Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți interzicerea Rusiei din „toate porturile” și „aeroporturile din lume”, ca răzbunare pentru invazia Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Intrarea pentru un astfel de stat trebuie să fie închisă în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook.

De asemenea, el a cerut comunității internaționale „să ia în considerare închiderea totală a cerului pentru rachete, avioane și elicoptere rusești”.

"Acest rău, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Și distrus economic, pentru a arăta că umanitatea este capabilă să se apere", a subliniat președintele ucrainean.

  • Condițiile impuse de Putin pentru un acord cu Ucraina: Controlul Rusiei asupra Crimeei să fie recunoscut oficial și demilitarizarea Ucrainei

Zelenski a denunțat luni bombardamentele rusești care au vizat teritoriul ucrainean, când delegațiile ruse și ucrainene s-au întâlnit pentru prima dată în Belarus de la începutul invaziei de joi.

„Aceste discuții au avut loc pe un fundal de bombardamente și împușcături care vizează teritoriul nostru... Sincronizarea bombardamentelor cu procesul de negocieri a fost evidentă”, a spus el.

”Cred că Rusia încearcă în acest mod simplu să pună presiune” asupra Kievului, a spus domnul Zelenski, adăugând: „Nu vă pierdeți timpul”.

Potrivit președintelui ucrainean, Ucraina „nu a avut rezultatul pe care și-ar dori să-l aibă” la finalul primei runde de discuții de luni, dar și-a menționat „contrapropunerile” față de cele ale rușilor.

Delegațiile s-au întors pentru „consultări în capitalele lor”, după ce au convenit să urmeze o „a doua rundă” de discuții.

  • Cine este Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei pentru discuțiile de pace. Controversele din jurul omului de încredere al lui Putin