Uniunea Europeană este pregătită să ia "noi sancţiuni dure" împotriva Rusiei dacă preşedintele Vladimir Putin "nu opreşte războiul pe care l-a declanşat" în Ucraina, a avertizat vineri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Suntem hotărâţi, suntem decişi, suntem uniţi", a spus șefa Comisiei Europene, într-o conferință de presă comună, la Bruxelles, cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Ursula von der Leyen a spus că, deși au fost adoptate sancțiuni semnificative pentru Rusia de către UE, SUA, Norvegia, Elveția, Australia sau Coreea de Sud, lucrurile nu se vor opri aici.

  • "Bombardamentele asupra Ucrainei sunt din ce în ce mai intense. UE și SUA vor continua sa sprijine Ucraina.
  • Accelerarea crizei umanitare ne îngrijorează mult. Există distrugeri care nu s-au mai văzut din secolul trecut. Noi am pregătit un ajutor imediat de 500 milioane de euro și vor mai urma și alte sume.
  • Facem tot ce ne stă în putință, alături de organziații umanitare, pentru a asigura culoare umanitare, pentru că civilii trebuie să aibă posibilitatea să plece de sub asediu.
  • Conflictul e departe de se încheia, iar noi suntem gata să luăm și alte măsuri dure împotriva Rusiei, dacă Putin nu se oprește aici", a declarat Ursula von der Leyen.

Potrivit acesteia, Uniunea Europeană este hotărâtă să îl facă pe preşedintele rus Vladimir Putin "să plătească un preţ".

Ursula von der Leyen a mai spus că sancţiunile severe împotriva Rusiei au fost posibile datorită unei cooperări strânse cu SUA.

Antony Blinken: Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte

La rândul său, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a spus că Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei pentru a opri războiul:.

"Din păcate, este posibil ca acest conflict din Ucraina să nu se termine imediat. Este tragic, este oribil. Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul".