Forțele ruse devin din ce în ce mai frustrate de ceea ce Statele Unite consideră că este o rezistență ucraineană viabilă și foarte hotărâtă a Ucrainei, pe măsură ce Moscova angajează tot mai multe trupe în invazia sa, a declarat sâmbătă un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

Soldați ucraineni, pe străzile din KievFoto: Andy Stenning / MirrorPix / Profimedia Images

"Știm că nu au făcut progresul pe care și-ar fi dorit să îl facă, în special în nord. Au fost frustrați de ceea ce au văzut că este o rezistență foarte hotărâtă", a afirmat oficialul, fără a dezvălui însă sursele informațiilor aflate în spatele acelei evaluări.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a mai afirmat că se pare că comandanții ruși nu au pregătit suficient combustibil și sprijin logistic, iar acum încearcă să se adapteze din mers.

Oficialul american din domeniul apărării estimează că Rusia a desfășurat acum în Ucraina mai mult de jumătate dintre cei peste 150.000 de soldați pe care îi pregătise în întreaga țară înainte de invazie, în creștere față de o estimare anterioară de 30%, făcută cu o zi mai devreme.

Armata rusă a continuat să lovească sâmbătă Kievul și alte orașe ucrainene cu artilerie și rachete de croazieră, în ziua a treia a unei campanii militare care a determinat sute de mii de ucraineni să fugă spre vest, spre Uniunea Europeană, blocând principalele autostrăzi și linii de cale ferată.

Dar un președinte sfidător la adresa Rusiei, Volodimir Zelenski, a declarat în repetate rânduri că capitala Kiev rămâne în mâinile ucrainenilor. Autoritățile ucrainene au pus la dispoziția locuitorilor mii de puști de asalt și i-au sfătuit pe cetățeni să facă bombe cu benzină în timp ce se pregăteau să ajute la respingerea invadatorilor.