și medicamente în zonele în care se duc luptele cele mai intense. O încetare temporară a focului ar putea fi aplicată în aceste zone în care vor fi furnizate ajutoare.

---