Procurorul general al Ucrainei Irina Venediktova a anunțat luni că primarul orașului Kupeansk, o localitate aflată în provincia Harkiv unde se duc lupte grele încă de joia trecută, este cercetat sub suspiciunea de trădare după ce și-a predat orașul rușilor.

Ghenadi Mazehora, primarul orasului KupeanskFoto: Captura video

Venediktova a scris luni pe Facebook că parchetul regional din Harkiv a deschis o anchetă în legătură cu acțiunile primarului Ghenadi Mazehora, acesta fiind suspectat de încălcarea integrității teritoriale al Ucrainei de către un reprezentant al puterii și trădare.

„Primarul le-a asigurat invadatorilor transport, locuințe, combustibil și alimente. Datorită acțiunilor sale, teritoriul ucrainean Kupeansk a ieșit din subordonarea administrativă a organelor autorităților de stat din Ucraina. Toți cei care predau ocupanților măcar o bucată din pământul nostru se vor confrunta cu o pedeapsă justă”, a precizat Irina Venediktova.

Ziarul Pravda notează că Mazehora a anunțat pe 27 februarie că „astăzi la ora 7:30 comandantul unui batalion rusesc a sunat să propună negocieri. Dacă refuzam, orașul urma să fie luat cu asalt cu 'toate consecințele'. Am decis să particip la discuții pentru a evita victime și distrugerea detaliilor”.

Cum a motivat primarul predarea orașului rușilor

Mazehora a relatat că șeful poliției locale a fost prezent la negocieri și că „am discutat toate acțiunile forțelor armate, care urmau să includă intrarea în oraș, asigurarea ordinii și calmarea rezidenților. Ei (n.r. rușii) m-au convins că acest lucru nu va afecta viața din oraș. Școlile, grădinițele, spitalele, magazinele alimentare și transportul public vor funcționa în continuare și va exista ordine în oraș”.

Primarul a acuzat autoritățile ucrainene că au abandonat orașul dar a subliniat că el poartă întreaga răspundere pentru predarea sa rușilor.

Kupeansk este un oraș cu o populație de puțin peste 27.000 de locuitori din nord-estul Ucrainei, fiind un important nod feroviar din regiunea Harkiv.

Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este ținta unor bombardamente puternice luni după-amiază. Imaginile greu de privit postate pe rețelele sociale arată valuri întregi de bombardamente care lovesc fără discriminare străzile și blocurile din oraș. În alte imagini se văd oameni morți pe stradă sau care au fost grav răniți de proiectilele căzute.

Aceste bombardamente îndreptate împotriva civililor aveau loc în timp ce reprezentanții Rusiei și Ucrainei purtau discuții de pace la granița dintre Belarus și Ucraina.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: