Autoritățile ucrainene au publicat un videoclip din interiorul camerei de control a centralei nucleare Zaporojie, care a fost preluată de forțele ruse joi seară, potrivit CNN.

Atac periculos la centrala ZaporojieFoto: Nexta

Videoclipul arată interiorul camerei de control în timp ce un anunț sună pe un sistem de sonorizare care vizează forțele ruse din exterior.

Iată ce spunea anunțul:

  • "Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă. Opriți focul imediat! Amenințați securitatea întregii lumi!"
  • „Lucrările la componentele vitale ale stației Zaporoje ar putea fi întrerupte. Ne va fi imposibil să le restabilim”.
  • "Puneți în pericol securitatea lumii întregi. Atenție! Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă. Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă!"
  • „Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă! Atenție! Opriți-o!”

Conducerea companiei care deține centrala nucleară de la Zaporojie, atacată și capturată de armata rusă, în noaptea de joi spre vineri, spune că personalul centralei lucreză acum sub amenințarea armelor, conform CNN.

Rușii au tras în centrală vineri dimineață

Un bombardament rusesc a lovit vineri dimineață centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu și ajungând la una dintre unitățile acesteia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al acestei centrale, potrivit AFP, Kyiv Independent și CNN.

„În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporojie, a izbucnit un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrei Touz într-un videoclip postat pe contul Telegram al centralei.

"Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opreşte-te!", a continuat acesta într-un alt videoclip.

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins abia în jurul orei 5 dimineața. Din fericire, nu au existat victime, au mai precizat oficialii ucraineni.

Care este starea reactoarelor centralei nucleare de la Zaporojie

Petro Kotin, șeful Energoatom, a spus că fiecare din cele șase reactoare ale centralei are combustibil, în timp ce bazinele pre-reactor stochează combustibil nuclear uzat, produsul secundar iradiat al reactoarelor.

Kotin a spus că dacă instalațiile nucleare ar fi lovite de bombardamente, ar exista "un dezastru nuclear”.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.