Premierul Viktor Orban a declarat joi că ​Ungaria este nevoită să-și reconsidere obiectivele de politică externă având în vedere evenimentele din Ucraina, dar că și-ar dori totuși să mențină relații reciproc avantajoase cu Moscova, anunță TASS.

Viktor Orban primit cu sampanie la MoscovaFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Viktor Orban a evocat „nouă situație” în Europa într-un interviu publicat de revista maghiară Mandiner, afirmând că „până de curând, relațiile maghiaro-ruse au fost echilibrate și corecte”.

El a amintit că toate acordurile sale cu președintele rus Vladimir Putin „au fost întotdeauna îndeplinite până acum” însă că „odată cu începerea războiului, a apărut o nouă situație și pentru Ungaria”.

„În această nouă situație, obiectivele și interesele Ungariei trebuie reconsiderate”, afirmă Viktor Orban.

El și-a reiterat poziția exprimată anterior potrivit căreia Ungaria nu se va opune sancțiunilor decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei deoarece condamnă acțiunile militare din Ucraina.

Viktor Orban spune că nu se opune sancțiunilor dar că vrea relații economice cu Rusia

Răspunzând la o întrebare despre sancțiunile europene împotriva structurilor de stat rusești, companiilor private și persoanelor fizice, el a menționat că Ungaria „nu își va folosi dreptul de veto”.

„Nu vom împiedica UE să impună sancțiuni împotriva Rusiei. Unitatea UE este de o importanță capitală acum”, a spus premierul ungar.

El a subliniat însă că relațiile dintre Budapesta și Moscova vor continua și după încheierea conflictului militar din Ucraina și a pledat pentru continuarea cooperării cu Rusia, inclusiv în domeniul energiei.

Viktor Orban a asigurat de asemenea că guvernul său nu intenționează să renunțe la proiectele comune deja lansate cu partea rusă, cu atât mai puțin în ceea ce privește construcția centralei nucleare Paks-2.

Liderul Fidesz își schimbă poziția față de Rusia cu o lună înaintea alegerilor

Declarațiile lui Orban, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, reprezintă o schimbare de poziție semnificativă întrucât acesta a fost de-a lungul anilor un opozant constant al sancțiunilor impuse de UE Rusiei și a cerut o reanalizare a acestora.

El a fost în vizită la Moscova la începutul lunii februarie pentru o a 12-a întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

Afirmațiile sale vin după ce ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anunțat marți că Budapesta susține apelul a 8 șefi de stat din blocul comunitar ca Ucraina să primească de urgență statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Unii analiști sunt de părere că schimbarea la față a guvernului Fidesz are loc în contextul în care în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare luna viitoare, pe data de 3 aprilie, și că Viktor Orban încearcă să capitalizeze de pe urma valului de simpatie la adresa Ucrainei.

Cu toate acestea, Peter Szijjarto a anunțat luni că Ungaria nu va permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.