Departamentul de Apărare al SUA afirmă, luni, că aproape 75% din forţele ruseşti dislocate la graniţele Ucrainei se află acum în interiorul ţării, transmite BBC.

Lupte duse în KievFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Cea mai mare parte a trupelor se află în prezent la aproximativ 25 km de capitala Kiev, un avans de aproximativ 5 km faţă de duminică, citează News.ro.

În ciuda luptelor acerbe care s-au dus în ultimele zile, soldaţii nu au capturat încă două oraşe cheie - Harkov şi Mariupol.

Potrivit oficialilor occidentali, trupele ruseşti nu fac progresele pe care le-au planificat din cauza problemelor logistice şi a rezistenţei acerbe a luptătorilor ucraineni.

”Ei folosesc aproape tot ce au în arsenalul lor, de la arme de calibru mic (...) până la rachete aeriene, pentru a încerca să-i încetinească pe ruşi”, a spus un înalt oficial al Pentagonului.

Acesta a precizat că SUA nu au văzut încă mişcări specifice după anunţul preşedintelui Putin cu privire la plasarea în alertă a forţei nucleare ruse.

De asemenea, Pentagonul nu a văzut încă forţele din Belarus deplasându-se pentru a oferi sprijin ruşilor.

Armata rusă e în urmă cu planurile de atac în Ucraina, fapt care o determină să încerce totul pentru a ocupa rapid Kievul, chiar în această noapte, susține Pentagonul care ne liniștește spunând că nu s-a înregistrat activitate la bazele nucleare din Rusia.

Rezistența ucraineană este peste așteptări și a funcționat foarte bine în Kiev și în împrejurimi, dar această noapte se anunță una foarte grea pentru ucraineni, deoarece rușii vor să ocupe Kievul, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Liderii armatei americane spun că fiecare țară este liberă să trimită ajutoare și armament în Ucraina, după cum consideră, dar nu este o acțiune organizată la nivelul alianței.