Statele Unite au zburat vineri cu bombardiere B-52 Stratofortress deasupra flancului estic al NATO, făcând exerciții comune cu armatele germane și române în semn de unitate, în timp ce invazia rusă a Ucrainei intră în al doilea weekend, potrivit CNN.

MiG 21 românesc alaturi de un B-52Foto: MApN

Cele mai mari bombardiere strategice din Forțele Aeriene ale SUA au decolat de la RAF Fairford, o stație a Forțelor Aeriene Regale din Anglia, și au efectuat antrenamente de sprijin aerian apropiat și misiuni de integrare, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene SUA din Europa.

B-52-urile au zburat apoi în România, unde au desfășurat un antrenament de sprijin aerian mai apropiat ca parte a misiunilor grupului de lucru pentru bombardiere (BTF).

Zborul deasupra spațiului aerian românesc a apropiat bombardierele de marginea țărilor NATO, adiacent spațiului aerian ucrainean, unde aviația rusă încearcă să stabilească supremația aeriană.

„Rotațiile BTF ne oferă o oportunitate critică de a ne integra și de a ne antrena cu aliații și partenerii noștri, mai ales în această perioadă dificilă”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa, al Forțelor Aeriene din Africa și al Comandamentului Aerien Aliat al NATO.

„Pregătirea împreună asigură că puterea defensivă a NATO rămâne de neegalat”, a spus el.