Ambasadorul Ucrainei la ONU a citit SMS-urile dintre un soldat rus și mama sa, schimbate cu câteva clipe înainte ca soldatul să fie ucis. Le-a citit în rusă.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mamă, sunt în Ucraina. Aici este un adevărat război. Mi-e teamă. Bombardăm toate orașele... chiar și țintim civili. Ni s-a spus că ne vor aștepta cu bucurie, dar ei se aruncă sub roțile tancurilor ca să nu ne lase să trecem. Ne numesc fasciști. Mamă, este atât de greu.", este mesajul citit de ambasador.

Transcriptul SMS-urilor:

  • De ce a durat atât de mult până ai răspuns? Chiar ești la exerciții?
  • Mamă, nu mai sunt în Crimeea. Nu mai sunt la exerciții.
  • Unde esti? Tata întreabă dacă pot trimite un pachet.
  • Ce pachet să-mi trimiți, mamă? Vreau doar să mă spânzur
  • Despre ce vorbeşti? Ce s-a întâmplat?
  • Mamă, sunt în Ucraina. Aici este un adevărat război. Mi-e teamă. Bombardăm toate orașele... chiar și țintim civili. Ni s-a spus că ne vor aștepta cu bucurie, dar ei se aruncă sub roțile tancurilor ca să nu ne lase să trecem. Ne numesc fasciști. Mamă, este atât de greu.

Procurorul Curții Penale Internaționale a anunțat luni că va solicita aprobarea instanței pentru a deschide o anchetă privind presupuse crime de război în Ucraina, relatează Reuters.

Mișcarea vine la doar câteva zile după ce Rusia și-a invadat țara vecină și procurorul Karim Khan a declarat vineri că instanța ar putea investiga presupusele crime care decurg din lupte.

Ucraina și aliații săi au cerut luni o anchetă ONU privind posibile crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale militare în Ucraina. O comisie formată din trei experți independenți ar urma să investigheze toate presupusele încălcări ale dreptului internațional din Crimeea și regiunile Donețk și Lugansk din 2014 și în alte zone ale Ucrainei, în timpul invaziei ruse care a început săptămâna trecută, scrie Reuters.