În timp ce țările vestice au început deja să furnizeze Ucrainei sisteme de armament cu care să se apere împotriva invaziei rusești, militarii ucraineni au rezistat în ultimele zile și au respins avansul inamic folosind sistemele antitanc moderne Javelin și NLAW primite înainte de izbucnirea războiului. Dar pe lângă aceste sisteme, Ucraina mai avea și câteva variante dezvoltate pe cont propriu ce par a fi produs deja pagube printre blindatele rusești.

Sistemele antitanc Javelin si NLAW au ajutat soldatii ucraineni sa respinga atacul blindatelor rusestiFoto: Colaj foto
  • Până la această oră, conform celor susținute de Armata Ucraineană, după patru zile de război, Rusia ar fi pierdut 191 de tancuri și 816 de transportoare blindate. Deși nu se poate ști câte au fost distruse în luptă cu armament antitanc, informațiile și imaginile apărute până acum pe internet arată că sistemele Javelin și NLAW au fost folosite puternic în confruntări.

Sfânta Javelina și tancurile rusești făcute scrum

Înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, Statele Unite au trimis un număr foarte mare de rachete și lansatoare FGM-148 Javelin, un sistem portabil de rachete anti-tanc . În același timp, și Estonia a trimis sisteme Javelin Ucrainei.

Javelin este printre cele mai moderne sisteme mobile anti-tanc dezvoltate de SUA. E un sistem fire-and-forget, adică soldatul alege ținta, o fixează și după ce trage se poate ascunde, fără să fie nevoit să stea să ghideze racheta până la țintă.

Rachetele Javelin se ghidează singure printr-un senzor infraroșu și au o rază de acțiune între 2,5 și 4 km, în funcție de configurația lansatorului. Lansatorul sistemului este refolosibil după lansare.

Capul de luptă al rachetelor are două focoase practic, primul menit să lovească și să anihileze orice tip de blindaj reactiv (exploziv), iar al doilea pentru a penetra blindajul de la bază.

Rachetele Javelin pot adopta un profil de atac de sus în jos, practic după lansare se ridică mult deasupra țintei și cade peste partea de sus, unde de obicei blindajul e mai subțire la tancuri.

Din acest motiv, forțele rusești au încercat să improvizeze o protecție rudimentară, montând cuști metalice deasupra turelei tancurilor (poza de mai jos) astfel încât să oblige rachetele Javelin să se detoneze înainte de a pătrunde blindajul turelei. Nu a funcționat...

Pentru că sunt un mijloc atât de eficient de anihilare a tancurilor, ucrainenii au ajuns să vorbească de Sfânta Javelina, protectoarea poporului în fața tăvălugului de blindate rusești.

NLAW - sistemul antitanc despre care ucrainenii zic că schimbă regulile jocului

Un alt sistem care ar fi făcut deja daune serioase este sistemul MBT NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon) - circa 25.000 de astfel de sisteme fiind livrate de Marea Britanie Ucrainei înainte de război.

Sistemul este unul ușor, portabil și de unică folosință. Lansatorul nu mai poate fi folosit după ce muniția a fost lansată.

Sistemul este și el de tipul fire-and-forget, adică cel care lansează poate să fugă după lansare, iar loviturile sunt de obicei directe și suficiente pentru a distruge majoritatea vehiculelor blindate sau pentru a avaria semnificativ tancurile principale de luptă.

Raza rachetei este de circa 1 kilometru și este genul de sistem care poate fi folosit cel mai bine în confruntările apropiate, precum cele din mediul urban.

Țintirea rachetei are loc vizual (lunetă optică 2,5x), dar racheta poate fi folosită și împotriva țintelor în mișcare dacă trăgătorul îndreaptă racheta mai multe secunde spre blindatul inamic, astfel încât sistemul să rețină viteza și direcția de deplasare a țintei.

Racheta NLAW poate lovi direct ținta sau poate exploda deasupra unui tanc, acolo unde blindajul este mai subțire.

NLAW e un sistem mai puțin complex decât Javelin, însă este mai portabil, mai simplu de folosit și simțitor mai ieftin.

După primele zile de război forțele Ucrainene au raportat numeroase victorii cu NLAW, spunând despre sistem că este un „game changer” (trad. care schimbă regulile jocului)

Rachetele antitanc produse de Ucraina - de la export, direct în lupta contra tancurilor rusești

Dincolo de cele două sisteme vestice moderne pe care Ucraina le folosește împotriva invaziei ruse, soldații ucraineni mai folosesc și două sisteme portabile antitanc dezvoltate în țara lor.

RK-3 Corsar și Stugna-P sunt două sisteme autohtone cu rachete care au nevoie de ghidaj laser până la țintă, dar care pot ajunge la distanțe mult mai mari.

Stugna-P ar putea ajunge până la 5,8km distanță, ghidată fiind de lansator însă.

Capul de luptă este și el proiectat cu două focoase, pentru a pătrunde inclusiv în cazul blindatelor cu blindaj reactiv.

Pe rețelele de socializare deja au apărut imagini care arată sistemul Stugna-P folosit în luptă, distrugând un tanc rusesc. În imagini se vede că interfața este în arabică, indicând că sistemele folosite acum ar fi putut fi destinate inițial pentru export.

Înainte de război, militarii ucraineni au folosit sistemul Stugna-P și împotriva separatiștilor din estul Ucrainei. Video-ul de mai jos, din decembrie 2021:

---

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.