Oficialii SUA și NATO care monitorizează războiul din Ucraina au observat o schimbare pronunțată la începutul acestei săptămâni în strategia Rusiei - și anume că Rusia pare acum pregătită să „bombardeze orașele pentru a le supune”, ceea ce ar putea provoca victime civile semnificative, a declarat pentru CNN un înalt oficial de informații occidentale.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

„Armele mai grele nu sunt doar mai grele în greutate, ci și în ceea ce privește daunele pe care le pot provoca”, a spus oficialul. „Și sunt mult mai puțin discriminatorii. Deci, mai multe victime... Este o abordare foarte brută”, a adăugat oficialul.

El a spus că experiența sa cu conducerea rusă și cu Putin „mă face să judec că au un standard complet diferit când vine vorba de respectul pentru viața umană”.

Oficialii americani au avertizat în ultimele zile că strategia Rusiei părea să se schimbe de la concentrarea în primul rând pe ținte militare la țintirea civililor, pe fondul conștientizării că un plan inițial de a captura rapid Kievul și de a răsturna guvernul a eșuat.

„Zilele care vor urma vor fi probabil mai rele, cu mai mulți morți, mai multe suferințe și mai multe distrugeri, pe măsură ce forțele armate ruse aduc arme mai grele și își continuă atacurile în toată țara”, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

  • În zilele care vor urma s-ar putea să fie și mai rău - mai multe pierderi de vieți omenești, mai multă suferință
  • Am avertizat de luni de zile că Putin vrea să invadeze Ucraina și am spus foarte clar că Rusia va plăti un preț foarte mare
  • Rusia plătește acum. Este războiul presedintelui Putin
  • Cer președintelui Putin să oprească imediat acest război, să retragă toate forțele din Ucraina, fără nicio condiție
  • Ambițiile Kremlinului sunt să creeze o sferă de influență
  • Ne confruntăm cu amenințarea unui conflict pentru ani de zile. Miza este mare - dacă va câștiga democrația sau totalitarismul.

Mi mult, Stoltenberg confirmă că Rusia a folosit bombe cu dispersie, artilerie interzisă pe scară largă în Ucraina.

„Am văzut că sunt utilizate bombe cu dispersie și am văzut informații cu privire la utilizarea altor tipuri de arme care ar încălca dreptul internațional”, a declarat Stoltenberg reporterilor vineri la Bruxelles.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a exprimat această temere în timpul unei conferințe de presă de vineri la Bruxelles, unde se întâlnește cu aliații europeni.

„Atacurile Kremlinului provoacă un bilanț al deceselor din ce în ce mai mare asupra civililor de acolo. Sute, dacă nu mii de ucraineni au fost uciși, mult mai mulți răniți, la fel ca cetățenii altor țări. Peste un milion de refugiați au plecat din Ucraina în țările vecine. Milioane de oameni din Ucraina sunt prinși în condiții de trai din ce în ce mai îngrozitoare, pe măsură ce Rusia distruge infrastructura critică”, a spus Blinken.