Turcia a interzis trecerea Bosforului și a Strâmtorii Dardanele de către toate navele de război, a anunțat luni seară ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP.

DardaneleFoto: Captura Google Maps

"Am avertizat ţările riverane să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. (...) Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux", care îi încredinţează Ankarei gestionarea accesului la aceste două rute maritime, a spus ministrul.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat anterior că Turcia nu poate abandona legăturile sale cu Rusia sau Ucraina, adăugând că Ankara va implementa un pact privind trecerea maritimă din strâmtorile sale Bosfor și Dardanele, pentru a preveni escaladarea războiului, relatează Reuters.

Turcia a descris duminică invadarea Ucrainei de către Rusia drept un „război”, ceea ce i-a permis să invoce articole conform unui acord internațional din 1936 care va limita trecerea unor nave rusești prin strâmtorile turcești. Turcia are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia și are legături bune cu ambele.

Vorbind după o ședință de cabinet, Erdogan a criticat ceea ce el a numit poziția „indecisă” a SUA și a puterilor occidentale față de invazia Ucrainei, spunând că abordarea este un semn al unei ordini internaționale eșuate.

El a repetat că a considerat invazia rusă inacceptabilă.