Uniunea Europeană a încălcat un "tabu", acceptând în premieră în istoria sa să finanțeze livrări de arme către o țară terță, pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei armatei ruse, a declarat luni Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, citat de Reuters.

Tanc rusesc distrus de ucraineniFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Miniștrii europeni ai Apărării s-au întâlnit luni într-o videoconferință pentru a coordona livrările de arme care au început să sosească în Ucraina încă din weekend.

UE folosește un fond special, înființat anul trecut

Uniunea Europeană va folosi un fond special, înființat în martie 2021, numit Facilitatea europeană pentru pace (EPF) pentru a plăti armele.

Facilitatea europeană pentru pace are un fond total în valoare de 5 miliarde de euro (5,59 miliarde de dolari), bani ce urmează să fie furnizați direct de țările membre UE proporțional cu mărimea venitului lor național brut până în 2027.

Uniunea Europeană a anunțat de ieri că va aloca 450 de milioane de euro pentru armanent care va ajunge în Ucraina. Alte 50 de milioane de euro vor fi alocate pentru diverse echipamente pentru Ucraina, cum ar fi materiale sanitare, combustibil sau echipamente de protecție.

Facilitatea europeană pentru pace a înlocuit, practic, "mecanismul Athena" și Facilitatea pentru pace în Africa pe care UE le-a avut anterior, lărgind domeniul de aplicare a ajutorului pe care Uniunea îl poate oferi la nivel global. Acesta permite, practic, UE să ofere, la nevoie, echipament militar și instruire.

Ce arme a trimis fiecare țară Ucrainei

Până acum, țările Uniunii Europene au trimis către Ucraina sau și-au luat angajamentul de a trimite următoarele:

  • Germania - 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger.
  • Luxemburg - 100 de arme antitanc NLAW, jeep-uri și 15 corturi militare, precum și capacitate de transport aerian.
  • Belgia - 2.000 de mitraliere, 3.800 de tone de combustibil.
  • Olanda - 200 de rachete Stinger.
  • Polonia - 100 de mortiere, 8 drone, arme antitanc Javelin, puști de asalt Grot, muniție.
  • Slovacia - 12.000 de piese de muniție de artilerie (120 mm), 10 milioane de litri de combustibil, 2,4 milioane de litri de combustibil de aviație și 2 sisteme de deminare Bozena.
  • Estonia - arme antitanc Javelin (numărul nu este dezvăluit).
  • Letonia - Rachete sol-aer Stinger (numărul nu este dezvăluit).
  • Cehia - mitraliere, puști de asalt, alte arme ușoare și muniție în valoare de 188 milioane de coroane (echivalentul a 8,57 milioane de dolari).

Citește LIVE ultimele evoluții din războiul din Ucraina: