Ucraina rezistă atacurilor trupelor ruse în a cincea zi de la declanșarea războiului de Vladimir Putin. Armata ucraineană spune că a reușit să respingă mai multe atacuri în împrejurimile capitalei. Ministerul rus de Externe, citat de Tass, amenință că structurile UE și cetățenii implicați în furnizarea de arme letale și carburanți și lubrifianți către Forțele Armate ale Ucrainei ”vor fi responsabili pentru consecințele acestor acțiuni pe fondul operațiunii speciale în curs de desfășurare în Ucraina”.

Colaj foto ucrainaFoto: Profimedia Images

Evenimentele zilei de luni consemnate de HotNews.ro

06:64Rămâi pe HotNews.ro pentru continuarea relatărilor din Ucraina. Am deschis un nou articole LIVE-TEXT aici unde pot fi urmărite evenimentele zile de marți.

06:44Oficiali ai Ambasadei Chinei din Ucraina, citați de The Guardian, spun că primul grup organizat a plecat aseară, fiind vorba de studenți chinezi de la Kiev, care urmau să ajungă în Republica Moldova.

05:46Invazia Ucrainei de către Rusia este în întârziere datorită rezistenței locale acerbe și a multiplelor defecțiuni ale echipamentelor și logisticii rusești, potrivit unui briefing restrâns al guvernului american la care a participat senatorul american Chris Murphy.

05:10Japonia impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, care includ înghețarea activelor deținute de șase persoane, inclusiv ale lui Vladimir Putin și ministrului de externe Serghei Lavrov. Noile sancțiuni vor îngheța, de asemenea, activele băncii centrale a Rusiei, precum și cele ale Promsviazbank și Vnesheconombank, deținute de stat.

05:07Bulgaria: Ce spune ministrul Apărării care susține retorica lui Putin cu ”operațiune militară”: Vor fi consecințe periculoase dacă voi fi demis

04:50Disney suspendă lansarea filmelor sale în Rusia

04:15Boris Johnson promite că pune presiune maximă pe Rusia: "Putin trebuie să eşueze"

03:55Herson, un oraș important din sudul Ucrainei, este atacat, potrivit Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale. Armata rusă a stabilit o serie de puncte de control la periferia orașului.

03:32Rusia a făcut ca UE să fie mai unită și mai activă ca niciodată (editoriale Der Spiegel și Le Monde)

03:11Un atac rus cu rachete balistice distruge trei clădiri rezidențiale în regiunea Kiev

02:43VIDEO SMS-urile dintre un soldat rus și mama sa cu puțin înainte de a fi omorât: ”Ni s-a spus că ne vor aștepta cu bucurie, dar ei se aruncă sub roțile tancurilor”

02:26VIDEO Rația alimentară a unor soldați ruși, expirată de 7 ani

02:21Noi imagini de satelit arată că trupele ruse se apropie de Kiev cu un convoi care se întinde o lungime de aproximativ 64 de kilometri, mult mai mare decât estima inițial compania privată din SUA, Maxar.

02:13Primar Harkiv: Cel puțin 9 persoane ucise și 37 rănite în bombardamentele de luni

01:58Pentagonul afirmă că trei sferturi din trupele ruseşti sunt angajate în interiorul Ucrainei

01:31Zelenski cere interzicerea Rusiei din „toate porturile”și „aeroporturile din lume”

01:13Ambasadoarea Ucrainei în SUA: Rusia a folosit luni o armă termobarică împotriva ucrainenilor

00:50Zelenski ridică obligativitatea obținerii de vize pentru voluntarii străini care vor să lupte în Ucraina împotriva Rusiei

00:39Ucrainenii pun ”indicatoare rutiere” cu ”Interzis Putin”: „Predați-vă imediat sau vă întâlniți cu moartea”

00:15Consultare: Parlamentul finlandez va dezbate petiția de aderare la NATO

00:07Echipamentul pentru internet prin satelit Starlink a ajuns în Ucraina

23:51Cum au lovit sancțiunile occidentale principalele sectoare ale economiei Rusiei

23:27Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat luni că țara nord-americană va interzice „toate importurile de țiței” din Rusia

23:18SUA au expulzat 12 diplomați ruși din cauză că erau agenți implicați în spionaj / Biden nu a luat o decizie privind interzicerea zborurilor rusești

22:44Procurorul Curții Penale Internaționale vrea o anchetă privind presupuse crime de război în Ucraina

22:21Rusia amenință țările care ajută Ucraina cu arme letale și carburanți / Ce ajutor a promis România / Ce arme a trimis fiecare țară

22:20Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, dar și mai mulți oligarhi și jurnaliști, sancționați de UE

22:06României i s-a solicitat tranzitarea teritoriului pentru transport de armament spre Ucraina - surse

Harta războiului din Ucraina

22:03HARTĂ Războiul din Ucraina după cinci zile: Cum arată avansul rușilor pe hartă și în ce orașe se duc cele mai mari bătălii

21:56Pentagon: Nu sunt semne de activitate nucleară în Rusia / Rușii sunt în urmă cu planurile de invazie și grăbesc ocuparea Kievului cu orice preț în această seară

21:53Președinții a 8 state UE cer acordarea imediată a statutului de țară candidată Ucrainei

21:49Iohannis, după discuțiile cu liderii NATO și cu Joe Biden: Am reluat apelul să fie trimise în România trupe și capabilități suplimentare

21:34Turcia a interzis trecerea navelor de război prin Bosfor și Dardanele

21:27Șase miliardari ruși critică războiul și impactul pe care acesta îl are asupra afacerilor

21:19Mic ghid: Cum putem ajuta refugiații din Ucraina astfel încât să nu facem mai mult rău decât bine

21:08Shell se va retrage din toate operaţiunile sale în Rusia, inclusiv dintr-o fabrică majoră de gaze naturale lichefiate, a anunţat luni grupul angro-olandez, devenind cea mai recentă companie importantă de energie din Occident care se retrage după invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite Reuters, potrivit News.ro. Decizia vine la o zi după ce rivalul BP şi-a abandonat participaţia la gigantul petrolier rus Rosneft, într-o mişcare care ar putea costa compania britanică peste 25 de miliarde de dolari.

21:06Ucraina oferă amnistie și bani soldaților ruși care depun armele

20:50Parlamentul European va cere instituțiilor UE să acorde Ucrainei statut de țară candidată UE

20:31Forțele terestre ruse se apropie de Kiev, convoiul se întinde pe 27 kilometri

20:30Blindatele rusești, atacate de ucraineni cu coctailuri molotov aruncate dintr-o mașină - VIDEO

20:13Rusia a desfășurat aproximativ jumătate din forțele pe care le avea la granița cu Ucraina în fostul său vecin sovietic, au declarat luni oficiali occidentali.

20:00OFICIAL Cluburile și echipele naționale din Rusia, suspendate din toate competițiile FIFA și UEFA

19:56Guvernul norvegian a anunțat că va trimite arme în Ucraina. Decizia răstoarnă o politică norvegiană în vigoare încă din anii 1950 de a nu trimite arme către țările non-NATO care sunt în război sau în risc de conflict armat.

19:55Desfăşurarea de trupe franceze în România, accelerată.

Primarul uni oraș de lângă Kiev spune că ar fi fost rănit în urma atacului aerian asupra orașului

19:50Primarul orașului Brovarî (lângă Kiev) susține că ar fi fost rănit în urma atacului aerian asupra orașului și îndeamnă oamenii să se adăpostească

19:43Marea Britanie va conduce eforturile de a suspenda Rusia din Interpol - ministru

19:30Orașul Brovarî, din regiunea Kiev a fost bombardat

19:17Finlanda va furniza arme Ucrainei, într-o decizie ”istorică”, în ciuda avertismentelor Rusiei

19:15Imagini dramatice în Harkiv: Momentul când rachetele de artilerie lansate de ruși lovesc un bloc de locuințe și parcarea cu mașini

19:09Ungaria nu permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina

Explozii în Kiev

19:01Mai multe explozii puternice s-au auzit luni în jurul orei locale 18:40 în estul capitalei Kiev. Sirenele au început să sune din no. UPDATE: Exploziile ar fi avut loc în Brovarî, oraș practic lipit de capitala Kiev.

18:38Statele Unite nu văd „niciun motiv să-și schimbe” nivelurile de alertă nucleară în acest moment, a declarat Casa Albă luni, după ce președintele rus Vladimir Putin a pus în alertă maximă descurajarea nucleară a Rusiei, pe fondul unui val de represalii occidentale pentru invazia Ucrainei de către Moscova.

„Nu ne-am schimbat propriile alerte și nu ne-am schimbat propria evaluare în acest sens, dar trebuie, de asemenea, să fim foarte clari cu privire la propria utilizare a amenințărilor”, a declarat separat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un interviu pentru MSNBC .

18:35Guvernul britanic a decis să interzică accesul în porturile Marii Britanii navelor cu pavilion rusesc, precum și celor închiriate sau deținute de ruși, ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunțat luni ministrul Afacerilor Externe, relatează AFP.

18:28Dronele ucrainene lovesc din nou: Sisteme antiaeriene rusești, făcute praf lângă Kiev - VIDEO

18:23Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană

18:20Rusia și Ucraina au finalizat negocierile de pace după câteva ore. Agenția de presă Ria citează un oficial ucrainean care a spus că ambele părți se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări, înainte de a participa la o a doua rundă de discuții, relatează Reuters. A doua rundă de negocieri va avea loc în zilele următoare, spune delegația rusă, potrivit Belta

Putin impune condiții pentru un acord cu Ucraina

18:05Președintele rus Vladimir Putin a ordonat interzicerea împrumuturilor în valută și a transferurilor de către rezidenții ruși în afara Rusiei începând cu 1 martie, a declarat luni Kremlinul, ca răzbunare pentru sancțiunile economice impuse Moscovei de către Occident.

Putin a semnat, de asemenea, o lege prin care companiile exportatoare sunt obligate să își convertească în ruble 80% din veniturile lor valutare primite de la 1 ianuarie 2022.

17:50Condițiile impuse de Putin pentru un acord cu Ucraina: Controlul Rusiei asupra Crimeei să fie recunoscut oficial și demilitarizarea Kievului

17:25Uniunea Europeană a încălcat un "tabu", acceptând în premieră în istoria sa să finanțeze livrări de arme către o țară terță, pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei armatei ruse, a declarat luni Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

17:13Președintele Vladimir Putin a ”confirmat disponibilitatea de a se angaja” să oprească atacurile împotriva civililor și să securizeze principalele durmuri din Ucraina, după o discuție cu omologul său francez Emmanuel Macron, potrivit Palatului Elysee, relatează AFP.

17:03Peste 700 de ucraineni au cerut azil în România până luni la ora 11.00

16:57Primarul orașului ucrainean Kupeansk este cercetat pentru trădare după ce și-a predat orașul rușilor / Cum și-a motivat oficialul gestul

16:34Cel puțin unsprezece oameni au fost uciși în bombardamentele rusești asupra cartierelor de blocuri din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei la granița cu Rusia, a anunțat luni guvernatorul regional, spunând că se teme că sunt „zeci de morți”.

„Inamicul rus bombardează zone rezidențiale”, a scris guvernatorul regional Oleg Sinegoubov pe rețelele de socializare.

„Din cauza acestor atentate, care sunt încă în desfășurare, nu putem apela la serviciile de salvare (...) În prezent, sunt 11 morți și zeci de răniți”, a adăugat el.

16:22Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a anulat vizita la Națiunile Unite la Geneva din cauza „sancțiunilor antiruse” impuse de țările UE, care nu permit survolarea spațiului aerian, a anunțat misiunea Rusiei la Geneva, relatează Reuters.

Ucraina a cerut o anchetă ONU privind crimele de război comise de Rusia

16:12UE vrea să acorde ucrainenilor drept de ședere de până la 3 ani

16:02Elveția va aplica toate sancțiunile economice decise de Uniunea Europeană în cazul Rusiei, inclusiv pe cele împotriva lui Vladimir Putin, a declarat președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis.

15:52Ucraina și aliații săi au cerut luni o anchetă ONU privind posibile crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale militare în Ucraina, relatează Reuters.

15:49Sondaj: Câți români susțin ca România să participe la apărarea altui stat membru NATO? Câți americani susțin trupe SUA în România?

15:45SUA au anunțat suspendarea operațiunilor ambasadei de la Minsk, capitala Belarus. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Antony Blinken.

De asemenea, personalul nonesențial de la ambasada din Moscova poate pleca, la cerere.

15:36Grănicerii ucraineni de pe Insula Șerpilor,despre care se credea că au murit în atacul rusesc asupra postului, ar fi în viață, însă ținuți prizonieri, potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Ucrainene.

15:15Vladimir Putin a avut luni o nouă răbufnire la adresa Occidentului pe care l-a numit ”Imperiul minciunilor”.

14:38Cine este Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei pentru discuțiile de pace: Consilier al lui Putin născut în Ucraina, fost ministru al culturii acuzat de plagiat, pseudoistoric preocupat de revizionism

14:32ANPC derulează controale simultane la benzinăriile Lukoil şi Gazprom din România, dar şi la alte magazine aparţinând unor firme ruseşti

14:29Hackerii au atacat site-ul agenției naționale de presă TASS: ”Vă cerem să opriți această nebunie”

14:19Ministerul de Externe le cere românilor să plece din Rusia

14:04Aderarea la Uniunea Europeană, cerută luni de Ucraina, necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar actualmente există "opinii diferite şi sensibilităţi" referitor la acest subiect în rândul celor 27, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel

14:03Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis luni să elibereze deţinuţii cu experienţă militară pentru ca aceştia să se alăture luptei împotriva forţelor ruse care au lansat în urmă cu cinci zile o ofensivă împotriva Ucrainei.

Imagini greu de privit: Străzile din Harkiv, bombardate puternic / Blocuri luate la țintă, civili morți filmați pe străzi

13:44Zeci de oameni au fost uciși în bombardamentele din Harkiv, a precizat consilierul ministrului ucrainean de interne citat de Reuters.

„Harkiv tocmai ce a fost lovit masiv de rachete. Zeci de morți și sute de răniți”.

13:38Negocieri în derulare.

13:34În timp ce au loc negocieri pentru încetarea focului, orașul Harkiv este bombardat intens de artileria rusă. Potrivit unor imagini distribuite pe rețele sociale, sunt vizate obiective civile.

13:20Lupta ucrainenilor cu blindatele rusești: Ce sunt și cum funcționează sistemele antitanc Javelin și NLAW și ce sisteme moderne proprii mai au soldații ucraineni pe front

12:53Rusia acuză UE de comportament ostil și amenință cu „consecințe periculoase”

12:50Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență cu liderii Băncii Centrale a Rusiei pentru această după-amiază. Kreminul a transmis că realitatea economică a țării s-a schimbat dramatic în această dimineață, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident.

12:38Negocierile Ucraina - Rusia au început, conform presei locale. Înaintea acesteia, biroul de presă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că cererea Ucrainei la negocieri va fi instituirea imediată a unui armistiţiu şi retragerea forţelor militare ruse din Ucraina.

12:35Locuitori din Berdyansk cântă imnul Ucrainei în fața echipamentului militar rusesc adus lângă sediul administrației orașului.

12:32Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru asistența militară substanțială acordată și pentru susținerea aderării la Uniunea Europeană.

12:25În jur de 422.000 de oameni au fugit din Ucraina în statele vecine, inclusiv România, potrivit ultimelor date privind agenția pentru refugiați din cadrul ONU citată de BBC.

12:21Peste 800 de oameni arestați în Belarus în ziua în care țara a renunțat la statutul de ţară fără arme nucleare

12:14Separatiștii din estul Ucrainei au pus capăt mobilizării generale / Planul lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, pas cu pas

11:52Ambasada SUA la București îl acuză pe Vladimir Putin că își minte propriul popor și o lume întreagă atunci când acuză de genocid guvernul democratic de la Kiev.

”Milioane de ucraineni nevinovați plătesc acum prețul pentru minciunile lui”, spune ambasada.

11:36Pierderile suferite până acum de forțele rusești, potrivit autorităților ucrainene citate de presa de la Kiev:

  • 5.300 de soldați uciși
  • 29 avioane
  • 29 elicoptere
  • 191 tancuri
  • 816 transportoare blindate
  • 1 sistem antiaerian BUK
  • 5 sisteme antiaeriene
  • 21 de sisteme de artilerie GRAD
  • 291 de vehicule
  • 60 de cisterne
  • 3 drone
  • 74 tunuri de artilerie

Volodimir Zelenski cere ca Ucraina să fie primită în UE în regim de urgență

11:19Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut aderarea țării la UE în regim de urgență.

10:59Delegația ucraineană care a sosit la negocieri cu partea rusă spune că mandatul său este încetarea totală a focului și retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei (Reuters).

10:53Kosovo cere să fie primită în NATO și o bază militară americană permanentă pe teritoriul său

10:38Delegația ucraineană a ajuns la negocierile cu partea rusă care ar urma să înceapă la unul dintre punctele de trecere a frontierei în Belarus, anunță președinția Ucrainei.

Forțele ruse au redus ritmul ofensivei împotriva Ucrainei - cabinetul ucrainean de miniștri

10:30Trupele ruse susțin că au preluat controlul în două mici orașe din sud-estul Ucrainei și în zona unde se află o centrală nucleară, potrivit Interfax citată de Reuters.

Ministerul rus al apărării a susținut că trupele sale au pus stăpânire pe orașele Berdyansk și Enerhodar din regiunea Zaporizhzhya unde se află și centrala nucleară. Potrivit sursei citate, centrala continuă să funcționeze normal.

Informațiile sunt însă contradictorii. Duminică ucraineni din zonă spuneau că au blocat infanteria rusă.

10:13Forțele ruse au redus ritmul ofensivei împotriva Ucrainei - cabinetul ucrainean de miniștri

10:11Mercenari din Grupul Wagner, armata privată a lui Vladimir Putin, ar fi desfășurați în Ucraina cu misiunea de a-l elimina pe președintele Volodimir Zelenski și a pregăti terenul ca Moscova să preia controlul, scrie The Times.

10:08Ce este Grupul Wagner, armata privată a lui Putin, care l-ar avea ca țintă pe Volodimir Zelenski

România interzice site-urile de propagandă rusești

09:38România interzice site-urile de propagandă ruse, printre care Sputnik și Russia Today, în acord cu decizia anunțată duminică de Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut de Guvern cu puțin timp în urmă.

09:24Banca Centrală a Rusiei a confirmat luni dimineața că a dat directive brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor entităților străine și persoanelor fizice care vor să-și vândă acțiunile. Banca a mai transmis într-o declarație de presă că încă nu a decis deschiderea piețelor.

08:42Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a raportat că 352 de civili au fost ucişi, printre care 14 copii, de când Rusia şi-a început atacul, joia trecută, la primele ore ale dimineţii. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost răniţi duminică noaptea, potrivit cifrelor ministerului.

08:32Peste 90% dintre ucraineni spun că îl susțin pe Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj realizat de Rating Sociological și citat de The Guardian. Doar 6% nu sunt de acord cu Zelenski în timp ce 3% sunt nehotărâți.

De asemenea, potrivit sondajului, 70% cred că Ucraina poate învinge trupele ruse.

Negocieri Rusia-Ucraina, astăzi. Zelenski, sceptic

08:14Luni ar urma să aibă loc negocieri între delegațiile ruse și ucrainene, pe teritoriul Belarus. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este sceptic cu privire la aceste discuții, dar va încerca.

Ministerul afacerilor externe din Belarus a publicat luni dimineața o fotografie cu sala unde ar urma să aibă loc negocieri între delegațiile rusă și ucraineană.

08:07Ambasada SUA în Ucraina a emis o nouă alertă pentru cetățenii americani pe care îi îndeamnă să părăsească țara, precizând că situația este impredictibilă și a îndemnat la prudență maximă în ce privește alegerea rutelor de ieșire din Ucraina.

Rezistența Armatei Ucrainei

07:44Meta/Facebook a eliminat o rețea de aproximativ 40 de conturi de Facebook și Instagram care operau din Rusia și Ucraina și care vizau personalități publice din Ucraina, inclusiv oficiali militari, politicieni și un jurnalist, scrie Reuters.

07:33Armata ucraineană spune că a reușit să respingă mai multe atacuri în împrejurimile capitalei.

Între timp, înregistrări video surprind clădiri în flăcări în Chernihiv, după atacul cu rachete lansate de trupele ruse. Explozii au fost înregistrate și în Harkov, scena unor lupte intensificate ca urmare a asaltului rusesc. Armata ucraineană a reușit însă să restabilească controlul asupra cel de-al doilea mare oraș al țării.

07:08„Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat”, a spus Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky. El a mai adăugat că în dimineața zilei de 28 februarie în capitala țării, situația este sub control, subliniind că ucrainenii au demonstrat că „știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

06:19Rusia își va deschide luni piața financiară cu o întârziere de 3 ore, după ce rubla a scăzut până la o cotație de 119 ruble pentru un dolar (de la 80-90 ruble, zilele anterioare).

06:01Președintele american Joe Biden va avea luni o conferință telefonică cu aliații și partenerii NATO pentru a discuta despre evoluțiile conflictului din Ucraina și pentru a coordona un „răspuns unit”, au spus luni oficiali ai Casei Albe.

05:45Google a luat măsura dezactivării Google Maps și a informațiilor live despre cât de aglomerate sunt unele locuri precum magazinele și restaurantele din Ucraina, pentru a menține siguranța comunităților locale.