Guvernul de la Minsk a anunţat luni că peste 800 de oameni au fost arestați, după ce duminică a avut loc un referendum convocat de președintele Aleksandr Lukaşenko, care a aprobat renunţarea la statutul de ţară fără arme nucleare, scrie Reuters.

Aleksandr LukasenkoFoto: Russian Presidential Press and I / TASS / Profimedia

Rezultatul referendumului arată că 65,2% dintre participanți au votat în favoarea modificării Constituției. Rezultatul nu reprezintă nicio surpriză, având în vedere controlul strict asupra țării deținut de regimul președintelui Aleksandr Lukaşenko.

Imunitate penală pe viaţă pentru Aleksandr Lukaşenko

Noua constituție va permite Belarusului să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, pentru prima dată de când țara a renunțat la acestea după căderea Uniunii Sovietice. Iar acest lucru sporeşte tensiunile, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine agresiunea militară a omologului său rus Vladimir Putin în Ucraina, după ce anterior a jucat un rol de mediator între cele două țări vecine.

Duminică, la o secţie de votare, Lukaşenko a declarat că ar putea cere Rusiei să restituie Belarusului armele nucleare din perioada sovietică. "Dacă voi (Occidentul - n. red.) transferaţi arme nucleare în Polonia sau Lituania, la frontierele noastre, mă voi adresa lui Putin să ne dea înapoi armele nucleare pe care le-am cedat necondiţionat", a spus el.

Noua Constituţie belarusă îi acordă şefului statului autoritate asupra unei adunări din care fac parte susţinători ai partidului de guvernământ, oficiali şi activişti pro-guvernamentali. De asemenea, preşedintele beneficiază acum de imunitate penală pe viaţă, după o eventuală renunţare la putere.

Ministerul belarus de interne a comunicat că, "în ciuda numeroaselor apeluri de pe canale distructive de pe Telegram pentru destabilizarea situaţiei, răspândite de cetăţeni din afara ţării, nu au avut loc proteste în masă. Agenţii de poliţie s-au concentrat asupra reacţiei prompte şi a eliminării provocărilor".

"Nu războiului!"

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Ţihanovskaia, aflată în exil după ce a candidat în 2020 la preşedinţie împotriva lui Lukaşenko, le-a cerut concetăţenilor ei să folosească referendumul ca ocazie pentru proteste împotriva războiului din Ucraina, pe care Rusia îl numeşte "operaţiune specială" pentru dezarmarea puterii de la Kiev.

Fotografii şi filmări difuzate în mediile sociale arătau duminică zeci de oameni adunaţi la secţiile de votare din Minsk şi alte oraşe belaruse. În unele înregistrări video, se poate auzi cum mulţimea scandează "Nu războiului!".

"Nu putem face mare lucru acum, cu toată această teroare şi oroare în care trăim. Dar nu mi-aş ierta dacă n-aş încerca să fac ceva. Deja suntem consideraţi complici", a spus o femeie venită la o secţie de votare împreună cu alte câteva zeci de persoane.

Occidentul a anunțat deja că nu va recunoaşte rezultatul referendumului din Belarus.