Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat pe 4 martie la ONU că forțele ruse se află acum la 30 de km și se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei - Centrala nucleară Iujnoukrainsk din regiunea Mikolaiv din sudul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Linda Thomas-GreenfieldFoto: Wikipedia

„Acest pericol iminent continuă. Am evitat un dezastru aseară”, a spus ea, referindu-se la atacul Rusiei asupra centralei nucleare Zaporojia.

„Comunitatea internațională trebuie să fie unanimă în a cere forțelor Rusiei să oprească atacul lor periculos”, a mai adăugat diplomatul.

Centrala Ucraina de Sud - Iujnoukrainsk, 3 reactoare, putere totală instalată de 2.750 MW. Cele trei au fost deschise între 1982 și 1989.

Ucraina este una dintre puținele țări europene care sunt dependente de energia nucleară, 54% din electricitate fiind generată în centrale nucleare. Investițiile au început acum mai bine de jumătate de secol și au fost cele mai extinse între 1981 și 1987. Ucraina are 4 centrale nucleare unde funcționează 15 reactoare.

---