Desfăşurarea în România a unor unităţi militare franceze, aparţinând batalionului considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), pentru a arma un grup tactic interarme compus din aproximativ 500 de militari, a fost accelerată, a anunțat Ambasada Franţei în România. De altfel, primii militari francezi au ajuns luni seară în România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform sursei citate, elementele precursoare au sosit de sâmbătă şi sunt consolidate începând de luni.

  • "Noua situaţie creată în urma agresiunii ruseşti asupra Ucrainei face mai necesară ca oricând exprimarea solidarităţii între europeni, în beneficiul celor mai expuşi dintre aliaţii noştri şi membrii UE.
  • Franţa răspunde aşteptărilor privind securitatea Europei.
  • Franţa a decis, astfel, să îşi intensifice contribuţia la reasigurarea flancului estic al Alianţei şi al Uniunii Europene, prin măsuri de non-escaladare şi mijloace adaptate, proporţionale şi reactive", mai spune ambasada.

Ulterior, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că primii militari francezi au ajuns luni seară în România:

  • "Primii militari din detașamentul care reprezintă contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, în această seară, în România, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
  • Ei vor fi urmați, în zilele următoare, de celelalte forțe și mijloace".

Franţa va reloca 500 de militari în România în cadrul NATO în urma invadării Ucrainei vecine de către Rusia, a anunţat şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard, vineri, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina.