Kreminul a recunoscut luni că realitatea economică a țării s-a schimbat dramatic în această dimineață, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident. Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență cu liderii Băncii Centrale a Rusiei pentru această după-amiază.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

“Realitatea economică a Rusiei s-a schimbat considerabil”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de Reuters.

“Aceste sancțiuni sunt dure, problematice, dar Rusia are potențialul pentru a compensa daunele”, a mai transmis Kremlinul.

"Rusia si-a pregătit însă din timp planurile, inclusiv pentru cele mai dure sancțiuni. Există planuri de reacție, acestea au fost elaborate și urmează să fie implementate pe măsură ce apar probleme”, a mai spus el.

Putin este indiferent

Peskov a adăugat însă că sancțiunile împotriva lui Putin sunt inutile.

"(Putin) este relativ indiferent. Sancțiunile conțin prezumții absurde legate de averea sa. Președintele nu deține alte proprietăți decât cele declarate oficial”, a susținut Peskov.

Piețele de capital au deschis în scădere luni dimineață, în cea de-a cincea zi de la invazia Rusiei în Ucraina.

Rubla pierdea peste 25%, la ora redactării acestui articol. De precizat că, la un moment dat, afișa o depreciere de circa 30%. Astfel, un dolar valorează acum 103 de ruble. Vom vedea cum se va schimba situația pe parcursul zilei.