Gigantul american de divertisment Disney a anunțat luni că suspendă lansarea filmelor sale în cinematografele din Rusia în urma atacului asupra Ucrainei, urmând exemplul mai multor companii care au ales să renunțe, temporar sau nu, la a fi prezente în această țară, potrivit AFP.

Personajul Disney AladdinFoto: Captura YouTube

„Având în vedere invazia neprovocată a Ucrainei și tragica criză umanitară, suspendăm lansarea în cinematografe a filmelor în Rusia, inclusiv viitoarea Alertă Roșie a Pixar”, a scris grupul într-un comunicat.

„Vom lua viitoare decizii de afaceri în funcție de evoluția situației”, a adăugat acesta.

Între timp, Disney spune că lucrează cu ONG-urile pentru a oferi ajutor de urgență și alte forme de asistență umanitară refugiaților.

Mai multe multinaționale s-au distanțat de Rusia de la invazia Ucrainei.

Facebook, Twitter și Microsoft au luat luni măsuri pentru a limita difuzarea informațiilor de la instituțiile de știri afiliate guvernului rus.

Mult mai drastic, companiile petroliere britanice BP și Shell au anunțat că renunță la acțiunile lor în proiecte comune cu grupuri rusești din Rusia.

Pentru unele companii străine, însă, deconectarea peste noapte de Rusia, prin închiderea fabricilor sau a supermarketurilor, rămâne dificilă.