Peste 700 de cetăţeni ucraineni dintre cei peste 74.000 care au intrat în România după începerea agresiunii militare asupra Ucrainei au solicitat azil în ţara noastră până luni, la ora 11.00, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Refugiati ucraineni in vama Siret, sambata (4)Foto: Agerpres
  • "În aceste zile, presiunea este din ce în ce mai mare pe cele 6 centre de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări.
  • În România, până astăzi, la ora 11,00, de la debutul conflictului au intrat 74.701 cetăţeni ucraineni şi au ales să iasă din România, prin punctele de trecere a frontierei, 40.340 de cetăţeni ucraineni.
  • În consecinţă, diferenţa de 34.361 cetăţeni ucraineni se află, astăzi, la această oră, pe teritoriul României.
  • Dintre aceştia, 718 au solicitat o formă de protecţie din partea statului român, au apelat la statutul de azilant", a anunţat Lucian Bode într-o conferinţă de presă alături de comisarul european pentru Afaceri interne, Ylva Johansson, aflată într-o vizită în România.

Ministrul a adăugat că, în acest moment, gradul de încărcare pe cele 6 centre gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrări este de aproximativ 70%.

  • "În consecinţă, suntem în aplicarea procedurilor pe care le cunoaştem cu toţii, după etapa în care sunt procesaţi. Cetăţenii ucraineni sunt procesaţi în acele tabere de tranzit provizorii, care sunt instalate deja - aţi văzut la Siret, la Sighet şi vom instala şi alte tabere.
  • Practic, decizia noastră este ca acolo unde gradul de încărcare pe centrul de azil din zonă depăşeşte 65%, automat tabăra provizorie pentru refugiaţi este ridicată.
  • Deci, în momentul în care pleacă din aceste tabere, ei au dreptul legal să rămână acolo maxim 72 de ore, sunt dirijaţi către toate celelalte locaţii deja ştiute de către autorităţi.
  • Noi am inventariat toate locaţiile posibile din România, cu prioritate în cele 7-8 judeţe din frontiera de nord, respectiv din frontiera de est şi sud-est, dar, mai departe, pe niveluri, nivelul 1 este frontiera, 2 - judeţele din vecinătatea frontierei, 3 - toată România.
  • Avem o evidenţă clară câte locuri de cazare avem disponibile, altele decât în taberele provizorii, altele decât cele 1.100 - 1.200 din cele 6 centre de azil", a mai declarat Bode.

Dimineață, la ora 06.00, erau 373 de cereri de azil din partea ucrainenilor.