Deși rapoartele despre un incendiu la centrala nucleară Zaporizjjia din Ucraina sunt alarmante, încă sunt multe lucruri pe care nu le știm, a declarat vineri pentru CNN expertul în arme nucleare Jeffrey Lewis.

Centrala nucleara de la ZaporojieFoto: Nexta

Și Joe Biden a avut în această noapte o convorbire cu Zelenski pe această temă.

UPDATE 05:00 Luptele au încetat în apropierea centralei nucleare,iar nivelul radiațiilor este normal

Până acum, condițiile de monitorizare a radiațiilor – care au fost actualizate cu doar câteva minute în urmă – par „normale”, potrivit lui Lewis, directorul Programului de neproliferare din Asia de Est.

Există detectoare de radiații „peste tot”, care ar putea detecta orice vârfuri de radiație, a spus el.

„Reactoarele sunt structuri mari, etanșe și din beton. Nu ar trebui să ia foc. Nu știm ce a provocat incendiul”, adaugă specialistul.

Cea mai mare îngrijorare:

Dacă un potențial incendiu sparge structura de izolare a reactorului, atunci ar putea deveni periculos, a spus Lewis.

Dar ar trebui să existe muncitori la fața locului 24/7, care ar putea opri reactorul înainte ca focul să ajungă la el, a adăugat el.

„Cea mai mare teamă ar fi dacă zona de izolare ar fi deteriorată, să spunem, de o rachetă”, a spus el.

James Acton, co-director al Programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că cea mai mare îngrijorare a fost dacă incendiul a perturbat sistemele de răcire ale reactoarelor.

Dacă nu se pot răci singure, combustibilul din interior s-ar putea supraîncălzi și se poate topi.

"Sunt sigur că reactorul a fost oprit, dar combustibilul din interior este încă radioactiv și încă necesită răcire. Trebuie să mențineți reactorul rece atâta timp cât combustibilul este înăuntru. Reactorul trebuie menținut în permanență rece", a spus el.

Dacă răcirea s-a oprit, o topire ar putea avea loc în câteva ore sau zile, în funcție de cât de radioactiv este reactorul.

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.