Forțele armate ale Ucrainei au atacat convoiul lung de trupe rusești care se îndreaptă spre Kiev, a declarat șeful serviciului de informații al armatei ucrainene pentru The Military Times.

Convoi militar rus ce înainta spre Kiev, înainte de dispersareFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Lovim coloanele inamicului”, a declarat generalul Kirilo Budanov într-un interviu acordat în exclusivitate jurnaliștilor de la The Military Times. „Incendiem numeroase coloane ale inamicului”, a adăugat el.

Budanov a precizat că atacurile sunt efectuate de avioane de luptă ucrainene Su-24 și Su-25, cu artilerie și rachete. „Ofițerii și agenții mei de informații coordonează și ordonă atacurile”, a spus el.

Un înalt oficial militar american a declarat miercuri sub condiția anonimității că Pentagonul are semne că forțele ucrainene efectuează atacuri asupra coloanei ce se apropie de Kiev pentru a încerca să dejoace ceea ce serviciile de informații cred că este obiectivul final al invaziei rusești: ocuparea Kievului și instalarea unui guvern marionetă.

Unde se află joi coloana de trupe rusești ce se apropie de Kiev

Serviciile de informații militare britanice, care au oferit actualizări zilnice cu privire la evoluția războiului din Ucraina, afirmau joi dimineața că avansul Rusiei contra capitalei ucrainene a înregistrat puține progrese în ultimele trei zile.

„Corpul principal al marii coloane rusești care avansează spre Kiev rămâne la peste 30 de kilometri de centrul orașului, fiind întârziat de rezistența fermă a ucrainenilor, de defecțiuni mecanice și de aglomerație”, a transmis Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor privind Ucraina.

„Coloana a făcut puține progrese perceptibile în peste trei zile”, a precizat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, afirmase la rândul său miercuri seară că trupele ruse care se îndreaptă spre Kiev, inclusiv enormul convoi militar rusesc, „rămân blocate”.

Forțele militare ale Rusiei par să își fi îndreptat însă atenția asupra sudului Ucrainei, front pe care au avut mai mult succes, nave rusești îndreptându-se în prezent înspre portul Odesa, al treilea cel mai mare oraș din Ucraina ca populație.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.