Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Uniunii Europene admiterea de urgență a Ucrainei în blocul comunitar în baza unei proceduri extraordinare, transmite Reuters. Solicitarea a fost făcută în contextul în care țara sa se luptă de cinci zile să pună capăt invaziei trupelor ruse.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim la egalitate.
  • Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta merităm. Sunt sigur că este posibil”, a spus președintele Ucrainei într-un nou mesaj video publicat pe instagram chiar înaintea negocierilor ruso-ucrainene din Belarus.

De asemenea, președintele Ucrainei a avut și un mesaj pentru militarii ruși, cărora li s-a adresat în limba rusă:

  • "Depuneţi armele, plecaţi de-aici, nu vă credeţi comandanţii, nu vă credeţi propagandiştii. Salvaţi-vă vieţile, pur şi simplu".

Duminică seara, într-un interviu pentru Euronews, șefa comisiei europene Ursula von der Leyen declara că, în timp, Ucraina va fi primită în UE, pentru că ”ucrainenii ne aparțin, sunt de-ai noștri și îi vrem în UE”.