Washingtonul, care acuză Moscova că vrea să preia controlul asupra Kievului pentru a "decapita" guvernul ucrainean şi a instala o putere favorabilă Rusiei - a anunţat sâmbătă trimiterea unui nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 350 de milioane de dolari.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

"Ajutorul nostru include noi mijloace militare defensive, care să permită Ucrainei să lupte împotriva ameninţării blindatelor, forțelor aeropurtate şi altora pe care le înfruntă în prezent", a anuțat Antony Blinken, secretarul de stat american.

"Este încă un semnal clar că Statele Unite sunt alături de poporul ucrainean, care îşi apără naţiunea suverană, curajoasă şi mândră", a afirmat oficialul american.

Tot mai multe țări și-au anunțat sprijinul pentru Ucraina în ultimele ore: Olanda a anunțat că va livra Ucrainei "cât mai curând" 200 de rachete antiaeriene Stinger.

Cehia a anunțat că va trimite "în următoarele ore" arme în valoare de 7,6 milioane de euro, iar Belgia că va aproviziona Kievul cu 2.000 de mitraliere și 3.800 de tone de combustibil.

"Armele și echipamentele de la aliații Ucrainei sunt pe drum", a anunțat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, după un lung apel telefonic cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

"Războiul a revenit în Europa și va dura", a avertizat sâmbătă dimineață președintele Franței, Emmanuel Macron.