Un bombardament rusesc a lovit vineri centrala nucleară Zaporojia, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu și ajungând la una dintre unitățile acesteia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al acestei centrale, potrivit AFP, Kyiv Independent și CNN.

Incendii la o centrala nuclearaFoto: Nexta

„În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporojie, a izbucnit un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrei Touz într-un videoclip postat pe contul Telegram al centralei.

"Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opreşte-te!", a continuat acesta într-un alt videoclip.

Pericol la centrala nucleară Zaporojie/ Incendiul a fost stins vineri dimineață

06:40Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins, au anunțat autoritățile ucrainene. Nu există victime, au mai precizat oficialii ucraineni.

06:35Acțiunea militară rusă în apropierea centralei este nesăbuită și trebuie să înceteze”, a spus vineri dimineața secretarul de Stat responsabil cu energia al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

05:21Boris Johnson a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU (AFP)

04:51Purtătorul de cuvânt al Zaporojie: Luptele au încetat în apropierea centralei electrice, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, potrivit CNN

04:42Societatea Nucleară Americană: Nu trageți în preajma centralei nucleare / Lăsați angajații să opereze

04:21Biden a vorbit cu Zelinski / Cea mai mare îngrijorare: Răcirea reactorului-Expert

03:43Conducerea centralei spune că momentan a treia unitate de putere a fost oprită la uzină și doar a patra unitate funcționează. Condițiile de siguranță la radiații și incendiu la centrala nucleară sunt în limite normale.

Centrala, cea mai mare din Europa, este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, trage un puternic semnal de alarmă privind bombardarea centralei nucleare:

”Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporojjia, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenția pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”

Primarul orașului Energodar, Dmitri Orlov, a făcut apel la forțele ruse să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare.

„O amenințare la adresa securității mondiale!!! Ca urmare a bombardamentelor necruțătoare de către inamic a clădirilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojia este în flăcări!!!”, avertizează primarul.

Joi devreme, Ucraina a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că tancuri și infanterie rusă se află în apropierea orașului Enerhodar, la câțiva kilometri de centrala nucleară Zaporojie.

Inaugrată în 1985, în timpul URSS, centrala nucleară Zaporojie are șase reactoare și asigură o mare parte din energia țării.

Într-o declarație de joi, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a cerut încetarea imediată a utilizării forței la Enerhodar și în apropierea

El a spus că AIEA continuă să se consulte cu Kievul și alți actori pentru a oferi asistență și pentru a asigura securitatea centralelor nucleare ucrainene.

Pe 24 februarie, mai multe lupte au avut loc deja în apropierea fostei centrale electrice de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie, la aproximativ o sută de kilometri nord de Kiev, și care acum se află în mâinile trupelor ruse.

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.