Dintre scenariile posibile privind războiul din Ucraina, cinci apar în mod regulat în proiecțiile experților, însă și acestea sunt marcate de incertitudini.

Ucraina, invadata de RusiaFoto: Ministerul ucrainean al apararii

Putin cade

Acesta este scenariul la care visează occidentalii. După ce au lovit puternic Rusia prin impunerea unor sancțiuni economice masive și având altele în pregătire, ei vor să-l slăbească pe Vladimir Putin și să-i provoace astfel căderea.

Armata ar putea decide să nu-l mai urmeze, poporul se revoltă în fața unei mari crize economice, oligarhii se îndepărtează de el după sechestrarea bunurilor. Dar perspectiva rămâne totuși confuză, notează AFP.

„Scenariul unui succesor reformist-liberal, care cere iertare pentru păcatele lui Putin, ar fi grozav, dar ar fi grozav să câștigăm la loterie”, a comentat ironic, pe contul său de Twitter, Samuel Charap, cercetător la RAND.

Aceeași precauție din partea lui Andrei Kolesnikov, de la Centrul Carnegie, care notează că Putin, potrivit analizelor independente, rămâne popular în țara sa. Iar „pentru moment, presiunea financiară occidentală fără precedent” a transformat clasa politică rusă și oligarhii „în susținători neclintiți” ai liderului lor.

Ucraina este supusă

Este de data aceasta scenariul lui Putin. Armata rusă este superioară și i-ar asta ar putea duce la supunerea Ucrainei. Dar complicațiile par multora de nedepășit.

„Este un război pe care Vladimir Putin nu-l poate câștiga, oricât de mult va dura și cât de crude sunt metodele lui”, spune istoricul britanic Lawrence Freedman, de la King's College din Londra. „A intra într-un oraș nu este același lucru cu a-l stăpâni”.

Bruno Tertrais, director adjunct al Fundației pentru Cercetare Strategică (FRS), prezintă mai multe alternative.

Anexare totală? „Aproape că nu are nicio șansă să se întâmple”, a spus el. Divizarea Ucrainei, precum Coreea sau Germania în 1945? Greu plauzibil, după el. Rămâne varianta în care „Rusia reușește să învingă forțele ucrainene și să instaleze un regim marionetă la Kiev”.

Impasul

Ucrainenii i-au surprins pe ruși, Occidentul, poate și pe ei înșiși, cu o mobilizare totală, chiar dacă distrugerile și pierderile sunt masive.

„Statul, armata, administrația nu s-au prăbușit”, notează un diplomat occidental. Spre deosebire de discursul lui Putin, „populația nu îi acceptă pe ruși ca eliberatori”, adaugă el.

Rezistența este purtată în continuare de Volodimir Zelenski, un fost actor de comedie, devenit președinte al Ucrainei, care a uimit lumea cu curajul său.

Sprijinite de serviciile de informații occidentale și livrările de arme, forțele ucrainene își pot conduce adversarul într-un conflict urban distructiv în care cunoașterea terenului va fi decisivă. Experiența arată că gherilele sunt rareori învinse.

Conflictul se extinde

Ucraina își împarte granițele cu patru membri ai NATO care au fost cândva sub influența sovietică, pentru care Putin nu își ascunde nostalgia. După ce a controlat Belarus, a invadat Ucraina, poate Rusia să privească înspre Moldova, un mic stat blocat între Ucraina și România, sau chiar Georgia, pe coasta de est a Mării Negre?

Moscova ar putea încerca să rupă echilibrul dintre securitatea europeană și cea transatlantică „prin provocarea de incidente la granițele Europei” sau prin atacuri cibernetice în special, consideră Bruno Tertrais.

Dar va îndrăzni Rusia să conteste NATO și articolul 5 care cere alianței să răspundă dacă un membru este atacat? „Improbabil, deoarece ambele părți vor să evite acest lucru”, spune Pascal Ausseur, fostul amiral, director al Fundației Mediteraneene pentru Studii Strategice (FMES).

Totuși, „întoarcerea forțelor ruse într-o țară NATO, Lituania de exemplu pentru a conecta Kaliningrad (de Belarus) rămâne posibilă”, a spus el pentru AFP. „O neînțelegere sau o luptă este posibilă și la granițele Ucrainei sau în Marea Neagră, unde multe avioane și nave de război sunt desfășurate într-un spațiu îngust și într-o atmosferă electrică”.

Confruntarea nucleară

Putin și-a pus forțele nucleare în „alerta maximă” duminică trecută. E posibil un război nuclear?

"Depășirea pragului nuclear nu ar însemna neapărat (...) un război nuclear global imediat. Dar ar constitui un punct de cotitură extrem de periculos în istoria lumii", spune Christopher Chivvis de la Centrul Carnegie.

Gustav Gressel, de la Consiliul European pentru Relații Internaționale (ECFR), dă un mesaj mai linistitor.

„Nu există nicio pregătire din partea Rusiei pentru un atac nuclear”, a spus el. Anunțurile lui Putin „se adresează practic publicului occidental pentru a-l speria”. (Sursa: AFP)