Meta/ Facebook a eliminat o rețea de aproximativ 40 de conturi de Facebook și Instagram care operau din Rusia și Ucraina și care vizau personalități publice din Ucraina, inclusiv oficiali militari, politicieni și un jurnalist, scrie Reuters.

Facebook - MetaFoto: Scaliger, Dreamstime.com

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat că a suspendat o serie de conturi pentru încălcări și tentative de manipulare și spam. Ancheta făcută pe această temă a indicat că respectivele conturi provin din Rusia și încearcă să deturneze discursul public despre conflictul din Ucraina.

Într-o postare făcută pe blog, Meta a atribuit tentativele de hacking unui grup cunoscut sub numele de Ghostwriter, despre care a spus că a obținut acces la conturile de social media ale țintelor vizate. Hackerii au încercat să posteze videoclipuri pe YouTube de pe conturile accesate, cu imagini care înfățișează trupele ucrainene ca fiind slăbite, inclusiv un videoclip care pretindea că îi arată soldați ucraineni ieșind dintr-o pădure și arborând un steag alb de capitulare.

Oficialii ucraineni responsabili cu securitatea cibernetică au declarat vineri că hackerii din Belarus vizează adresele de e-mail private ale personalului militar ucrainean „și ale rudelor acestora”, dând vina pe un grup cu numele de cod „UNC1151”.

Echipa de securitate a Meta a luat măsuri pentru a securiza conturile vizate și a blocat domeniile de phishing folosite de hackeri. A refuzat să ofere numele oricăreia din ținte, dar a spus că a alertat utilizatorii acolo unde a fost posibil.

Meta a spus că a existat și o campanie de influență care se folosea de persoane fictive, pretinzând că reprezintă posturi de știri independente. Aceste instituții scriau despre Occident că trădează Ucraina și că Ucraina este un stat eșuat.

Compania a mai spus că respectiva campanie a înregistrat un „nivel foarte scăzut” de distribuiri, postări sau reacții, fără să precizeze cât timp au fost active campaniile pe platformele sale.