Forțele rusești au încercat vineri să pătrundă cu vehicule blindate în regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării, și au bombardat puternic zona, a declarat Kievul, cel mai puternic semnal de până acum că Moscova încearcă să deschidă un nou front în războiul declanșat în urmă cu mai bine de doi ani, informează Reuters.

Soldati rusi transportati deasupra unui vehicul blindat BMPFoto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images

Ucraina a respins atacul cu blindate, dar luptele în zonele de frontieră din regiunea Harkov au continuat, iar Kievul a trimis mai multe forțe în zonă ca întăriri, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație.

„În jurul orei 5 dimineața, a avut loc o încercare a inamicului de a străpunge linia noastră defensivă cu vehicule blindate”, a declarat ministerul. „Deocamdată, aceste atacuri au fost respinse; continuă luptele de intensitate variabilă”.

Deși ofensiva Rusiei se concentrează asupra regiunii Donețk, Kievul a observat recent că Moscova masează trupe în apropiere de regiunea Harkov, o regrupare care ar putea sugera un atac iminent sau ar putea căuta să deturneze și să blocheze forțele defensive epuizate ale Ucrainei.

Forțele Moscovei au avansat un kilometru în Harkov, în apropiere de orașul Vovchansk, potrivit unei surse militare de rang înalt, citată de Reuters.

Conform sursei citate, armata rusă vrea să avanseze 10 kilometri în regiune pentru a face o zonă tampon. Trupele ucrainene luptă să respingă încercările inamicului.

Forțele ucrainene erau pregătite pentru un nou asalt terestru al Rusiei la granița regiunii nord-estice Harkov, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

„Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe: brigăzi și artilerie”, a declarat el într-o conferință de presă, adăugând că Rusia ar putea trimite mai multe trupe pentru a-și susține tentativa de avansare.

„Grupuri de sabotaj”

Forțele rusești au încercat să treacă granița în Ucraina cu grupuri de sabotaj, în timp ce au intensificat bombardamentele asupra orașului Vovchansk din regiunea ucraineană Harkov (nord-est), a declarat vineri guvernatorul Harkovului, Oleh Synehubov.

Synehubov a declarat pe Telegram că încercările au fost respinse și că forțele ucrainene „își mențin cu încredere pozițiile și nu au pierdut niciun metru”.

Autoritățile ucrainene au ajutat vineri la evacuarea civililor din orașul Vovchansk, din regiunea Harkov, și din zonele învecinate, din cauza intensificării bombardamentelor rusești, a declarat un oficial local, transmite Reuters.

„Majoritatea pleacă folosind mijloace de transport proprii. Dar, în același timp, împreună cu centrul umanitar, organizăm transportul pentru cei care nu au mașini", a declarat Tamaz Gambarashvili, șeful administrației militare din Vovchansk, pentru radio Hromadske.

El a mai spus că Rusia nu are resursele necesare pentru a avansa spre orașul Harkov și că acțiunile sale la frontieră au fost o „provocare”.

Trupele rusești au atacat orașul Harkov cu o rachetă S-400, de pe teritoriul regiunii ruse Belgorod, din primele informații furnizate de procuratura din regiunea Harkov, notează Ukrainska Pravda.

Una din cele două victime este un copil.

Urmărește ultimele evoluții din a 807-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.