Rusia a folosit bombe cu dispersie, artilerie interzisă pe scară largă în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Bombe cu dispersie neexplodate în timpul conflictului militar în curs dintre Armenia și AzerbaidjanFoto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images

„Am văzut că sunt utilizate bombe cu dispersie și am văzut informații cu privire la utilizarea altor tipuri de arme care ar încălca dreptul internațional”, a declarat Stoltenberg reporterilor vineri la Bruxelles.

Stoltenberg a adăugat că NATO și aliații săi „colectează informații și monitorizează foarte îndeaproape ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

„Salut, de asemenea, decizia Curții Penale Internaționale de a deschide o anchetă în acest sens, deoarece trebuie să ne asigurăm că președintele Putin și președintele Belarusului sunt trași la răspundere pentru ceea ce fac”, a spus el.

"Aceasta este brutalitate. Acest lucru este inuman. Aceasta încalcă dreptul internațional", a spus Stoltenberg.

Bombele cu dispersie – care nu numai că produc o explozie inițială la impact, dar conțin de asemenea mai multe bombe mai mici care se răspândesc pe o zonă largă – sunt în mare măsură condamnate de comunitatea internațională din cauza riscului de victime civile atunci când sunt folosite în zone populate.

Doi experți în muniție spuneau încă de pe 1 martie că, după ce au analizat imaginile postate pe rețelele de socializare, mai multe bombe cu dispersie au fost lansate luni asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv.

„Harkivul pare să fi fost ținta mai multor atacuri cu muniții cu dispersie ieri (luni, n.r.)”, declara pe 1 martie Sam Dubberley, șeful Digital Investigations Lab de la Human Rights Watch din New York.

Trimisa președintelui american Joe Biden la ONU a acuzat Rusia că se pregătește să folosească arme interzise, ​​inclusiv „muniții cu dispersie și bombe cu vid”, în Ucraina. Și ea a emis un avertisment dur împotriva soldaților ruși invadatori.

"Liderii dumneavoastră vă mint. Nu comiteți crime de război", a spus ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în timpul declarațiilor la o sesiune de urgență a Adunării Generale de miercuri.

Echipele CNN din Ucraina au observat, de asemenea, lansatoare de „bombe cu vid” termobarice rusești în ultima săptămână.

Citește și: