Premierul ungar Viktor Orban a estimat sâmbătă că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi situaţia umanitară se va înrăutăţi în săptămânile următoare odată cu sosirea a tot mai mulţi refugiaţi.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„Nu trebuie să fim prea optimişti, greul abia urmează. De cealaltă parte a graniţei este război, dar fronturile de luptă sunt deocamdată departe”, a declarat premierul ungar în faţa presei la punctul de frontieră Beregsurány, unde sosesc refugiaţi din Ucraina, relatează EFE, citată de Agerpres.

Războiul n-a ajuns deocamdată în Transcarpatia, regiunea ucraineană frontalieră cu Ungaria şi unde se află minoritatea maghiară, dar „dacă războiul se extinde, cu siguranţă vor fi lupte şi acolo”, a avertizat Orban, înainte de a adăuga că „avem nevoie de mai mult calm în săptămâna care vine”.

Cât despre sancţiunile occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei, Orban a confirmat că Ungaria nu va bloca niciuna dintre acestea, nici măcar excluderea Rusiei din sistemul interbancar SWIFT.