„Nu voi demisiona, dar dacă voi fi îndepărtat din guvern, acest lucru va avea consecințe periculoase”, a scris ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, pe contul său de Facebook. De joia trecută, de la începutul războiului, el este atacat de partenerul de coaliție din guvern, formațiunea Bulgaria Democrată (BD), pentru că folosește terminologia lui Putin și spune că în Ucraina are loc o operațiune militară, potrivit Sega.bg.

BulgariaFoto: Elitsa Lambova / Alamy / Profimedia Images

Premierul bulgar Kiril Petkov a afirmat luni că va propune destituirea ministrului apărării Stefan Ianev, după ce refuzul acestuia din urmă de a califica drept război invazia militară rusă în Ucraina a dus la numeroase cereri de înlocuire a sa, informează Reuters

Vicepreședintele BD, Ivo Mircev, a spus că este „inadecvat”, dar până acum premierul Kiril Petkov l-a apărat și a declarat că demisia lui Ianev nu este pe ordinea de zi. Din postul ministrului apărării s-a subînțeles că și formațiunea „Continuăm Schimbarea” i-a retras sprijinul. Ianev spune că doar el este potrivit pentru postul de ministru al apărării pentru că a apărat interesul național bulgar, care, în oponia sa, nu coincide cu cel american, european sau rus.

Ministrul ignoră complet faptul că Bulgaria este membră a UE și a NATO.

Scopul „partenerilor” și criticilor mei este clar. Scopul, desigur, nu este doar să mă discrediteze personal. Sarcina este să eliberez postul de ministru al apărării pentru cineva care este mai - să spunem așa - „mai receptiv în urmărirea unor interese străine specifice în stabilirea agendei politice bulgare, inclusiv în sfera militară și a deciziilor care se iau acolo.

Realizarea unui astfel de scenariu, în opinia mea, pune în pericol securitatea națională bulgară", a amenințat Ianev.

Cel mai probabil motivul postării ministrului și eventualul cutremur în cabinet este o declarație a lui Josep Borrell de duminică seară, în care a devenit clar că UE este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane MiG-29. Astfel de avioane în UE există doar în Bulgaria, Slovacia și Polonia.

„Țările din UE vor trimite avioane de vânătoare în Ucraina, la cererea Kievului, pentru a îl ajuta să contracareze atacul aerian și terestru al Rusiei”, a declarat șeful politicii externe al UE, Josep Borel.

"Vom furniza chiar și avioane de luptă. Nu este vorba doar de muniție. Oferim arme mai importante, ca pentru război", a spus el într-o conferință de presă. Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat în fața UE că „au nevoie de astfel de avioane de luptă cu care armata ucraineană poate opera.

"Unele state membre au acest tip de aeronave”, a spus Borrell.

Miniștrii de externe ai UE au convenit să ofere Ucrainei 450 de milioane de euro în arme, a declarat Borrell, într-o conferință de presă, după o videoconferință de urgență a miniștrilor de externe ai celor 27 de state membre astăzi.

„Bulgaria nu trebuie să demonstreze o poziție pro-rusă, pro-americană sau pro-europeană. Bulgaria trebuie să demonstreze o poziție în apărarea intereselor sale naționale. Trebuie să protejeze drepturile cetățenilor săi, să le asigure securitatea și pacea, prosperitatea statului bulgar. De fapt, scopul este unul singur - să ne apărăm statalitatea, cultura și identitatea națională. Pentru bulgarii adevărați, aceste valori sunt fără compromisuri", a anunțat ministrul, care și-a acuzat colegii de amatorism și de încercarea de a aduna capital politic.

În final, ministrul a anunțat că decizia de înlăturare a sa a fost deja luată: „În măsura în care demisia mea este deja doar o chestiune de procedură, mă bazez pe „partenerii” de coaliție și pe puterea politică care se presupune că mă susține, să pună lucrurile în ordine. Acesta va fi o demonstrație a voinței majorității parlamentare și o indicație a politicii care se va urma în viitor, susținute, sper, de o argumentație clară”. (Rador)