Războiul din Ucraina a ajuns duminică în cea de-a patra zi fără ca forțele de invazie trimise de Vladimir Putin să obțină progrese semnificative. Dimineață s-au dus lupte în Harkiv, rușii anunțând că au intrat în al doilea oraș ca mărime din țară, însă ulterior guvernatorul local a spus că orașul ”a fost curățat de inamici”. Moscova a propus Kievului negocieri în Belarus, respinse inițial de Zelenski. Ucraina a anunțat apoi că va merge luni la discuții în Belarus. Kievul se așteaptă la lupte puternice peste noapte - zvonul că armata Rusiei vrea cu orice preț capturarea capitalei Ucrainei până luni dimineață s-a răspândit rapid.

Lupte in Ucraina, duminica noapte - 27 februarieFoto: Colaj foto

07:00Rămâi pe HotNews.ro pentru continuarea relatării din Ucraina. Am deschis un nou articol LIVE-TEXT aici

07:08„Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat. Coloanele de echipamente ale ocupanților au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi grele”, a spus Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky. El a mai adăugat că în dimineața zilei de 28 februarie în capitala țării, situația este sub control, subliniind că ucrainenii au demonstrat că „știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

06:41Canada își închide spațiul aerian pentru „toți operatorii ruși de aeronave” ca răspuns la invazia Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin, a anunțat duminică ministrul canadian al Transporturilor, Omar Alghabra

06:19Rusia își va deschide luni piața financiară cu o întârziere de 3 ore, după ce rubla a scăzut până la o cotație de 119 ruble pentru un dolar (de la 80-90 ruble, zilele anterioare)

06:01Președintele american Joe Biden va avea luni o conferință telefonică cu aliații și partenerii NATO pentru a discuta despre evoluțiile conflictului din Ucraina și pentru a coordona un „răspuns unit”, au spus luni oficiali ai Casei Albe.

05:45Google a luat măsura dezactivării Google Maps și a informațiilor live despre cât de aglomerate sunt unele locuri precum magazinele și restaurantele din Ucraina, pentru a menține siguranța comunităților locale

04:55Serviciul ucrainean pentru comunicaţii speciale a mai transmis o informare și cu privire la avioane de luptă din Belarus ce se îndreaptă spre Ucraina, relatează agenția ucraineană Unian.ua.

„Avioane de luptă din Belarus zboară acum înspre Ucraina. Video din Zhlobin (regiunea Gomel), a anunțat serviciul într-o postare pe Telegram.

În orașul bielorus Gomel, din apropierea frontierei cu Ucraina, sunt așteptate luni dimineață delegațiile ucraineană și rusă pentru a purta negocieri.

04:34Prețul barilului de țiței West Texas Intermediate (WTI) a crescut luni dimineață la 96,23 USD, în timp ce prețul pentru țițiul Brent a crescut la 102,14 USD, pe fondul sancțiunilor impuse Ucranei și a îngrijorărilor privind o criză energetică.

04:10Explozii se aud din nou la Kiev și la Harkiv, după cum raportează Serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor din Ucraina.

„Anterior, totul a fost calm timp de mai multe ore în capitala ucraineană”, a precizat serviciul pe aplicația Telegram.

03:45Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken: Vom trage Rusia la răspundere pentru invazia sa premeditată, neprovocată şi nejustificată / Ajutorul pentru Ucraina va continua

03:17Rubla rusească a scăzut duminică la un minim record

02:53Referendumul organizat de Lukaşenko în Belarus pentru modificarea Constituției țării, care prevede inclusiv renunțarea la statutul de ţară neutră şi non-nucleară, a trecut, conform rezultatelor anunțate de Comisia electorală centrală.

02:28Cel puțin 352 de civili ucraineni ucişi, dintre care 14 copii, de la declanșarea invaziei ruse

02:20Următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina - i-a comunicat Zelenski lui Boris Johnson

01:30Presa din Ucraina relatează că un raid aerian executat de Rusia ar fi țintit un pod peste râul Oskil în Kupyansk, în regiunea Harkiv.

01:25„Ucraina e una dintre noi și o dorim în UE” - spune Ursula von der Leyen

00:48Negocierile Ucraina-Rusia, la granița cu Belarus, vor avea loc luni la prima oră

00:27Compania aeriană Aeroflot a anunţat că va suspenda de luni toate zborurile către Europa, în urma deciziei UE de a închide întreg spaţiul său aerian pentru toate avioanele ruseşti.

00:25De ce se aud încontinuu sunete de avioane pe cerul României, în special în Nord și în Transilvania.

23:58Elveţia ia în calcul îngheţarea activelor ruseşti

23:52Și Franţa a recomandat duminică cetăţenilor săi care se află în trecere prin Rusia "să părăsească neîntârziat" această ţară din cauza restricţiilor tot mai mari privind traficul aerian între Rusia şi Europa, conform AFP.

23:23Liderii G7 au transmis că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă

22:50Ambasada SUA în Rusia i-a avertizat duminică pe cetățenii americani să ia în considerare plecarea „imediată” din cauza numărului tot mai mare de companii aeriene care anulează zborurile în și din țară și își închid spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse, conform CNN.

22:47Facebook/ Meta anunță că restricţionează unele conturi media de stat ruseşti la cererea Ucrainei

Un convoi masiv de tancuri și trupe rusești se îndreaptă spre Kiev

22:32Un convoi masiv de tancuri și trupe rusești se îndreaptă spre Kiev, arată imagini din satelit surprinse de Maxar

22:24Atac cu rachete la Cerkasî

22:02Pagina de Instagram a primarului Kievului, Vitali Klitschko, a fost clonată

21:47Efectul de domino și o posibilă strategie de diversiune a lui Putin în Balcanii de Vest, invocate de premierul sloven Janez Jansa

21:34Compania British Petroleum se retrage din Rosneft

21:16UPDATE - "Orașul este încercuit" - "declarația" atribuită de AP primarului din Kiev, preluată și de alte publicații străine și negată apoi de Vitali Klitschko

20:54Noi atacuri cu drona: Un sistem rusesc de rachete antiaeriene BUK, distrus cu drona Bayraktar TB2 - VIDEO.

20:50Invadarea Ucrainei de către Rusia, ordonată de Vladimir Putin, reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă, avertizează premierul italian Mario Draghi. În acest context, Uniunea Europeană trebuie să acționeze cu "cea mai mare fermitate", subliniază oficialul italian.

20:40Doi cunoscuți oligarhi ruși, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, cer pace în Ucraina: "Războiul nu poate fi niciodată răspunsul"

20:16Numărul cetățenilor ucraineni care și-au părăsit locuințele în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, ordonată de Vladimir Putin, ar putea fi de peste 7 milioane, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor, care vorbește despre cea mai gravă criză umanitară din ultimii ani.

19:50UE alocă 450 milioane euro pentru armanent care va ajunge în Ucraina. Administrația Biden va cere Congresului SUA aprobarea unui ajutor de 6,4 miliarde de dolari.

19:44Atacatorii ruși au distrus o clădire istorică a cinematografului din Cernihiv

19:32Viktor Orban: Interesul Ungariei e să stea departe de conflictul din Ucraina / Nu vrem sancțiuni pentru care să plătim până la urmă și noi

19:23Noi sancțiuni pentru Belarus: exporturile din cele mai importante sectoare economice, interzise în Uniunea Europeană.

19:17Cele 4 situații în care Vladimir Putin spune că ar lansa un atac nuclear / Ce prevede strategia nucleară a Rusiei

19:11Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a părut să-i arunce priviri foarte încruntate lui Vladimir Putin în timp ce acesta (de la celălalt capăt al unei noi mese de mulți metri lungime) îi ordona să pună în stare de alertă maximă armamentul nuclear.

19:11Un oficial rus și-a cerut scuze, la o reuniune ONU, pentru invadarea Ucrainei de către țara sa

18:46Toate statele Uniunii Europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești. Anunțul a fost făcut duminică de președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

18:40Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell anunță:

18:39Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că "nu crede" în rezultatul discuțiilor ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus, adaugând însă că "trebuie încercat", relatează Reuters.

Turcia limitează accesul navelor de război rusești în Marea Neagră

18:16Turcia limitează accesul navelor de război rusești în Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, într-un interviu acordat CNN Turk, potrivit Reuters.

18:13Explozii puternice în apropierea aeroportului din Jîtomîr (Zhytomyr), conform presei ucrainene.

17:59Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, spune că delegaţia ţării sale se va întâlni cu cea rusă la graniţa cu Belarus şi va asculta "ce are de spus Rusia":

  • "În al doilea rând, apreciem toată susţinerea pe care am avut-o din partea prietenilor din lumea întreagă, dar noi luptăm, oamenii noştri mor, casele noastre sunt distruse. Azi am fost cel mai aproape de intrarea forţelor belaruse în război. Din acest motiv, preşedintele Zelenski şi preşedintele Lukaşenko au vorbit azi, pentru că trebuie să ne apărăm flancul nordic şi să minimizăm ameninţările de acolo. Aşa că am fost de acord să trimitem o delegaţie la graniţa dintre Ucraina şi Belarus".

El a subliniat că negocierile nu se vor purta la Gomel, ci la graniţă.

Ministrul ucrainean a spus că, până la momentul finalizării discuţiilor, preşedintele Lukaşenko l-a asigurat pe Zelenski că nu va exista nicio forţă militară belarusă care să acţioneze împotriva Ucrainei.

17:35Elina Svitolina, scrisoare emoționantă după ce țara sa a fost atacată de Rusia: "Inima mea sângerează, dar sunt foarte mândră"

17:32900 de oameni din 44 de orașe ale Rusiei au fost reținuți duminică de poliție după ce au participat la proteste împotriva invaziei din Ucraina, anunță Reuters, citând un ONG din Rusia. Protestele de duminică au coincis și cu împlinirea a 7 ani de la asasinarea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov.

17:23VIDEO Proteste impresionante în semn de solidaritate cu Ucraina, din Tokyo și Tel Aviv până la Buenos Aires și Washington. 100.000 de oameni pe străzile din Berlin / Protestatar din Sankt Petersburg: "Mor de rușine"

17:19Câte arme nucleare are Rusia, țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume?

Antonov 225, cel mai mare avion din lume, ar fi fost distrus în urma unor bombardamente de lângă Kiev

17:11FOTO Antonov 225, cel mai mare avion din lume, ar fi fost distrus în urma unor bombardamente de lângă Kiev

17:06Nouă civili, între care un copil, și 18 militari ucişi la Kiev începând de joi, de la declanșarea invaziei Ucrainei - primar

16:51Consecințele atacurilor de la Cernihiv

16:38Presa ucraineană spune că azi-noapte, în sudul țării, câțiva romi au furat un tanc rusesc. ”Repetăm. Romii. Tanc. Furat. De la ruși", a scris un locuitor din zonă pe rețelele de socializare.

16:09Un clip video ce a început să circule pe Twitter are toate șansele să devină viral, în prim plan fiind un ucrainean care mută o mină antitanc cu țigara în gură.

15:56Ucraina acceptă să meargă la negocieri cu Rusia la frontiera cu Belarus

15:45O coloană întreagă de blindate rusești, distruse în luptele de lângă Kiev - VIDEO

15:38O traducătoare de limbă germană izbucnește în plâns în timp ce traduce discursul lui Zelenski

15:27O parte din arsenalul nuclear al Moscovei i ar putea fi mutat în Belarus - referendum organizat de Alexandr Lukașenko / Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru locuitorii din Belarus

15:21Vladimir Putin a ordonat punerea în stare de alertă maximă a forțele de descurajare nucleară

15:18Momentul când un tanc rusesc e lovit cu o rachetă antitanc - VIDEO

15:06Premierul israelian Naftali Bennett s-a oferit ca țara să să fie mediator pentru pace în Ucraina, într-o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin duminică, a anunțat președinția rusă într-un comunicat citat de Guardian.

14:57Volodimir Zelenski a scris duminică pe canalul său Telegram că a vorbit cu liderul belarus Alexander Lukașenko, după ce Kievul a respins ideea ca negocierile cu Rusia să aibă loc în Belarus.

14:48La Vatican, Papa Francisc a lansat un apel emoționant pentru oprirea războiului, spunând că are ”inima frântă” și că Dumnezeu este de partea celor cale aleg pacea, nu războiul.

Kiev-ul continuă să reziste atacurilor

14:28Primarul Kievului a declarat duminică că nu există trupe rusești în capitala ucraineană, care continuă să reziste împotriva atacurilor.

„Dar armata noastră, forțele de ordine și apărarea teritorială continuă să detecteze și să neutralizeze sabotori", a scris Vitaly Klitschko pe canalul său Telegram.

14:25HARTA CONFLICTULUI - 27 februarie

Ministerul Britanic al Apărării a publicat o hartă cu situația frontului din Ucraina, mișcările de trupe ale Rusiei și unde au loc lupte și bombardamente:

14:15Ucraina deține în continuare controlul deplin asupra Harkivului, după ce duminică dimineață pe străzile orașului s-au dat lupte grele, iar Rusia a intrat în oraș cu tancuri și blindate. (The Kyiv Independent)

14:09Pe rețelele de socializare au apărut imagini noi din Harkiv, unde rușii au spus că au intrat duminică dimineață, ulterior autoritățile locale anunțând că au eliminat forțele de invazie din oraș.

O coloană armată anihilată de forțele ucraiene:

Plus o cisternă lăsată în urmă de armata rusă, pe care localnicii s-au apucat să o golească de motorină:

13:53Tancuri abandonate de către militari ruși

13:51Ucraina a depus la Curtea internațională de Justiție o cerere prin care solicită ca Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid cu scopul de a-și pentru a justifica agresiunea, spune Zelenski.

”Solicităm o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară și ne așteptăm ca procedurile să înceapă săptămâna viitoare”, a scris acesta pe Twitter.

Termen limită dat de Rusia Ucrainei să vină la negocieri în Belarus

13:42Rusia a dat oficialilor ucraineni un termen limită până duminică la 14.00 (ora României) pentru a decide dacă vor să vină la negocieri în orașul bielorus Gomel, aflat la intersecția granițelor Rusiei, Ucrainei și Belarusului.

Vladimir Medinsky, șeful delegației ruse și consilier al președintelui Vladimir Putin, a declarat pentru agenția de presă de stat RIA Novosti că vor rămâne până la ora alocată și vor aștepta un răspuns.

13:30Probleme mari pentru Rusia pe cerul Ucrainei: După trei zile de invazie superioritatea aeriană tot nu a fost atinsă, iar avioanele ucrainene încă zboară și doboară inamici - VIDEO

Un avion MiG-29 al Forțelor Aeriene din Ucraina, zboară înarmat deasupra Kievului pe 26 februarie / Foto: Profimedia

13:07Șeful diplomației europene, Josep Borrell, va propune utilizarea fondurilor UE pentru finanțarea de arme și alte bunuri, cum ar fi combustibilii, pentru Ucraina.

"Voi propune miniștrilor (de externe ai UE) să utilizeze Fondul european pentru pace pentru două măsuri de asistență de urgență", a declarat el duminică, înaintea unei reuniuni virtuale în care se vor discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei.

"Acestea vizează finanțarea furnizării de materiale de luptă letale pentru eroica armată ucraineană, care luptă cu o rezistență acerbă împotriva invadatorilor ruși, și furnizarea de bunuri neletale de care este nevoie urgentă, cum ar fi combustibilul."

Lupte grele în Harkiv

13:02Liderul creștinătății ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, a spus că războiul din Ucraina este ”abominabil” și a cerut ”să i se pună capăt războiului acum”.

12:55Forțele ucrainene controlează în totalitate Harkivul spune guvernatorul orașului.

"Controlul asupra Harkivului este în totalitate al nostru! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamici", a scris Oleh Sinegubov pe Telegram.

12:15Forțele Ucrainene au detonat un pod între localitățile Bucha și Irpin, la vest de Kiev, pentru a opri avansul militarilor ruși.

Potrivit primelor informații, în decursul dimineții au avut lupte puternice în localitățile Bucha și Irpin. Dacă în Irpin soldații ucraineni au reușit să se apere și să respingă atacul, în Bucha luptele încă se dau, iar Rusia ar fi câștigat controlul.

Drept urmare, podul rutier dintre cele două localități a fost detonat de către forțele ucrainene.

Rusia ar fi pierdut peste 140 de tancuri și 700 de blindate / 4.300 de militari ruși ar fi fost uciși

11:58VIDEO Imagini cu soldați ruși din Ucraina care ar jefui un magazin și o bancă

11:48Forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de militari în timpul invaziei lor în Ucraina, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării Hanna Malyar, adăugând că numărul exact va fi clarificat ulterior.

Ea a mai spus pe pagina sa de Facebook că trupele ruse au pierdut aproximativ 146 de tancuri, 27 de avioane și 26 de elicoptere:

  • Avioane 27
  • Elicoptere 26
  • Tancuri 146
  • Blindate de luptă 706
  • Tunuri 49
  • Sisteme antiaeriene BUK 1
  • Alte vehicule militare 30

Foto: Tanc rusesc cu o „cușcă” anti-Javelin deasupra, distrus de forțele Ucrainene

11:41VIDEO Momentul în care o dronă Bayraktar TB2 lovește un convoi de camioane rusești - șeful Armatei Ucrainei

11:27Un consilier al președintelui ucrainean a declarat duminică că situația nu s-a schimbat semnificativ în Ucraina, țara controlând teritoriul de la vest de Kiev, iar trupele rusești nu au făcut niciun avans în sud.

"Faptul că o delegație rusă a sosit la Gomel cu o propunere de a purta discuții de pace din punct de vedere militar înseamnă un singur lucru: au pierdut inițiativa și acum nu mai pot continua ostilitățile active", a spus Oleksiy Arestovych.

11:15Autoritățile din Ucraina anunță că sunt continuate operațiunile de recuperare a victimelor în regiunea Sumy, corpurile a patru persoane fiind scoase până acum de sub dărămături, în urma invaziei rusești.

Zelenski: Acțiunile Rusiei în Ucraina se apropie de "genocid"

10:45Guvernul de la București trimite în Ucraina o nouă tranșă de ajutoare, fiind vorba de combustibil, veste antiglonț, căști, munitie si echipamente militare, apa si medicamente

10:34Gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, a transmis duminică faptul că exporturile de gaze rusești prin Ucraina către Europa au continuat în mod normal, în conformitate cu solicitările clienților.

Compania a precizat că solicitările de gaz prin această rută se ridică la 107,5 milioane de metri cubi la nivelul zilei de duminică.

10:17Ucraina a răspuns ofertei Rusiei spunând că este deschisă la discuții, dar nu într-o țară ”dinspre care zboară rachete” și a propus alte orașe pentru negocieri.

10:14Lupte de stradă se dau în centrul Harkivului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, unde armata Rusiei ar fi reușit să ajungă.

Oleh Synehubov, șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv, i-a îndemnat pe locuitorii orașului din est să stea în adăposturi și să nu plece nicăieri.

09:25Ucraina înființează o legiune "internațională" pentru voluntari din străinătate, a declarat duminică Volodimir Zelenski.

"Aceasta va fi principala dovadă a sprijinului dumneavoastră pentru țara noastră", a spus președintele ucrainean.

09:21Forțele ucrainene au doborât o rachetă de croazieră care a fost lansată de un bombardier strategic rusesc Tu-22 de pe teritoriul Belarusului, a declarat duminică Valeri Zaluzhni, comandantul șef al forțelor armate.

09:19Lupte în stradă, la Harkiv.

09:18Soldații ruși care au intrat în Harkiv au întâmpinat o rezistență acerbă, conform Nexta. Imaginile arată vehicule militare distruse.

09:11Nexta: În apropiere de Harkiv, invadatorii ruși și-au abandonat echipament și au fugit.

09:00Vehicule militare rusești în Harchiv, sâmbătă dimineață.

08:58Cei care deschid site-ul Sputnik află de la organul de propaganda rusă că Vladimir Putin le mulțumește Forțelor Speciale Ruse pentru ”eroismul” lor în ”operațiunea specială”.

Liderul de Kremlin vorbește de ”serviciul lor impecabil în numele poporului rus și al marii noastre Patrii” și îi evidențiază pe cei care în aceste zile "își îndeplinesc cu eroism datoria militară în cursul unei operațiuni speciale de asistență pentru republicile populare din Donbass".

08:41Un general ucrainean a spus într-o conferință de presă ținută la Washington că țara sa a capturat până acum 200 de soldați ruși prost echipați, unii foarte tineri. Aceștia au fost tratați conform Convenției de la Geneva și li s-a dat voie să-și sune părinții, potrivit lui Borys Kremenetsky

08:33Explozie auzită la Kiev după alerta de raid aerian

08:26Circa 10.000 de studenți din lumea arabă, în special marocani și egipteni, s-au trezit blocați în Ucraina, iar repatrierea lor este o mare problemă pentru țările lor, multe dintre ele fără ambasade acolo

08:04Trupe rusești au intrat în Harkiv, un oraș de 1,4 milioane de locuitori aflat lângă granița cu Rusia, la nord de regiunile separatiste.

"A avut loc o pătrundere a trupelor de infanterie și mecanizate ușoare, inclusiv în partea centrală a orașului", a anunțat președintele Administrației Regionale de Stat din Harkiv, Oleg Sinegubov. Acesta i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să rămână în adăposturi.

Trupele rusești au aruncat în aer o conductă de gaze naturale în orașul ucrainean Harkiv, anunțase anterior, în primele ore ale dimineții de duminică, serviciul de stat ucrainean de comunicații speciale.

07:53Reacție deloc surprinzătoare dinspre Coreea de Nord, regimul lui Kim Jong Un susținând că pentru invazia rușilor sunt de vină americanii.

Ministrul apărării din Ucraina: 72 de ore de rezistență! Lumea nu a crezut

07:48Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, mândru că armata sa a arătat tuturor că poate lupta cu invazia comandată de Putin:

”72 de ore de rezistență! Lumea nu a crezut. Lumea s-a îndoit. Dar noi nu am stat pur și simplu, ci am continuat cu încredere să luptăm cu ocupantul rus! Am arătat lumii - nu vă fie frică de Rusia, fiți puternici și respingeți-o! Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie mai puternic! Siguranța voastră depinde de noi!”.

07:41Kievul se află sub controlul forțelor militare și de apărare teritorială ucrainene, potrivit autorităților ucrainene

07:35Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vasylkiv, situat la sud-vest de capitala Kiev, incendiind un terminal petrolier, a declarat duminică primarul orașului.

VASYLKIV right now pic.twitter.com/pTJzqvoyEf

06:40Marile companii de tehnologie continuă să ia măsuri contra Rusiei. După Facebook, și Google anunță că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care și RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicații sau pe YouTube

------