Vladimir Putin i-a spus luni președintelui francez Emmanuel Macron că un acord cu Ucraina este posibil doar dacă țara este neutră, „denazificată” și „demilitarizată”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial, a spus Kremlinul, potrivit Reuters. Pe de altă parte, Palatul Elysee a spus că Putin a ”confirmat disponibilitatea de a se angaja” să oprească atacurile împotriva civililor și a blocurilor din Ucraina, relatează AFP.

Vladimir Putin si Emmanuel MacronFoto: kremlin.ru

„Rusia este deschisă la discuții cu reprezentanții Ucrainei și se așteaptă ca (discuțiile) să ducă la rezultatele dorite”, se arată în comunicat.

Președintele francez l-a sunat pe Putin la cererea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a vorbit de mai multe ori în ultimele ore, a adăugat președinția franceză.

În cadrul discuției cu Putin, Emmanuel Macron a reiterat ”solicitarea comunității internaționale de a pune capăt ofensivei ruse împotriva Ucrainei și a reafirmat necesitatea încetării imediate a focului”, potrivit Elysee, în cea de-a cincea zi a ofensivei ruse asupra Ucrainei.

”În timp ce discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene încep” la frontiera ucraino-belarusă, Macron a cerut ”oprirea tututor atacurilor împotriva civililor și blocurilor, - o conservare a infrastructurii civile, - o securizare a drumurilor, în particular pe drumurile la sud de Kiev”.

„Președintele Putin și-a confirmat disponibilitatea de a se angaja în aceste trei puncte”, potrivit președinției franceze.

Emmanuel Macron a cerut, de asemenea, „respectarea dreptului internațional umanitar și protecția populațiilor civile precum și furnizarea de ajutor”.

Această convorbire dintre Macron și Putin este a doua de la începutul, pe 24 februarie, invaziei Rusiei în Ucraina. Aceștia au mai vorbit joi, înaintea unui summit excepțional al Uniunii Europene la Bruxelles.

În cadrul discuției cu Zelenski, Emmanuel Macron „a lăudat din nou simțul de răspundere al președintelui ucrainean în perspectiva negocierilor care încep și chiar dacă Ucraina este atacată de Rusia”, subliniază Elysée în comunicatul său.