Armata ucraineană ar fi reușit marți seară capturarea unui lansator de rachete termobarice TOS-1A, susțin englezii de la Express și The Washington Time.

HotNews.roFoto: Hotnews

O imagine postată pe twitter arăta lansatorul greu într-o zonă nespecificată, iar în jurul lui nu sunt soldați ruși.

Informația nu a putut fi însă verificată din surse oficiale și nici presa ucraineană nu vorbește despre acest fapt.

⚡️The Ukrainian Army just captured a Russian TOS-1A thermobaric MRL. #Ukraine#UkraineRussiaWarpic.twitter.com/WNCXMHMSWK

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului și ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite au acuzat luni Rusia de atacarea ucrainenilor cu arme termobarice și bombe cu dispersie, relatează Reuters.

În afară de Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei la Washington, atât Amnesty International cât și Human Rights Watch, două dintre cele mai cunoscute organizații pentru apărarea drepturilor omului la nivel internațional, au acuzat Rusia de atacarea unei grădinițe din nord-estul Ucrainei cu o bombă cu vid, cunoscută și sub denumirea de armă termobarică.

Unul dintre corespondenții CNN din Ucraina a filmat sâmbătă ceea ce pare să fie un sistem greu de lansare transportat la granița ucraineană, în apropierea orașului rusesc Belgorod.

Euronews scrie că acest sistem numit TOS-1 și poreclit „Buratino”, numele rusesc pentru „Pinocchio, este unul dintre cele mai temute arme din arsenalul Rusiei.

Ce este o armă termobarică?

Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, este un tip de muniție ce funcționează în două etape, scrie The Guardian.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin - de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice. În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.

Una de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.