Aderarea la Uniunea Europeană, cerută luni de Ucraina, necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar actualmente există "opinii diferite şi sensibilităţi" referitor la acest subiect în rândul celor 27, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite AFP citată de Agerpres.

Charles MichelFoto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

"Aderarea e o solicitare exprimată de multă vreme de Ucraina. Dar în interiorul UE există diferite opinii şi sensibilităţi cu privire la extindere. Ucraina va transmite o solicitare oficială, Comisia Europeană va trebui să formuleze un aviz oficial şi Consiliul se va pronunţa", a explicat Michel.

Într-o înregistrare video difuzată în social media, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la susţinătorii săi din Europa să permită aderarea "imediată" a ţării sale, printr-o "procedură specială", exprimându-şi convingerea că Ucraina "şi-a câştigat" acest acces.

Duminică seara, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara pentru Euronews că, în timp, Ucraina va fi primită în UE, pentru că este parte a Europei și îi vrem în uniune.