Un protest în sprijinul poporului rus a avut loc în această seară la Belgrad, capitala Serbiei, în fața monumentul țarului Nicolae Romanov. Adunarea a fost organizată de grupări de extremă dreapta, printre care și Patrula Poporului, sub sloganul „Rusia și Serbia sunt frați pentru totdeauna”, potrivit ziarului sârb Danas.

Serbia, manifestatie pro PutinFoto: Hotnews

Peste o mie de cetățeni purtând steaguri sârbe, ruse și belaruse au participat la protest, iar la începutul mitingului s-au auzit imnurile Serbiei și Rusiei. Alte estimări vorbesc de mult mai mulți participanți.

Cetăţenii adunaţi au declarat că scopul protestului în sprijinul poporului rus este de „a supravieţui pe vatra sa veche de secole”.

Ei au și un mesaj despre actualul regim din Serbia, despre care spun că își ”va rupe dinții” cu privire la sancțiunile împotriva Belarusului și la votul împotriva Rusiei la ONU.

În fața scenei de unde s-au ținut discursurile au fost parcate mai multe de motociclete deținute de Asociația Lupii Nopții, o cunoscută grupare de motocicliști apropiată de Vladimir Putin.

În fața monumentului țarului Nicolae au avut loc practic două proteste în sprijinul Rusiei.

În fața monumentului s-au adresat oamenilor adunați reprezentanți ai Armatei Regale Sârbe care au spus că a venit vremea ca Serbia ”să răsplătească Rusia frățească, care ne-a ocrotit mereu”, și că sunt gata să lupte pentru Rusia dacă ea o cere.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a afirmat că ţara sa este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina, dar şi-a exprimat încrederea că va putea rezista acestor presiuni şi se va putea apăra fără ca reputaţia să-i fie afectată, relatează cotidianul Tanjug, citat de Agerpres.

Aleksandar Vucic a spus că Serbia susţine principiul integrităţii teritoriale, dar nu şi sancţiunile, reiterând o poziție exprimată și săptămâna trecută.

Serbia nu va interzice Sputnik și Russia Today

Preşedintele Parlamentului sârb, Ivica Dacic, a acuzat la rândul său Zagrebul că pune presiune asupra Serbiei să adopte o poziție în privința agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Croaţii „au arborat de fiecare dată steagul fiecărui ocupant venit” şi Croaţia vrea să-şi aleagă tabăra conform propriilor interese, a afirmat marţi Dacic, care este liderul Partidului Socialist Sârb. Şi Serbia trebuie să aibă dreptul de a face o alegere, a adăugat el. „Ne spun că trebuie să alegem partea corectă. Noi am fost întotdeauna de partea corectă, adică am fost mereu de partea opusă celei unde era Croaţia", a menţionat politicianul sârb.

Acesta a comentat şi pe marginea interdicţiilor impuse de numeroase ţări canalelor de media Russia Today şi Sputnik, precizând că Serbia nu va urma exemplul lor.

Ani la rând Occidentul şi UE au dat altora lecţii de libertatea presei şi acum introduc o cenzură brutală pentru a răspândi ură împotriva Rusiei şi a poporului rus, a notat Dacic, citat de Tanjug.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.