Premierul israelian Naftali Bennett a lansat sâmbătă o medierea în conflictul dintre Rusia și Ucraina, cu vizite la Moscova, apoi la Berlin și o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie AFP.

Naftali BennettFoto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit sâmbătă la Moscova cu președintele Vladimir Putin, prima vizită în Rusia a unui lider străin pentru a discuta despre criza din Ucraina, relatează AFP.

Până acum, Bennett nu condamnat ofensiva rusă, subliniind legăturile puternice care unește Israelul atât de Moscova, cât și de Kiev.

Ucraina i-a cerut lui Bennett să joace un rol de mediere.

Din cauza acestei apropieri de cei doi beligeranți, Israelul s-a oferit să medieze, propunere susținută de oficialii ucraineni.

Bennet a vorbit aproximativ 3 ore cu Putin, apoi a vorbit la telefon cu Volodimir Zelensky înainte de a călători la Berlin pentru a-l întâlni pe cancelarul Olaf Scholz. UPDATE: Bennett a discutat 90 de minute cu Olaf Scholz.

Bennett „a decolat în această dimineață devreme spre Moscova, după ce a vorbit cu președintele Putin miercurea trecută”, au precizat serviciile șefului guvernului israelian.

La Moscova, Kremlinul a indicat că Vladimir Putin și Naftali Bennett „discută situația din Ucraina”.

Bennett este un evreu religios care nu desfășoară afaceri oficiale sâmbăta, ziua de odihnă săptămânală evreiască, cu excepția unor circumstanțe extraordinare.

Vizita lui Bennett este prima a unui lider străin care vizează disuții pe tema invaziei ruse a Ucrainei lansată pe 24 februarie. Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a fost în Rusia a doua zi după invazie, dar vizita sa era planificată de mai mult timp.