​Trupele ruse au ajuns joi în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele nimicitoare, fără mișcări semnificative de trupe, probabil din cauza problemelor logistice. O delegație ucraineană a plecat pentru o a doua rundă de discuții cu oficialii ruși privind încetarea focului. Vineri dimineață, un incendiu a izbucnit la centrală nucleară Zaporijjia, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse, stârnind îngrijorare în întreaga lume.

Depozitul de petrol din Chernihiv a luat foc după ce a fost lovit în timpul bombardamentelor ruseștiFoto: Handout / AFP / Profimedia

06:45 Rămâi pe HotNews.ro pentru continuarea relatărilor din Ucraina. Am deschis un nou articol Live-Text cu evenimentele celei de-a noua zi de conflict.

06:35Acțiunea militară rusă în apropierea centralei este nesăbuită și trebuie să înceteze”, a spus vineri dimineața secretarul de Stat responsabil cu energia al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

05:21Boris Johnson a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de securitate al ONU (AFP)

04:51Purtătorul de cuvânt al Zaporijjia: Luptele au încetat în apropierea centralei electrice, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, potrivit CNN

04:42Societatea Nucleară Americană: Nu trageți în preajma centralei nucleare / Lăsați angajații să opereze

04:21Incendiu la centrala nucleară: Expert: Nu știm suficient, dar cea mai mare îngrijorare este incendiul care perturbă răcirea reactorului (CNN)

04:03Președintele american Joe Biden tocmai a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, în timp ce Casa Albă continuă să monitorizeze incendiul raportat la centrala nucleară din Zaporijjzia.

00:57Herson: Rușii ar fi pus lunetiști pe acoperișuri: ”De partea cui vreți să luptați?” (CNN)

03:43Conducerea centralei spune că momentan a treia unitate de putere a fost oprită la uzină și doar a patra unitate funcționează. Condițiile de siguranță la radiații și incendiu la centrala nucleară sunt în limite normale.

03:24Pentagonul: 90% din forțele ruse de la granița cu Ucraina au intrat în țară și vor să ocupe Kievul

Incendiu la centrala nucleară: Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl

03:24Casa Albă spune că monitorizează centrala nucleară din Ucraina

03:05Și ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, trage un semnal de alarmă privind bombardarea centralei nucleare:

”Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporijjia, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenția pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, averitzează Kuleba.

02:35Cum reușește Kievul să câștige bătălia pe comunicare cu Rusia

Încă din primele zile ale invaziei ruse, și parțial datorită tăcerii Moscovei, Kievul a reușit să genereze în întreaga lume o revărsare masivă de simpatie pentru rezistența în fața agresiunii marelui său vecin, scrie Le Monde, citat de Rador.

02:23Ucraina: Incendiu la o centrală nucleară după un bombardament al trupelor ruse (purtătorul de cuvânt al uzinei) - AFP / Forțele ruse trag în centrala nucleară Zaporijjia din Enerhodar -Kiyv Independent

02:15Și SUA anunţă sancţiuni dure pentru mai mulţi oligarhi ruşi / Lista dată publicităţii de Casa Albă

01:50The Hill - Vicepreşedintele american Kamala Harris ar putea veni la Bucureşti

01:41Cum a prezentat presa rusă ocuparea Melitopolului: Trupele ruse au fost primite cu steaguri fluturând / Realitatea: Duceți-vă acasă, fasciștilor

00:54Mercenarii străini din Ucraina nu vor avea statutul de prizonieri de război, avertizează Rusia

00:39SUA au stabilit o nouă linie telefonică militară directă cu Rusia. „E critic să se ţină cont de riscul unor erori de calcul”

00:15S&P retrogradează ratingul Rusiei după invazia Ucrainei

Agenția de rating financiar S&P Global Ratings a coborât joi ratingul Rusiei la „CCC-” și a avertizat că îl poate retrograda în continuare, deoarece sancțiunile asupra țării cresc riscul de nerambursare a datoriei, potrivit AFP.

23:21Mahmoud Ahmadinejad, mesaj pentru Vladimir Putin: Opriți războiul satanic

22:55Marea Britanie i-a sancționat pe oligarhii ruși Usmanov și Șuvalov / 13 oligarhi sancționați

22:41Blocuri și case transformate în dărâmături în localitatea Borodianka (la 60 de kilometri Kiev), unde au avut loc lupte aprige timp de câteva zile.

22:35Încă două site-uri vor fi blocate pentru fake news în România / Listă cu 72 de IP-uri, multe din Rusia, pentru care Guvernul cere blocarea accesului

22:33Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, spune că "nu vede niciun semn" care să indice că războiul declanșat de Rusia în Ucraina "se va încheia în curând": "Probabil va dura mult timp şi vom avea răbdare".

22:25Marea Britanie a anunțat joi sancțiuni împotriva altor doi oligarhi ruși - Alisher Usmanov și Igor Shuvalov, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, conform BBC.

„Atât timp cât Putin își va continua atacul barbar asupra ucrainenilor nevinovați, vom continua să exercităm toată puterea pe care o avem pentru a le provoca dureri economice maxime lui Putin și mașinăriei sale de război”, a spus premierul britanic Boris Johnson.

22:17Alte două orașe din Ucraina - Sumy și Okhtyrka - au fost lăsate fără apă și energie electrică, în urma atacurilor armatei ruse, iar guvernatorul regiunii spune că ia în calcul evacuarea oamenilor pentru că locuințele se transformă în ”capcane reci”, conform Kyiv Independent.

22:04Cum încearcă Putin să ridice moralul soldaților din Ucraina: Mai dă 5 milioane de ruble (41.000 euro) pentru familiile soldaților uciși

21:46 Arabia Saudită spune că i-a transmis lui Vladmir Putin că se oferă să medieze negocierile Rusia-Ucraina

21:45Zelenski spune că 16.000 de străini s-au oferit voluntari pentru a lupta pentru Ucraina

Șeful Consiliului European îi răspunde lui Zelenski, care a cerut "închiderea" cerului Ucrainei: "Un pas prea departe, cu riscul unui al treilea război mondial"

21:19Casa Albă spune că nu există planuri pentru o discuție Biden-Putin: „Acum nu este momentul”

21:18Ministrul francez al forţelor armate, Florence Parly, a anunţat joi că va veni duminică în România pentru a se întâlni cu cei aproximativ 500 de militari trimişi de Franţa, scrie AFP.

21:04Șeful Consiliului European îi răspunde lui Zelenski, care a cerut "închiderea" cerului Ucrainei: "Un pas prea departe, cu riscul unui al treilea război mondial"

21:00Federaţia Rusă de Fotbal contestă la TAS deciziile FIFA şi UEFA de excludere a echipelor sale din competiții

20:46Un important general rus, ucis de forțele ucrainene. „O lovitură majoră pentru invazia rusă”

20:35Armata franceză a anunţat joi că a observat un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi care furnizau servicii pentru Europa şi au fost astfel afectate „zeci de mii de terminale de uz civil”, scrie agenţia EFE.

Militari ucraineni se pregatesc de luptă lângă Kiev (Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images)

20:21Ambasadorul UE la Moscova: Utilizarea tactică a armelor nucleare este discutată în Rusia

20:07Peste 22 de tone de produse au fost donate de către bucureşteni, în mai puţin de o săptămână, la cele trei centre deschise de Primăria Capitalei în sprijinul refugiaţilor ucraineni, a anunțat joi seară Primăria București.

19:53Ucraina și Rusia au convenit o a treia rundă de discuții / Acord pentru asigurarea de „culoare umanitare” pentru evacuarea civililor

19:48O săptămână de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Tot ce trebuie să știi

19:27Video cu ucraineni de rând înarmați și care trag cu un lansator de grenade împotriva unor vehicule rusești. Nu este clar dacă vehiculele și blindatele rusești erau părăsite pe marginea drumului sau dacă erau ocupate cu soldați ruși:

19:22Apel al peste 100 de laureați ai premiului Nobel pentru încetarea războiului pornit de Vladimir Putin

19:13Putin: "Operațiunea" din Ucraina se desfășoară conform planului. Militarii ruși acționează ca niște „adevărați eroi”

18:47Josep Borrell, la Iași: Criza migranţilor din Ucraina, mai mare decât de cea a migranţilor din Siria

Zelenski: Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est

18:33Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Occidentului să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, spunând că dacă Uțara sa va fi înfrântă de Rusia, atunci aceasta va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge ''până la Zidul Berlinului'', conform AFP.

18:25VIDEO O rachetă de croazieră lovește una din clădirile înalte din Harkiv. Zborul rachetei și impactul, surprinse pe filmare

18:12„Am început discuţiile cu reprezentanţii Rusiei. Punctele cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant”, a scris consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe Twitter, postând o fotografie cu membrii celor două delegaţii la masa negocierilor.

18:06ANAF este instituția competentă să blocheze conturile oamenilor de afaceri și companiilor ruse din România vizate de sancțiuni - guvern

17:50Numărul doi în sectorul petrolier rusesc, Lukoil, a cerut joi „încetarea rapidă a războiului din Ucraina”, devenind prima mare companie națională care se opune invaziei rusești a Rusiei, notează AFP.

17:36Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, pe Twitter, că a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul elveţian, Ignazio Cassis, în care a salutat deschiderea acestei ţări de a sprijini centrul umanitar care va fi operaţionalizat pe teritoriul României.

17:17Negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei au început, tot în Belarus, dar într-o locație nedezvăluită. Este a doua rundă de discuții, de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Ce e mai rău acum urmează", crede Emmanuel Macron după o nouă discuție cu Vladmir Putin

17:04"Ce e mai rău acum urmează", crede preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce joi a avut o nouă discuție la telefon cu Vladmir Putin, care i-ar fi transmis că Rusia își va atinge obiectivele și "va demilitariza cu succes Ucraina".

Convorbirea a durat o oră şi jumătate, potrivit preşedinţiei franceze, și este a treia dintre cei doi lideri, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie. Discuțiile ar fi avut loc la solicitarea lui Putin.

16:52HARTĂ - Războiul din Ucraina după șapte zile:

Cel puțin cinci mari orașe din Ucraina sunt în continuare în acest moment înconjurate de trupe rusești, însă potrivit Ministerului Britanic al Apărării care monitorizează situația, singurul mare centru care ar fi fost capturat de către ruși de la începutul invaziei și până acum este orașul Herson, la nord-vest de Crimeea.

---

16:44Delegație ucraineană a ajuns în Belarus, unde urmează să înceapă negocierile cu delegația rusă, anunță agenția Tass.

16:42Ucrainenii efectuează atacuri asupra uriașei coloane de trupe rusești ce se îndreaptă spre Kiev

16:39Rușii au luat cu asalt Ikea după anunțul închiderii magazinelor grupului - VIDEO

16:33„Armele de mare precizie” ale Rusiei au raportat o mare victorie în lupta cu niște blocuri - FOTO/VIDEO

16:09La 81 de ani, un fost pilot în Marina Britanică merge în Ucraina să ajute în lupta cu invadatorii lui Putin. „Mă îndrept spre sfârșit, dar pot face încă multe lucruri” - VIDEO

16:01Parlamentul din Ucraina a aprobat o lege prin care pot fi confiscate proprietățile deținute de Rusia sau de cetățeni ruși în Ucraina.

15:57Rușii au bombardat în Cernihiv două școli și locuințe, cel puțin nouă morți și patru răniți, potrivit guvernatorului

În imaginea de mai jos, urmările unor lupte și bombardamente la marginea Kievului / Foto: Profimedia Images

15:56Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez Emmanuel Macron, într-o discuție telefonică avută joi, că obiectivele "operațiunii" Rusiei în Ucraina - "demilitarizarea și statutul său neutru" - vor fi atinse, susține Kremlinul, potrivit BBC. Cei doi ar fi vorbit joi la telefon 90 de minute.

15:47VIDEO Premierul Poloniei cere UE sancțiuni mai dure față de Rusia: Susținem împreună cu România sancțiuni pentru întregul sistem bancar din Rusia

15:34Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba spune că rușii ar pregăti o operațiune sub steag fals prin care să-și atace propriul teritoriu pentru a da vina pe Ucraina.

15:31VIDEO Nave rusești se îndreaptă spre Odesa / Sudul Ucrainei, călcâiul lui Ahile pentru strategii de la Kiev

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului: ''Sunt o ţintă pentru Rusia''

15:10Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, conducătorul spiritual al celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume și care a recunoscut în 2018 Biserica independentă a Ucrainei, spune că a devenit "o ţintă pentru Moscova", conform AFP.

15:08Un cargou estonian ce ar fi fost folosit de Marina rusă drept scut pentru o debarcare s-a scufundat lângă Odesa după o explozie: Patru marinari sunt dați dispăruți

14:52Primarul din Vilnius a anunțat că schimbă numele străzii pe care se află Ambasada Rusiei în ”Eroii Ucrainei”: ”Schimbați-vă cărțile de vizită!”

14:50Caricatura tragică realizată de Kyiv Post și publicată pe Twitter:

14:35UE ia în considerare și decuplarea băncilor din Belarus de la sistemul financiar SWIFT, a declarat un oficial european pentru Reuters.

14:18​Gigantul suedez de mobilă IKEA a anunțat joi că-și suspendă activitățile din Rusia și Belarus, decizie care afectează peste 15.000 de angajați, 17 magazine și trei fabrici.

14:08Viktor Orban anunță că Ungaria își reconsideră politica externă din cauza războiului din Ucraina / Ce spune despre relațiile cu Rusia

Discuțiile dintre emisarii ucraineni și cei ruși reîncep joi

14:06O delegație ucraineană se îndreaptă cu elicopterul spre locul unde vor avea loc discuțiile cu Rusia, iar negocierile vor începe în câteva ore, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak într-o postare online. Anterior, partea rusă, citată de agenția Belarusă Belta spusese că discuțiile vor reîncepe la ora 14:00.

14:25România s-a alăturat țărilor care au sesizat Curtea Penală Internațională în cazul războiului declanșat de Rusia

13:55Reacția Rusiei după excluderea sportivilor săi de la Jocurile Paralimpice de iarnă din Beijing: "Este o ruşine"

13:43A doua rundă de discuții între Rusia și Ucraina ar putea începe în Belarus la 12:00 GMT (14.00, ora României), a transmis agenția de presă de stat belarusă Belta, citându-l pe negociatorul-șef rus Vladimir Medinski

13:28Procurorul Curții Penale Internaționale a anunțat că o echipă CPI a plecat spre Ucraina pentru a-și începe investigația.

13:25Comisarul pentru energie a spus în Parlamentul European că sancțiunile UE vor diminua gradua veniturile obținute de Rusia din petrol

13:22Germania furnizează Ucrainei rachete antiaeriene de fabricație rusească, din fostul arsenal militar al RDG

13:10Rusia pierde din nou avioane moderne: Armata Ucrainei susține că a doborât inclusiv un avion de atac avansat Su-34

Consiliul de Securitate al Rusiei este convocat iar, Lavrov amenință Occidentul

13:04Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei, a anunțat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, care a susținut că rușii care mor în Ucraina sunt niște eroi care vor intra în istorie

12:45Lavrov acuză Occidentul că are un plan de război cu Rusia. „Să se gândească cu atenție”

12:42Oficial ucrainean: Rusia ar urma să impună legea marțială din 4 martie / Ce presupune asta

12:40FOTO Cozile la alimente din Ucraina pot fi văzute din satelit

12:35Serghei Lavrov a anunțat la televiziunea de stat din Rusia că se va merge ”până la capăt” în Ucraina. ”Unii lideri străini se pregătesc de război împotriva Rusiei”, FOTO Cozile la alimente din Ucraina pot fi văzute din satelit ministrul rus de externe.

Nou apel disperat din Mariupol: Bombardează constant infrastructura civilă

12:13Protecția Civilă a anunțat joi că până în cursul dimineții în urma bombardamentelor din Harkiv fuseseră ucise 34 de persoane, iar 285 au fost rănite, dintre care 10 copii.

12:04Nou apel disperat din Mariupol, făcut una cu pământul metodic de bombardamentele rușilor: ”Suntem distruși”

11:54Rusia vrea 15 ani de închisoare pentru cei care răspândesc „informații false” despre acțiunile forțelor armate

11:30Volodimir Zelenski a spus că schimbarea de tactică a rușilor și bombardarea orașelor arată că țara sa a dejucat cu succes planul inițial al Moscovei.

Au trecut doi ani de când Ucraina a înregistrat primul caz de COVID-19, dar "a trecut o săptămână de când un alt virus a atacat", a adăugat acesta.

11:19Iohannis, după discuții cu Ursula von der Leyen la Cotroceni: Este clar că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată

Ce pierderi ar fi suferit Rusia până acum

11:17Pierderile pe care le-ar fi suferit până acum Rusia

Potrivit armatei Ucrainei. militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă:

  • 217 tancuri
  • 900 blindate
  • 30 de avioane
  • 31 de elicoptere
  • 11 sisteme antiaeriene
  • 42 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc)
  • 90 de tunuri de artilerie
  • 60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil
  • 3 drone
  • 2 bărci
  • 374 vehicule

11:04O altă perspectivă asupra lui Vladimir Putin, plus o poveste din copilăria acestuia, pe când vâna șobolani

11:00Sistemele antiaeriene ucrainene ar fi doborât un avion de vânătoare Suhoi Su-30 al Rusiei deasupra orașului Îrpin, o localitate de satelit din vestul Kievului (The Kyiv Independent)

10:56Elevii refugiați din Ucraina se pot înscrie în școlile din România. Sorin Cîmpeanu a precizat că în țara noastră sunt 45 de şcoli şi 10 licee în care se predă în limba ucraineană

10:54Mărturiile a două balerine din Odesa, Bogdana Alekseeva şi Lara Paraschiv, ajunse în România după ce au fugit din Ucraina

10:53Russia Today și Sputnik, blocate și pe Twitter / Mesajul afișat utilizatorilor a atras critici dure în Franța

10:40China a reacționat dur la informațiile privind amânarea invaziei din Ucraina pentru ca aceasta să nu aibă loc în timpul Olimpiadei de Iarnă: ”Practici mârșave de deturnare a atenției”

10:34VIDEO Voluntarii ucraineni au scos la „test drive” un tanc rusesc capturat: „Hai Ucraina!”

10:28Moscova a avertizat Occidentul împotriva unei noi escaladări a tensiunilor cu Rusia, a declarat joi ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, citat de Interfax

10:16Cum arată Irpin, suburbie a capitalei Kiev, în urma bombardamentelor puternice ale Rusiei care vizează tot mai mult populația civilă.

09:55Depozitul de petrol din Chernihiv a luat foc după ce a fost lovit în timpul bombardamentelor.

09:46Cu ce scenarii de criză economică lucrează experții străini și cât ar putea costa gazul dacă Moscova închide robinetul spre Uniunea Europeană

09:44Mesaj al ministrului ucrainean al apărării: "Nimeni. Fiți conștienți de asta. Nimeni. Nici Rusia, nici Occidentul nu au crezut că vom rezista o săptămână. Nimeni"

09:32Scriitorul rus Mihail Șișkin cere iertare Ucrainei în numele țării și poporului său: ”Putin nu este Rusia. Rusia e încercată de durere și rușine”.

”Vreau să mă întorc în Rusia. Dar în ce Rusie? În Rusia lui Putin nu se poate respira – duhoarea cizmei polițienești e mult prea puternică.”

09:02Marile agenții de rating au retrogradat Rusia cu șase trepte, până la statutul de „junk”

08:59Conducerea armatei Ucrainei spune, joi dimineață, că trupele ruse au fost lipsite de succes în aproape toate direcțiile de acțiune

08:38Imagini din Herson compilate de Guardian arată forțele ruse patrulând pe străzile orașului:

08:36Prețul petrolului de referință Brent a crescut cu încă 3,4% în primele ore ale zilei de joi, urcând la 116,80 dolari.

Costul altor mărfuri importante, precum aluminiul (+2,62%), minereul de fier (+7,75%), cuprul (+1,6%) și grâul (+7%), se aflau de asemenea pe o curbă ascendentă, datorită ofertei reduse, dar și a achizițiilor angros din partea guvernului chinez, potrivit analiștilor.

08:10O pensionară care a supraviețuit asediului de la Leningrad a fost ridicată de poliție (VIDEO) pentru că protesta contra războiului

07:54Șeful Administrației din Kremensk, regiunea Lugansk, a fost găsit împușcat în inimă

07:37Antreprenorul rus Alex Konanykhin oferă o recompensă de 1 milion de dolari pentru anihilarea lui Putin

Comision de 30% pentru rușii care vor să cumpere valută

07:33Cine sunt oamenii anturajul lui Vladimir Putin, cei care îl ajută să ia deciziile cele mai importante

07:07"Rusia este din ce în ce mai mult o economie izolată....Nimic nu este exclus în ceea ce privește viitoarele sancțiuni", a avertizat șefa Trezoreriei americane, Janet Yellen.

06:58Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a declanșat un "război total împotriva libertății presei și a adevărului", blocând posturile de știri independente și împiedicându-i pe ruși să audă știri despre invazia din Ucraina.

"Guvernul Rusiei blochează, de asemenea, platformele Twitter, Facebook și Instagram pe care zeci de milioane de cetățeni ruși se bazează pentru a avea acces la informații și opinii independente", a afirmat Departamentul de Stat într-un comunicat.

06:54Banca centrală a Rusiei a impus un comision de 30% pentru achizițiile de valută străină de către persoane fizice pe piețele valutare, au spus brokeri pentru Reuters, citând o scrisoare a autorității de reglementare.

Herson a fost capturat de ruși

"Suntem un popor care a dejucat planurile inamicului într-o săptămână. Aceste planuri au durat ani de zile pentru a fi scrise - cu răutate, cu ură față de țara noastră, față de poporul nostru", a spus Zelenski într-un mesaj video.

Capturarea capitalei strategice a provinciei din sudul țării, unde râul Nipru se varsă în Marea Neagră înseamnă că Hersonul este primul centru urban semnificativ ce cade de când Moscova și-a lansat invazia pe 24 februarie.

Primarul din Herson, Igor Kolykhayev, a declarat miercuri seară că trupele rusești se aflau pe străzi și au intrat în clădirea consiliului. El a cerut civililor să meargă pe străzi doar la lumina zilei și în grupuri de câte unul sau doi. "Astăzi au fost vizitatori înarmați în comitetul executiv al orașului. Nu le-am făcut nicio promisiune ... Le-am cerut doar să nu tragă în oameni", a transmis el printr-o declarație.".

Forțele rusești nu au reușit încă să răstoarne guvernul de la Kiev, dar mii de oameni au murit sau au fost răniți, iar peste un milion de persoane au fugit din Ucraina în contextul celui mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace.

Atacul Rusiei a dus la o avalanșă de sancțiuni internaționale și a alimentat temerile privind un conflict mai amplu, în timp ce țările occidentale trimit arme pentru a ajuta armata ucraineană.

Câteva orașe sunt făcute una cu pământul

Bombardamentele din Harkiv, un oraș de 1,5 milioane de locuitori, au transformat centrul orașului într-o zonă de clădiri distruse și dărâmături.

Rușii au bombardat orașul Izyum, situat la aproximativ 120 km sud-est de Harkov, ucigând șase adulți și doi copii, a declarat parlamentul ucrainean.

Primarul din Mariupol a spus miercuri că orașul său ”este făcut una cu pământul, neîntrerupt, de 12 ore”, neputând nici să ia răniții căzuți în stradă.

Potrivit evaluărilor făcute de armata americană, forțele rusești care se îndreaptă spre Kiev, inclusiv enormul convoi militar, „rămân blocate”.

O explozie a zguduit, de asemenea, gara din Kiev, unde mii de femei și copii erau evacuați. Deflagrația a fost cauzată de resturile unei rachete de croazieră rusești doborâte, a declarat un consilier al Ministerului ucrainean de Interne. O altă explozie a avut loc joi dimineață.

O anchetă privind posibile crime de război va fi deschisă imediat de către Curtea Penală Internațională, în urma cererilor formulate de 39 de state membre ale Curții, un număr fără precedent.

Potrivit ONU, peste un milion de refugiați au fugit într-o săptămână de război din Ucraina.

Susținere internațională masivă pentru rezoluția ONU

O rezoluție a ONU care critică Moscova a fost susținută de 141 din cei 193 de membri ai adunării, o victorie simbolică pentru Ucraina care sporește izolarea internațională a Moscovei.

"Miza este mai mare chiar și decât conflictul din Ucraina în sine. Aceasta este o amenințare la adresa securității Europei și a întregii ordini bazate pe reguli", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a pretins că Moscova urmărește în continuare "demilitarizarea" Ucrainei și că ar trebui să existe o listă de arme care să nu fie niciodată desfășurate pe teritoriul ucrainean.

Prețurile petrolului și ale materiilor prime au urcat în spirală joi, într-un semn rău pentru inflația mondială.

Pentru ruși, consecințele au inclus cozi în fața băncilor, o prăbușire a valorii rublei care le amenință nivelul de trai și un exod al firmelor occidentale care refuză să facă afaceri în țară.

Nu numai rușii de rînd suferă: Germania a confiscat megaiahtul lui Alisher Usmanov într-un șantier naval din Hamburg, în timp ce cel puțin cinci superiahturi deținute de miliardari erau ancorate sau navigau spre Maldive.

Așa cum era de așteptat, sacțiunile provoacă daune economice și în Occident. Investitorii străini au rămas efectiv blocați cu acțiunile și obligațiunile rusești denominate în ruble, după ce banca centrală a oprit temporar plățile, iar principalele sisteme de decontare din străinătate au încetat să mai accepte activele rusești.