Forțele rusești au bombardat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, orașele ucrainene, dar forțele armate ale Ucrainei reușesc să țină pe loc invazia, capitala nu a putut fi cucerită, iar președintele Volodimir Zelenski transmite neîncetat mesaje de încurajare soldaților săi și, în același timp, face un tur de forță diplomatic deosebit în care cere ajutor militar și condamnarea Rusiei prin conversații telefonice cu numeroși lideri occidentali.

Lupte de noapte in KievFoto: Colaj foto

De cealaltă parte, în ciuda faptului că urmează noi măsuri contra ei, inclusiv o scoatere din sistemul financiar SWIFT, Moscova spune că nu se sinchisește de sancțiunile occidentale și nu se va opri până nu-și va atinge obiectivele.

Obiective care sunt departe de a fi îndeplinite, potrivit unui înalt oficial britanic, ce a remarcat și rezistența „extraordinară”, „incredibilă”, a forțelor ucrainene. Autoritățile de la Kiev continuă să distribuie puști, gloanțe și grenade populației și au anunțat că oricine se va afla pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat drept inamic, în condițiile în care sunt așteptate atacuri terestre ale forțelor rusești. Pentru Kiev urmează o altă noapte grea, cu bombardamente și schimburi de focuri pe străzile orașului...

Informațiile zilei de sâmbătă, despre războiul din Ucraina:

07:00Rămâi pe HotNews.ro pentru continuarea relatării din Ucraina. Am deschis un nou articol LIVE-TEXT aici.

06:51După Facebook, și Google a anunțat că interzice presei ruse de stat (incluzând RT) să primească bani pentru reclame pe site-urile de Internet, aplicații sau videoclipuri pe YouTube.

06:28Zece etnici greci, ucişi în urma bombardamentelor din Ucraina. Grecia cere Rusiei să înceteze orice acţiune împotriva civililor. Explicațiile ambasadei ruse: „Nu forţele ruseşti, ci batalioanele naţionaliste neonaziste”

05:58Decizia de a elimina unele bănci rusești din sistemul de plăți internaționale Swift ar putea avea un impact semnificativ în Rusia. Serghei Aleksashenko, fost viceguvernator al băncii centrale din Rusia, a declarat că „va avea loc o catastrofă” pe piața valutară din Rusia. „Cred că vor înceta tranzacțiile iar apoi cursul de schimb va fi fixat la un nivel artificial, la fel ca în perioada sovietică”, a adăugat el.

05:15Oficiali ai sistemului SWIFT au confirmat că sunt în discuții cu autoritățile europene pentru a înțelege detalii privind entitățile care vor fie supuse noilor măsuri și că e pregătită să se conformeze deciziilor luate de țările vestice care vizează băncile rusești.

05:10O conductă de gaze naturale a explodat la Harkiv, după un atac rusesc, potrivit autorităților ucrainene. Un video ce surprinde explozia a fost postat pe aplicația Telegram:

05:05Guvernul canadian și-a exprimat sâmbătă „îngrijorările” cu privire la difuzarea pe teritoriul său a postului rusesc RT (ex-Russia Today), acuzat că ar fi portavocea Kremlinului, scrie AFP.

04:41Obuze rusești au lovit duminică dimineața depozitul cu deșeuri radioactive aparținând filialei din Kiev a Asociației Radon. Conform estimărilor preliminare, nu există niciun pericol pentru populație, scrie presa ucraineană, citând o postare a Inspectoratului de Stat de Reglementare în domeniul Nuclear al Ucrainei.

04:23Compania care gestionează drumurile din Ucraina a eliminat indicatoarele rutiere pentru a-i deruta pe ruși

03:52Macron îi cere lui Lukașenko să ordone rapid trupelor ruse să plece din Belarus

03:25Numărul rezerviștilor ucraineni din cadrul Forțelor de Apărare Teritorială a ajuns la 37.000, potrivit șeful Statului major al forțelor armate ucrainene, Valerii Zaluzhnyi.

03:11Premierul polonez se teme de un atac rusesc împotriva estului UE: „Era păcii şi a ordinii internaţionale ajunge la sfârşit”

03:07Focuri de armă se aud la Kiev

02:55Administrația Kievului îi îndeamnă pe rezidenți să închidă bine ferestrele întrucât, în urma exploziei de la depozitul de combustibil din Vasilkyiv, oraș situat la 40 de kilometri distanță, vântul ar putea transporta fum și substanțe toxice spre capitală.

02:50Site-ul Kremlinului, dar și alte site-uri guvernamentale ruseşti, nefuncționale de mai multe ore.

02:30Numărul 2 al trupelor cecene, mâna dreaptă a lui Kadîrov, ar fi fost eliminat de forțele speciale ucrainene. Magomed Tushaev ar fi fost ucis sâmbătă de trupele speciale ucrainene SpetzNaz „Alfa”, în timpul luptelor de la aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, relatează presa ucraineană.

01:25Explozii puternice se aud în Kiev. Imagini postate pe Twitter arată o serie de explozii care ar proveni din zona de sud-vest a orașului, iar informații încă neconfirmate vorbesc de un depozit de combustibil de lângă baza aeriană de la Vasylkiv:

01:04 Focuri de armă și explozii la Harkiv

01:02 Elon Musk spune că rețeaua de sateliți Starlink e deja activă pentru Ucraina

00:55 CNN relează că o explozie puternică s-a auzit în Kiev

Potrivit corespondentului CNN, o explozie puternică a luminat cerul în zona de sud-vest a capitalei ucrainene, la aproximativ 20 de kilometri de centrul orașului. Explozia a luminat cerul timp de mai multe minute. De altfel, capitala e în beznă totală la această oră.

00:41Boris Johnson: Eroismul preşedintelui ucrainean şi al poporului său este uluitor. Rusia trebuie să fie izolată diplomatic şi financiar

00:31Mai multe bănci rusești vor fi excluse din sistemul bancar SWIFT. În același timp, rezervele valutare ale Rusiei vor fi blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia și Comisia Europeană.

23:45[Sute de soldați ruși par a fi parașutați peste Kiev.] UPDATE - Imaginile nu ar fi fost confirmate de locuitorii din zonele respective, relatează presa de la Kiev. Alerta de bombardament rămâne, însă, în vigoare. Sirenele antiaeriene sună în capitala Ucrainei, autoritățile au avertizat populația să se adăpostească pentru că ar urma o serie masivă de raiduri aeriene.

23:43Lufthansa anunță că suspendă zborurile către Rusia și utilizarea spațiului aerian rusesc, conform AFP.

23:29Belgia va oferi sprijin armatei ucrainene aproape 4 mii de tone de combustibil și 2.000 de mitraliere, a anunțat Armata Ucrainei.

23:22În Kiev este așteptat un mare bombardament rusesc, mult mai amplu decât cele de până acum, vorbesc surse de la fața locului. Informațiile neconfirmate vorbesc de raiduri de rachete și bombardiere rusești care ar fi decolat din Crimeea cu ținta Kiev.

23:05Mii de cocktailuri Molotov au fost pregătite de locuitorii mai multor orașe ucrainene vizate de invazia Rusiei. La Odesa, sâmbătă seară zeci de oameni erau pe stradă, având pregătite cocktailuri Molotov.

23:03 În luptele din Kiev până acum ar fi murit 14 soldați ucraineni și membri ai forțelor de ordine naționale, precum și 6 civili. 71 de persoane au fost rănite, dintre care 25 de civili, relatează jurnalistul Illia Ponomarenko de la publicația The Kyiv Independent.

22:43Doi jurnalişti danezi au fost răniţi sâmbătă de focuri de armă în nord-estul Ucrainei, dar viaţa lor nu este în pericol, conform reprezentanților cotidianului danez Ekstra Bladet, pentru care relatau cei doi, scrie AFP.

22:30 ​Lecția ”Războiul de Iarnă”, 1939 - Poate rezista armata ucraineană invaziei ruse așa cum au făcut finlandezii în 1939? / Asemănări și deosebiri

22:15 Gimnastică: Toate evenimentele din Rusia și Belarus, anulate și scoase din calendarul internațional

22:10Viktor Orban crede că războiul în Ucraina s-ar putea prelungi şi „greul abia urmează”

22:09Noi imagini cu confruntările din Kiev. Ucrainenii ar fi atacat cu coctailuri Molotov mai mulți ruși dintr-o echipă de infiltrare într-unul din cartierele din Kiev.

21:59Pentagon: Zeci de mii de militari ruşi se află acum în Ucraina, asupra căreia Rusia a lansat 250 de rachete

21:54Povestea murdară de sânge a lui Ramzan Kadîrov, liderul cecenilor, pe care Putin l-a trimis acum în Ucraina

21:44Lituania își închide spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti, blocând zborurile directe către exclava Kaliningrad

21:40Papa Francisc l-a sunat sâmbătă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy și și-a exprimat „cea mai profundă durere” pentru evenimentele din Ucraina, a anunțat Ambasada Ucrainei la Vatican, conform Reuters.

Convorbirea a avut loc la o zi după ce Papa a făcut o vizită surpriză la ambasada Rusiei pentru a-i transmite ambasadorului Moscovei îngrijorarea sa față de invadarea Ucrainei, într-o abatere fără precedent de la protocolul diplomatic.

Zelenski a reacționat pe Twitter:

21:00 Confruntare între două vehicule blindate pe un bulevard din Kiev - VIDEO

20:42 Germania va livra Ucrainei „cât mai curând posibil” 1.000 de lansatoare de rachete și 500 de rachete sol-aer de tip Stinger, pentru a o ajuta să facă față invaziei lansate de către armata rusă, a anunțat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.

Noi schimburi de focuri la Kiev

20:30 Schimburi de foc în Kiev, acum

20:15Trupele Rusiei se apropie de centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, a declarat sâmbătă Vadym Denysenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, citat de Reuters. Rusia a capturat deja centrala de la Cernobîl, aflată la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, în urmă cu două zile.

20:00Luptătorii ceceni ar fi la luptă în Ucraina, transmite liderul lor / Cine este Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei

19:47Un nou mesaj de mobilizare al lui Volodimir Zelenski: "Vom lupta atâta timp cât este necesar pentru a ne elibera țara".

19:44Focuri de armă și explozii și la Harkiv

19:44Noi explozii și focuri de armă la Kiev, sâmbătă seară.

19:41Ce a rămas în urma bombardării unor case într-un sat de lângă Mariupol

19:33Forțele ruse devin din ce în ce mai frustrate de ceea ce Statele Unite consideră că este o rezistență ucraineană viabilă și foarte hotărâtă a Ucrainei, pe măsură ce Moscova angajează tot mai multe trupe în invazia sa, a declarat sâmbătă un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

19:11Imagine din Kiev: Mergând pe bicicletă cu puștile de atac în spate

19:11Twitter a anunțat sâmbătă, într-un tweet, că serviciul său este restricționat pentru unele persoane din Rusia și că lucrează pentru a menține site-ul în siguranță și accesibil, relatează Reuters.

19:02VIDEO Momente dramatice în Ucraina. Tancuri și blindate rusești, prinse într-o ambuscadă. Soldații ucraineni luptă cu rachetele antitanc NLAW

18:51Rusia închide spațiul aerian pentru România.

18:35Mesaje anonime de amenințare cu bombă ce vizează gările și aeroportul din Moscova, relatează Reuters, citând RIA Novosti. Autoritățile din Rusia fac cercetări.

18:24VIDEO VIRAL Soldați ruși, rămași cu blindatul fără combustibil în mijlocul drumului. Șofer ucrainean: „Vă tractez eu înapoi în Rusia?”

18:12Trupele ruse au demontat un baraj ce fusese construit în anul 2014 cu scopul de a întrerupe, la acel moment, alimentarea cu apă a Crimeei, înainte de anexarea acesteia - Serghei Aksionov, guvernatorul Crimeei, citat de RIA Novosti.

18:07FOTO Aproximativ o mie de oameni în fața Ambasadei Rusiei la București, scandând "Ucraina"

18:02 19 civili au fost uciși și 73 au fost răniți în regiunea Donețk, ca urmare a bombardamentelor rusești, anunță Reuters, citând Interfax.

17:45Avansul Rusiei în invazia din Ucraina a încetinit, cel mai probabil din cauza problemelor logistice și a rezistenței întâmpinate, a arătat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informațiilor postate pe Twitter, relatează Reuters.

17:19Germania urmează să aprobe livrarea a 400 de lansatoare de grenade în Ucraina, potrivit unui diplomat UE, citat de Reuters.

17:15Toate unitățile ruse din Ucraina au primit sâmbătă ordinul de a relua ofensiva din toate direcțiile, a anunțat Ministerul rus al Apărării, scrie Reuters, citând RIA Novosti.

Trupe rusești din Crimeea, pe drumul spre Mariupol / Sursă foto: Profimedia

17:01Ucraina acuză că marina rusă blochează o parte din Marea Neagră

16:57Guvernul suedez a cerut, sâmbătă, excluderea completă a Rusiei din toate competițiile sportive, în urma invadării Ucrainei, ordonată de Vladimir Putin. Practic, niciun sportiv rus nu ar mai putea participa la vreo competiție sportivă pe teritoriul Europei.

Ca parte a sancțiunilor europene care vizează Moscova, Stockholm intenționează să convingă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să boicoteze complet orice legături sportive cu Rusia, pe întreaga durată a invaziei din Ucraina, a anunțat ministrul suedez al Sportului, Anders Ygeman, potrivit AFP.

Rusia, aproape să fie scoasă din sistemul SWIFT / Zelenski spune că Turcia ar urma să închidă strâmtorile de la Marea Neagră pentru navele rusești

16:43SUA vor acorda un nou ajutor militar în valoare de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Washingtonul, care acuză Moscova că vrea să preia controlul asupra Kievului pentru a "decapita" guvernul ucrainean şi a instala o putere favorabilă Rusiei - a anunţat sâmbătă trimiterea unui nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 350 de milioane de dolari.

Tot mai multe țări și-au anunțat sprijinul pentru Ucraina în ultimele ore: Olanda a anunțat că va livra Ucrainei "cât mai curând" 200 de rachete antiaeriene Stinger.

Cehia a anunțat că va trimite "în următoarele ore" arme în valoare de 7,6 milioane de euro, iar Belgia că va aproviziona Kievul cu 2.000 de mitraliere și 3.800 de tone de combustibil.

16:17 „Turcia nu a luat încă decizia de a închide strâmtorile pentru navele rusești", declară un înalt oficial turc.

16:14VIDEO Localnici din Cernihiv în fața tancurilor rusești, în încercarea de a le opri

16:11 Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, i-a cerut sâmbătă, într-o convorbire telefonică, omologului său rus, Serghei Lavrov, ca Rusia să pună capăt operațiunii militare din Ucraina, anunță AFP, citând o sursă diplomatică turcă.

Turcia a calificat în mai multe rânduri drept „inacceptabilă" invazia rusă din Ucraina.

Cavusoglu i-a transmis lui Lavrov că o nouă escaladare a tensiunilor militare "nu folosește nimănui".

16:03Zelenski sugerează că, într-o discuție cu Erdogan, că acesta i-ar fi spus că va interzice trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile turcești, informație care dacă se dovedește adevărată va fi una de mare impact.

Într-o postare pe Twitter ce începe prin mulțumiri către președintele turc, Zelenski scrie că ”interzicerea trecerii navelor de război rusești în Marea Neagră și un sprijin militar și umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul din Ucraina nu va uita niciodată acest lucru!”

Dinspre Ankara nu vine la acest moment nicio precizare privind o asemenea măsură, doar confirmarea discuției telefonice și faptul că Erdogan i-a spus lui Zelenski că Turcia face eforturi pentru o încetare imediată a focului, și a exprimat, de asemenea, condoleanțe pentru ucrainenii uciși în atacul rusesc.

Turcia a spus ieri că nu poate împiedica navele de război rusești să intre în Marea Neagră prin strâmtorile sale, cum solicită Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional.

15:56 Ungaria va susține toate sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei și nu va bloca nimic, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, la granița dintre Ucraina și Ungaria: "Acesta este momentul să fim uniți, este un război".

15:43Belgia trimite 300 de soldați în România pentru forțele NATO și anunță că ajută Ucraina cu mitraliere și combustibil

15:13 Serviciul ucrainean al poliției de frontieră a transmis că Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigație.

15:08Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastyrsky, spune că doar la Kiev voluntarilor le-au fost date peste 25.000 de puști automate și aproximativ 10 milioane de gloanțe și grenade.

Realitatea paralelă a Rusiei: trupele rusești s-au confruntat doar cu "grupuri de naționaliști", nu cu forțele regulate ale armatei ucrainene.

14:59 Rusia susține că invazia a fost suspendată vineri în speranța că se va putea negocia cu Ucraina, dar este repornită sâmbătă.

Trupele rusești au început sâmbătă să avanseze din nou în Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a întrerupt ofensiva vineri, în așteptarea unor discuții cu Kievul care nu au mai avut loc, a transmis Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, într-un briefing, că Rusia se aștepta la sancțiunile impuse de Occident ca răspuns la invazie și că ia măsuri pentru a minimiza impactul acestora asupra economiei.

Peskov a continuat cu declarație cel puțin suprearealistă, aceea că, după ordinul lui Putin, trupele rusești s-au confruntat doar cu "grupuri de naționaliști", nu cu forțele regulate ale armatei ucrainene.

14:48România se retrage din Banca Internațională de Investiții în care Rusia este principalul acționar.

14:47Primarul Kievului: Oricine se află pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat drept inamic / Metroul, transformat în refugiu

14:32România închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

14:27Un soldat ucrainean de origine română, Andrei Dumbravă, a fost ucis după un bombardament al forțelor Moscovei asupra Odesei.

14:06Guvernul britanic face presiuni asupra BP să vândă participaţia de 20% în compania rusă Rosneft

13:53Franța a sechestrat o navă ce mergea spre Sankt Petersburg, suspectată că aparține unei companii rusești aflate sub sancțiunile Uniunii Europene, ambasada rusă a cerut imediat explicații.

13:52Elizaveta Peskova, fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a postat pe Instagram un mesaj împotriva războiului, conform Business Insider și Yahoo News. Ulterior, mesajul a fost șters.

13:38Câți soldați ruși au murit după 3 zile de invazie? Rusia nu raportează nicio victimă, Ucraina spune că a lichidat câteva mii

13:20VIDEO Zelenski spune că a "deraiat" planul de atac al Rusiei / Apel către poporul rus

13:08 „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, le-ar fi răspuns Zelenski americanilor la oferta de a-l scoate din Ucraina, potrivit ambasadei țării sale din Marea Britanie.

12:47Ministerul britanic al Apărării spune că cea mai mare parte a forțelor ruse implicate în avansul asupra capitalei Ucrainei, Kiev, se află acum la aproximativ 30 de kilometri de centrul orașului, scrie Reuters.

„Rusia nu a preluat încă controlul asupra spațiului aerian de deasupra Ucrainei, reducând considerabil eficacitatea Forțelor Aeriene Ruse”, a transmis Ministerul Apărării într-o actualizare de informații postată pe Twitter.

12:44Dmitri Medvedev susține că Rusia sa nu are nevoie de relații diplomatice cu Occidentul: ”Să punem lacăte pe ambasade!”.

12:35 Imagini cu un convoi de blindate și vehicule militare rusești, distruse în apropiere de Kherson, la nord-vest de Crimeea:

12:00 FOTO. Ce rachete lansează Rusia asupra Ucrainei? De la rachetele de croazieră Kalibr la temutele Iskander

11:57 Guvernul rus strânge și mai tare șurubul asupra publicațiilor din țară, acuzând zece dintre acestea că nu descriu cum trebuie ”operațiunea militară specială” ordonată de Putin. Ziarele și site-urile, printre care Novaya Gazeta și Echo Moskvy, sunt amenințate că dacă nu modifică materialele publicate se va restricționa accesul la ele și vor primi amenzi mari.

11:37Aproape 200 de civili ucraineni ar fi fost uciși în luptele care se dau de trei zile pe teritoriul Ucrainei, după ce Rusia a atacat această țară, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko.

11:33 Un clip video ce devine viral pe Twitter îl arată pe un bărbat în vârstă din orașul ucrainean Melitopol,cum îi ceartă pe soldații ruși:

”Ce **** căutați aici? Și eu sunt rus, dar trăiesc în acest stat. Voi aveți țara voastră, noi o avem pe a noastră. N-aveți probleme de rezolvat în țara voastră?”

Armata Ucraineană anunță că a produs distrugeri importante forțelor rusești / Marea Britanie: Rezistența forțelor ucrainene este „extraordinară”

11:20Vicepremierul Ucrainei, apel la Crucea Roșie să se implice și să ridice trupurile militarilor ruși uciși

11:02 Secretarul de stat britanic pentru forțele armate a declarat sâmbătă că Rusia nu și-a îndeplinit niciunul din obiectivele majore, iar rezistența forțelor ucrainene este ”extraordinară”, potrivit Reuters și Guardian. James Heappey

10:42Situația de pe front, la Kiev. Ministerul de Interne, apel către populație.

10:35 Un număr de 35 de persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși în luptele grele din noaptea trecută în Kiev, potrivit primarului capitalei.

10:27Bilanțul pierderilor suferite de armata Rusiei, conform autorităților ucrainene, citate de presa locală:

For more details about Russia's losses so far check our story:https://t.co/mHWzSLEt1Lpic.twitter.com/GDOscuxYIY

10:11 Zelenski cere țărilor Uniunii Europene să decidă acum privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

10:06 Agențiile de rating încep să explice implicații economice ale invaziei din Ucraina, în timp ce retrogradează rating-urile Rusiei intră „la gunoi”. De subliniat și că vecinii chinezi nu pot să înlocuiască Europa ca piață cheie a Rusiei, cel puțin nu pentru o vreme.

Bloc de locuințe bombardat în Kiev. Imagini dramatice

10:03Imagini puternice cu momentul în care o rachetă a lovit un bloc de cel puțin 20 de etaje din Kiev, sâmbătă dimineață, au fost publicate pe rețelele sociale. Primele informații arată că nu ar exista persoane decedate, însă au fost mai mulți răniți.

Momentul în care racheta lovește blocul:

La această oră, sunt căutate eventuale victime, fiind publicate, de asemenea, imagini cu persoane scoase din clădire.

09:50Și Ministerul de Interne al Ucrainei a publicat imagini cu blocul din Kiev care a fost bombardat, iar în imagini se poate vedea că unele apartamente au fost distruse în întregime, cu pereții exteriori și ferestrele lipsă - o gaură deschisă în partea laterală a clădirii. Trotuarul de sub clădire este plin de moloz.

08:50Un bloc de locuințe cu cel puțin 20 de etaje din Kiev a fost lovit de bombardamente sâmbătă dimineață, imagini cu imobilul distrus fiind publicate pe rețelele sociale.

Zelenski: Nu depunem armele

08:46 Zelenski, care a avut vineri numeroase convorbiri telefonice cu lideri occidentali, a reînceput vineri turul de forță diplomatic în care cere ajutor pentru Ucraina cu o discuție cu președintele francez Emmanuel Macron.

Liderul ucrainean a postat apoi pe Twitter un mesaj optimist: ”Arme și echipamente de la partenerii noștri sunt în drum spre Ucraina. Coaliția anti-război funcționează!”

08:19 Zelenski, nou mesaj video pe rețelele de socializare: "Există o mulțime de informații false conform cărora spun armatei noastre să depună armele. Eu sunt aici și armata noastră nu depune armele. Vom lupta pentru pământul nostru".

07:58Întârzieri semnificative şi blocaje la Vama Siret / Românii, sfătuiţi să folosească şi celelalte puncte de frontieră cu Ucraina şi R. Moldova.

Raiduri aeriene în cel puțin 6 orașe

07:58 Sâmbătă dimineață s-au auzit bombardamente în centrul Kievului, a relatat un corespondent Reuters, după fuseseră raportate anterior focuri de armă în aceeași zonă și un atac asupra unei baze militare din capitala ucraineană.

Comandamentul militar ucrainean a declarat că zone din apropierea orașelor Sumy, Poltava și Mariupol au suferit lovituri aeriene, cu rachete de croazieră rusești Kalibr lansate asupra țării din Marea Neagră.

07:40 Peste 3.500 de soldați ruși din trupele de invazie au fost uciși, iar aproape 200 au fost luați prizonieri până sâmbătă dimineață, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al lui Zelenski, potrivit NEXTA.

Atacurile rusești asupra Kievului, respinse peste noapte

Atacul din noaptea de vineri spre sâmbătă de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele bulevarde ale capitalei, a fost "respins", a precizat armata ucraineană într-un mesaj pe contul său de Facebook.

Primele unități militare rusești au intrat vineri în partea de nord a capitalei ucrainene, fiind ucise câteva persoane. Într-o declarație separată, armata ucraineană a reiterat că "lupte grele" continuă la Vasilkiv, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Kiev, unde rușii "încearcă să aducă parașutiști".

De asemenea, a transmis că forțele ucrainene au doborât un elicopter rusesc și un avion de atac SU-25 în apropierea zonelor separatiste din est, precum și un avion de transport rusesc IL-76 în apropiere de Vasylkiv.

Amintim că Rusia și-a lansat joi invazia în Ucraina, după un anunț făcut de președintele Vladimir Putin.

  • Desfășurarea evenimentelor din Ucraina pe parcursul zilei de vineri și până sâmbătă dimineață a fost pe HotNews.ro aici.