După Facebook, și Google a anunțat că interzice presei ruse de stat (incluzând RT) să primească bani pentru reclame pe site-urile de Internet, aplicații sau videoclipuri pe YouTube, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Citând „circumstanțe extraordinare”, YouTube a anunțat că „întrerupe capacitatea unui număr de canale de a genera bani pe YouTube”, plsarea de anunțuri fiind în mare parte controlată de YouTube.

Google a adăugat ulterior că interzice, de asemenea, instituțiilor media rusești finanțate de stat să folosească publicitatea pentru a genera venituri pe site-urile și aplicațiile pe care le controlează.

În plus, mass-media rusă nu va putea cumpăra reclame prin Google Tools și nici plasa reclame pe serviciile Google, a declarat purtătorul de cuvânt Michael Aciman.

„Monitoriză activ noile evoluții și vom face pași suplimentari dacă este necesar”, a spus Aciman.

Miercuri, Uniunea Europeană a decis sancționarea unor persoane precum Margarita Simonyan, redactor-șef al RT și „o figură centrală” a propagandei ruse.

Videoclipurile din mass-media afectate vor apărea, de asemenea, mai rar în recomandări, a declarat purtătorul de cuvânt al YouTube Farshad Shadloo. El a adăugat că RT și alte câteva canale nu vor mai fi accesibile în Ucraina, după o solicitare primită de la guvernului ucrainean.

Sâmbătă, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat pe Twitter că a contactat YouTube „pentru a bloca canalele rusești propagandiste — precum Russia 24, TASS, RIA Novosti”.

RT și Simonyan nu au răspuns solicitărilor de comentarii. YouTube a refuzat să identifice celelalte canale restricționate.

Rusia a primit între 7 și 32 de milioane de dolari în doi ani din reclame de pe 26 de canale YouTube.

Vineri, proprietarul Facebook Meta Platforms Inc FB.O a interzis mass-media de stat rusă să difuzeze reclame sau să genereze venituri din reclame din serviciile sale