Avansul Rusiei contra capitalei ucrainene a înregistrat puține progrese în ultimele trei zile, iar orașele Harkiv, Cernihiv și Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor, au transmis joi dimineață serviciile de informații militare britanice.

Convoi rusesc ce se îndreaptă spre KievFoto: Maxar

"Corpul principal al marii coloane rusești care avansează spre Kiev rămâne la peste 30 de kilometri de centrul orașului, fiind întârziat de rezistența fermă a ucrainenilor, de defecțiuni mecanice și de aglomerație", a transmis Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor privind Ucraina.

"Coloana a făcut puține progrese perceptibile în peste trei zile", a precizat sursa citată.

"În ciuda bombardamentelor rusești intense, orașele Harkiv, Cernihiv și Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor. Unele forțe rusești au intrat în orașul Herson, dar situația militară rămâne neclară.

Ministerul rus al Apărării a fost forțat să recunoască faptul că 498 de soldați ruși au fost deja uciși și 1.597 răniți în războiul lui Putin. Numărul real al celor uciși și răniți este aproape sigur considerabil mai mare și va continua să crească", mai spun serviciile secrete militare britanice.

Armata ucraineană a furnizat și ea joi dimineață informații privind situația, spunând că trupele rusești "au fost lipsite de succes în aproape toate direcțiile.

Trupele ruse care se îndreată spre Kiev, inclusiv enormul convoi militar rusesc, „rămân blocate”, a spus miercuri seară purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.