Președinții a opt state din Europa Centrală și de Est au cerut luni statelor membre ale Uniunii Europene să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată la UE și să deschidă discuțiile de aderare, potrivit unei scrisori deschise publicată luni, relatează Reuters.

Ucraina invadata de RusiaFoto: Ministerul ucrainean al apararii

„Noi, președinții statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, Republica Slovacă și Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească o perspectivă imediată de aderare la UE”, se spune în scrisoare.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat scrisoarea oficială prin care cere aderarea Ucrainei la UE.

Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea Ucrainei la UE sub o procedură specială, deoarece se apără de invazia forțelor ruse.

"Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim la egalitate”, a spus el.

Potrivit The Guardian, Parlamentul European va adopta marți o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE.